Gjest Anonym bruker Skrevet 27. januar 2008 Del Skrevet 27. januar 2008 Hei! Jeg er en mann på 37 år og min lege har oppdaget at jeg har for høyt jernlager som har vært økende siden i sommer. Han ba meg kutte ut brunost og leverpostei. Mitt kosthold er preget av mye grovt brød i form av speltbrød. Som pålegg er det brunost og leverpostei som er favoritten. Men jeg er ikke ensidig og varierer ofte pålegg. Middagsmat er ofte kjøttdeig, karbonadedeig, fiskeprod og mye grønnsaker i form av brokkoli, erter, gulerøtter osv. Trodde jeg hadde et ok kosthold, men er usikker nå og ønsker å få vite hva slags forandringer jeg bør gjøre for å senke jernlageret. Må nevnes at jeg i lang tid har hatt "brusing" eller "kribling"i blodet som stråler eller forgrener seg ut i armene. Kan dette ha noen sammenheng med det høye jernlageret ? Legen min nevnte ingen diagnose for meg, men ut fra hva jeg leser om høyt jernlager høres dette ut som hemokromatose. Medfører dette riktighet i mitt tilfelle ? 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog Skrevet 28. januar 2008 Del Skrevet 28. januar 2008 Hei! Det er faktisk vanligere her til lands å ha for mye enn for lite jern i kroppen, enda det gjerne er jernMANGEL vi hører mest om. Faktisk har omlag 15 % av oss hemokromatose, eller for høye jernlagre. Hvorvidt det er denne diagnosen som er korrekt for deg, må du nesten høre med legen din om - det krever jo en vurdering av måleresultatene og utviklingen over tid. Det samme gjelder for kriblingen i blodet - meg bekjent er det ikke noen slike symptomer på hemokromatose, så sjekk med legen at det ikke er symptom på noe annet, slik som hjerteproblemer. Kroppen har ingen egne utskillingsmekanismer for jern, og siden du er mann, mister du heller ikke noe i menstruasjonen. Det du kan gjøre, inntil det eventuelt skulle bli aktuelt med å tappe litt blod, er å begrense opptaket av jern fra kosten. For det første å velge litt dårligere jernkilder. Det betyr å velge hvitt kjøtt (fugl og svin) både som pålegg og til middag, fremfor rødt kjøtt og innmat (lever er spesielt jernrikt). Jeg ser legen din har bedt deg bremse inntaket av brunost - men nå er det slik at det bare er Litago brunost (og Litago prim) som er tilsatt jern lenger. Barn er nemlig fortsatt utsatt for jernmangel. Ingen andre brunoster innehodler jern, så om du liker dette pålegget, kan du trygt spise f.eks Gudbrandsdalsost. Andre råd vil være å legge inntak av appelsinjuice til utenom brødmåltidene - vitamin C bedrer jernopptaket. Det samme gjelder kiwi, paprika med videre, så hold slike mavtarer unna mer jernrike matvarer. Grovt brød er bra for så mangt, så jeg vil ikke be deg spise mindre av det, men om du drikker litt melk eller har gulost på (og forsåvidt brunost også) - så kan kalsiumet bremse opptaket av jern fra grovbrødet. Te kan også ha denne effekten, så ta gjerne en kopp te til brødmåltidene. Prøv disse tiltakene, og styr langt unna lever, innmat, blodpølse og fiskelever. Om du tar et multivitamin-mineralpreparat, bør du velge ett uten jern. Det finnes, spør på apoteket. Fordi jern utkonkurrerer kobber og sink i kroppen, kan det gvære lurt å ta nettopp et slikt multiprodukt, for å sørge for at det ikke blir ubalanse. Men altså et produkt uten jern. Så får du følge opp målingene hos legen og diskutere diagnose og andre tiltak. Lykke til! Hilsen Gunn Helene 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.