Gå til innhold

Matvarer med flerumettet fett


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg trenger å få bygd inn mer flerumettet fett og egentlig proteiner inn i kostholdet mitt.

Men hva er det egentlig som inneholder flerumettet fett bortsett fra fisk?

Hva med smør; bremykt smaker best, syns jeg, men er vokst opp med soft supersuper light og noe i meg mener jeg burde gå tilbake til det fordi det ser mest oljeaktig ut, og oljeaktige ting inneholder ofte det sunneste fettet med flest dobbeltbindinger i kjeden.

Er dere flinke på flerumettet fett?

Skrevet

Margariner er voldsomt bearbeidede vegetabilske oljer som inneholder alt for mye omega-6 (som vi ikke trenger mer av og som er forbundet med betennelsestilstander i kroppen).

Det beste for kroppen er som regel det som er minst bearbeidet.

Avokado og mandler bl.a. har sunt fett.

Skrevet

Margariner er voldsomt bearbeidede vegetabilske oljer som inneholder alt for mye omega-6 (som vi ikke trenger mer av og som er forbundet med betennelsestilstander i kroppen).

Det beste for kroppen er som regel det som er minst bearbeidet.

Avokado og mandler bl.a. har sunt fett.

Takk.

Skjønte ikke helt hva du mente med margariner. Er det alle typer smør du tenker på?

Vet ikke helt hva jeg skal substituere smør med hvis jeg skal slutte med det. Det blir så tørt. Olje? Nei, det går vel ikke på brødskive.

Skrevet

Stek maten i rapsolje. Brukes også i brødbakst.

Takk. Jeg må skaffe meg kaldpressa oljer.

Skrevet

Takk.

Skjønte ikke helt hva du mente med margariner. Er det alle typer smør du tenker på?

Vet ikke helt hva jeg skal substituere smør med hvis jeg skal slutte med det. Det blir så tørt. Olje? Nei, det går vel ikke på brødskive.

Det er forskjell på margarin og smør. Meierismør er smør - og det mener jeg er sunnere for oss enn margariner (Soft, Melange, Brelett, Vita osv, osv.)

I tillegg finnes det mange gode og sunne oljer (oliven og raps f.eks.).

Men smør er ikke sunt for mange av oss om det kombineres med karbohydrater (som brød) - og da har man liksom ikke kommet særlig lenger...

Det finnes nøttesmør som består av bare finmalte nøtter som blir smørbare pga fettinnholdet. Finnes på helsekosten. Har ikke prøvd det og vet lite om det altså.

Ellers er det ofte en vanesak det med smør på brødet. Det tar ikke lang tid før man ikke savner det :)

Skrevet

Nettet florerer av anbefalinger om å kutte i mettet fett og øke mengden flerumettet fett. Men det er ikke like lett å finne f.eks en liste over matvarer som inneholder mye flerumettet fett.

Her står det litt da:

http://www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=16283

Det er mye flerumettet fett i avocado og i nøtter/frø, i tillegg til fet fisk. Makrell i tomat eller peppermakrell er jo kjempebra.

Hvis du skal velge smør til brødskiva er vel myk margarin best. Vi bruker stort sett Vitamargarin.

Skrevet

Det er forskjell på margarin og smør. Meierismør er smør - og det mener jeg er sunnere for oss enn margariner (Soft, Melange, Brelett, Vita osv, osv.)

I tillegg finnes det mange gode og sunne oljer (oliven og raps f.eks.).

Men smør er ikke sunt for mange av oss om det kombineres med karbohydrater (som brød) - og da har man liksom ikke kommet særlig lenger...

Det finnes nøttesmør som består av bare finmalte nøtter som blir smørbare pga fettinnholdet. Finnes på helsekosten. Har ikke prøvd det og vet lite om det altså.

Ellers er det ofte en vanesak det med smør på brødet. Det tar ikke lang tid før man ikke savner det :)

For meg ser disse to ganske like ut, altså smør og bremykt, men bremykt er i teorien sunnere fordi det inneholder også enumettet fett. Og jeg tror vanlig tine smør er mettet fett, fordi det er ikke krav om å oppgi transfett. Derfor oppgir de det sikkert bare når produktet inneholder et sunnere type fett.

http://www.tine.no/page?id=26&key=6148&cat=638

http://www.fjordland.no/fjordland/page?id=13&key=1207

Dette ser mye sunnere ut, egentlig.

http://www.matvareguiden.no/matvare8758.asp

Men mener du at smør som er laget av fløte er sunnere på en måte?

Nøttesmør hørtes spennende ut!

Skrevet

Nettet florerer av anbefalinger om å kutte i mettet fett og øke mengden flerumettet fett. Men det er ikke like lett å finne f.eks en liste over matvarer som inneholder mye flerumettet fett.

Her står det litt da:

http://www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=16283

Det er mye flerumettet fett i avocado og i nøtter/frø, i tillegg til fet fisk. Makrell i tomat eller peppermakrell er jo kjempebra.

Hvis du skal velge smør til brødskiva er vel myk margarin best. Vi bruker stort sett Vitamargarin.

Jeg glemte å kjøpe makrell i dag.. Det skulle jeg gjøre. Takk for link! Jeg har prøvd å søke litt rundt etter matvarer men det er ikke så mye å finne. Ser ut som at matvarer kan inneholde litt av hvert av typer fett, men at det er spesielt de fiskeslagene, pluss nøtter og avocado som er bra.

Så er det bare å klare å lage noe middagsaktig ut av ting. Det er neste skritt...

Skrevet

For meg ser disse to ganske like ut, altså smør og bremykt, men bremykt er i teorien sunnere fordi det inneholder også enumettet fett. Og jeg tror vanlig tine smør er mettet fett, fordi det er ikke krav om å oppgi transfett. Derfor oppgir de det sikkert bare når produktet inneholder et sunnere type fett.

http://www.tine.no/page?id=26&key=6148&cat=638

http://www.fjordland.no/fjordland/page?id=13&key=1207

Dette ser mye sunnere ut, egentlig.

http://www.matvareguiden.no/matvare8758.asp

Men mener du at smør som er laget av fløte er sunnere på en måte?

Nøttesmør hørtes spennende ut!

Jeg mener at de matvarene som er naturlige (som meierismør) og som ikke er kjemisk behandlet (som margarin) er bedre for kroppene våre - generelt sett.

Bremykt mener jeg er noe bedre enn ren margarin, fordi det inneholder 70% smør.

Skrevet

Jeg mener at de matvarene som er naturlige (som meierismør) og som ikke er kjemisk behandlet (som margarin) er bedre for kroppene våre - generelt sett.

Bremykt mener jeg er noe bedre enn ren margarin, fordi det inneholder 70% smør.

Ja, bremykt inneholder 70% smør og 30% rapsolje. Det som ikke står er om oljen er blitt mettet eller ikke.

Det var interessant, kanskje smør faktisk er bedre enn margarin.

Skrevet

Ja, bremykt inneholder 70% smør og 30% rapsolje. Det som ikke står er om oljen er blitt mettet eller ikke.

Det var interessant, kanskje smør faktisk er bedre enn margarin.

Smør inneholder ikke transfett, men mettet fett. Margarin skal ikke inneholde transfett -sies det. De gjorde det før.

Men ja, jeg tror absolutt at smør er sunnere enn margarin. Ulempen er jo at smør blir så hardt i kjøleskapet...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...