christensen1365381166 Skrevet 12. mars 2012 Del Skrevet 12. mars 2012 http://www.dagbladet.no/2012/03/11/nyheter/innenriks/ernering/gronnsaker/20642057/ "Nordmenn velger pølser, frossenpizza og brødmat til middag. Alarmerende tilstander sier ernæringsprofessor Wenche Frølich. •Seks av ti middager serveres uten grønnsaker og fire av ti er uten både frukt eller grønt. Undersøkelsen viser at den påståtte tidsklemma skyver grønnsaker og frukt ut av kjøkkenet til fordel for ferdigmat." Var det bedre i gamle dager når mor var hjemme og hadde tid til å tilberede en sund og velsmakende middag laget fra bunnen hver dag? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/377088-gr%C3%B8nnsaker-ut-frossenpizza-inn/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kalevaala Skrevet 12. mars 2012 Del Skrevet 12. mars 2012 Dette var en veldig tabloid artikkel som sier lite om den reelle utviklingen i forhold til konsum av grønnsaker og frukt. Den handler jo bare om middag. De har dokumentert hva som er status nå, men det vises ikke til noen referanseundersøkelse over hvor mye grønnsaker vi spiste for f.eks. 50 år siden. Det står at vi nå spiser 6 av 10 middager uten grønnsaker, men ingenting om de andre måltidene, eller mellommåltider. F.eks. spiser jeg de fleste dager en smoothie bestående av frukt til frokost, og salat med forskjellige grønnsaker til lunsj. Om kvelden blir det ofte et eple eller en appelsin, hvis jeg ikke har mer eksotisk frukt liggende. Andelen _middager_ med grønnsaker er nok som i artikkelen. Mine foreldre hadde neppe smoothie til frokost for å si det sånn. Salatlunsjer var heller ikke vanlig på 70-tallet. Jeg tror at vi totalt spiser mer grønnsaker og frukt nå enn for 50, eller også 30 år siden. I artikkelen ser det helt omvendt ut. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/377088-gr%C3%B8nnsaker-ut-frossenpizza-inn/#findComment-3314531 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Elextra Skrevet 12. mars 2012 Del Skrevet 12. mars 2012 Dette var en veldig tabloid artikkel som sier lite om den reelle utviklingen i forhold til konsum av grønnsaker og frukt. Den handler jo bare om middag. De har dokumentert hva som er status nå, men det vises ikke til noen referanseundersøkelse over hvor mye grønnsaker vi spiste for f.eks. 50 år siden. Det står at vi nå spiser 6 av 10 middager uten grønnsaker, men ingenting om de andre måltidene, eller mellommåltider. F.eks. spiser jeg de fleste dager en smoothie bestående av frukt til frokost, og salat med forskjellige grønnsaker til lunsj. Om kvelden blir det ofte et eple eller en appelsin, hvis jeg ikke har mer eksotisk frukt liggende. Andelen _middager_ med grønnsaker er nok som i artikkelen. Mine foreldre hadde neppe smoothie til frokost for å si det sånn. Salatlunsjer var heller ikke vanlig på 70-tallet. Jeg tror at vi totalt spiser mer grønnsaker og frukt nå enn for 50, eller også 30 år siden. I artikkelen ser det helt omvendt ut. Enig, tenkte i lignende baner. Barna får f.eks. ofte oppskårede grønnsaker når de kommer fra skolen (gulrøtter, kålrot etc.), da tenker jeg at det ikke er så viktig med grønnsaker til middagen, selv om vi ofte har det også. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/377088-gr%C3%B8nnsaker-ut-frossenpizza-inn/#findComment-3314534 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Elextra Skrevet 12. mars 2012 Del Skrevet 12. mars 2012 ''Var det bedre i gamle dager når mor var hjemme og hadde tid til å tilberede en sund og velsmakende middag laget fra bunnen hver dag?'' Akkurat middagene var sikkert bedre i mange hjem da, ja. Forøvrig enig i mye av det Kalevaala skriver under her - akkurat hva man har til middagen sier ikke så mye. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/377088-gr%C3%B8nnsaker-ut-frossenpizza-inn/#findComment-3314535 Del på andre sider Flere delingsvalg…
laban Skrevet 12. mars 2012 Del Skrevet 12. mars 2012 Jeg synes ikke den hverdagens 10 på topp-lista var så ille, hvis jeg tolker den riktig - det var da mye fisk og kylling der? At man én gang i løpet av to uker må gripe til pølser eller frossenpizza for å rekke middagen, synes jeg ikke er noen katastrofe. Når det er sagt, så tar det ikke mye tid å koke grønnsaker hvis man virkelig VIL ha det som tilbehør. Det finnes massevis av frosne eller hermetisk grønnsaker som er helt OK, man må ikke nødvendigvis dyrke sin egen kålrot for å få i seg noe grønt. Vi bruker mye salat som tilbehør, det tar det i hvert fall ikke lang tid å smelle sammen. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/377088-gr%C3%B8nnsaker-ut-frossenpizza-inn/#findComment-3314542 Del på andre sider Flere delingsvalg…
....AV Skrevet 12. mars 2012 Del Skrevet 12. mars 2012 Jeg er enig med de under i at middagsvanene sier lite om det totale inntaket av frukt- og grønnsaker. Jeg reagerte også på påstanden i artikkelen om at det har vært altfor lite oppmerksomhet rettet mot grønnsaker de siste åra, jeg synes tvert i mot at det har vært mye oppmerksomhet om dette. Ellers tror jeg mer på bedagelighet og manglende kunnskaper/opplæring enn tidsklemma når man har lite grønnsaker og mer ferdigmat til middag enn ønskelig. I vår travle hverdag har vi alltid grønnsaker til middagen og svært sjelden ferdigmat, mye mat går like raskt å lage som ferdigprodukter. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/377088-gr%C3%B8nnsaker-ut-frossenpizza-inn/#findComment-3314543 Del på andre sider Flere delingsvalg…
laban Skrevet 12. mars 2012 Del Skrevet 12. mars 2012 Jeg er enig med de under i at middagsvanene sier lite om det totale inntaket av frukt- og grønnsaker. Jeg reagerte også på påstanden i artikkelen om at det har vært altfor lite oppmerksomhet rettet mot grønnsaker de siste åra, jeg synes tvert i mot at det har vært mye oppmerksomhet om dette. Ellers tror jeg mer på bedagelighet og manglende kunnskaper/opplæring enn tidsklemma når man har lite grønnsaker og mer ferdigmat til middag enn ønskelig. I vår travle hverdag har vi alltid grønnsaker til middagen og svært sjelden ferdigmat, mye mat går like raskt å lage som ferdigprodukter. ''Jeg reagerte også på påstanden i artikkelen om at det har vært altfor lite oppmerksomhet rettet mot grønnsaker de siste åra'' Det gjorde jeg også. Generelt har det vært et vanvittig mas om kosthold i årevis. Jeg tror det kan virke litt mot sin hensikt - folk gir opp og gir blaffen når alt fra brød til lettbrus blir feil og farlig. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/377088-gr%C3%B8nnsaker-ut-frossenpizza-inn/#findComment-3314548 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Ksenia Skrevet 12. mars 2012 Del Skrevet 12. mars 2012 Nei. Ingen endring i negativ retning de siste 10 årene i hvertfall: http://www.frukt.no/sitefiles/1/dokumenter/total2011_web.pdf Av egen erfaring spiser jeg og familien veldig mye sunnere enn vi gjorde hjemme for 30år siden, mest pga økonomi. Og kostholdet til mine foreldre på 50-tallet var ihvertfall ensidig og fritt for frukt og grønt (pga økonomi og tilgang) bortsett fra potet, kålrot og gulerøtter i sesongen. De fikk en appelsin til jul. Tror kostholdet generelt er vesentlig mye bedre nå. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/377088-gr%C3%B8nnsaker-ut-frossenpizza-inn/#findComment-3314626 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mrs. Wallace Skrevet 12. mars 2012 Del Skrevet 12. mars 2012 ''Var det bedre i gamle dager når mor var hjemme og hadde tid til å tilberede en sund og velsmakende middag laget fra bunnen hver dag?'' Jeg er oppvokst i et hjem med veldig tradisjonelle vaner, inkludert middagsvaner. Mora mi var hjemmeværende og lagde mat fra bunnen av hver dag. Og riktignok var det ikke mye halvfabrikata, men det er ikke dermed sagt at maten var så innmari sunn. Mye ble tilberedt med gode mengder smør og helmelk/fløte. Tradisjonelt norsk kosthold utmerker seg ikke akkurat med stor variasjon eller tyngde på grønnsaksfronten. Noen godt kokte biter med brokkoli eller noen erter for syns skyld ved siden av kjøtt, saus og poteter - eller kokt fisk med smelta smør og godt kokte gulrotbiter er ikke nødvendigvis det som skal til for at barn spiser fem om dagen. Jeg har aldri vært begeistret for kokte grønnsaker, og alternativene var så å si ikke-eksisterende. Barna mine spiser nok i snitt mye mer frukt og grønt enn hva jeg gjorde i oppveksten. De får frukt på skolen og grønnsaker i matboksen, de får oppskårne grønnsaker som mellommåltider og har et mye større utvalg å velge i. Når det er sagt, er det ikke optimalt at så mange velger dårlige hel- og halvfabrikataprodukter med høyt innhold av salt og fett. Det er jo ikke veldig vanskelig å lage raske, enkle middager med gode råvarer. Man trenger ikke være hjemmeværende for å smelle sammen tomatsuppe uten å bruke pose, for eksempel. Så svaret mitt på spørsmålet ditt er altså: Nei. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/377088-gr%C3%B8nnsaker-ut-frossenpizza-inn/#findComment-3314692 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Tatjana Skrevet 12. mars 2012 Del Skrevet 12. mars 2012 ''Var det bedre i gamle dager når mor var hjemme og hadde tid til å tilberede en sund og velsmakende middag laget fra bunnen hver dag?'' Jeg er oppvokst i et hjem med veldig tradisjonelle vaner, inkludert middagsvaner. Mora mi var hjemmeværende og lagde mat fra bunnen av hver dag. Og riktignok var det ikke mye halvfabrikata, men det er ikke dermed sagt at maten var så innmari sunn. Mye ble tilberedt med gode mengder smør og helmelk/fløte. Tradisjonelt norsk kosthold utmerker seg ikke akkurat med stor variasjon eller tyngde på grønnsaksfronten. Noen godt kokte biter med brokkoli eller noen erter for syns skyld ved siden av kjøtt, saus og poteter - eller kokt fisk med smelta smør og godt kokte gulrotbiter er ikke nødvendigvis det som skal til for at barn spiser fem om dagen. Jeg har aldri vært begeistret for kokte grønnsaker, og alternativene var så å si ikke-eksisterende. Barna mine spiser nok i snitt mye mer frukt og grønt enn hva jeg gjorde i oppveksten. De får frukt på skolen og grønnsaker i matboksen, de får oppskårne grønnsaker som mellommåltider og har et mye større utvalg å velge i. Når det er sagt, er det ikke optimalt at så mange velger dårlige hel- og halvfabrikataprodukter med høyt innhold av salt og fett. Det er jo ikke veldig vanskelig å lage raske, enkle middager med gode råvarer. Man trenger ikke være hjemmeværende for å smelle sammen tomatsuppe uten å bruke pose, for eksempel. Så svaret mitt på spørsmålet ditt er altså: Nei. ''Jeg er oppvokst i et hjem med veldig tradisjonelle vaner, inkludert middagsvaner. Mora mi var hjemmeværende og lagde mat fra bunnen av hver dag. Og riktignok var det ikke mye halvfabrikata, men det er ikke dermed sagt at maten var så innmari sunn. Mye ble tilberedt med gode mengder smør og helmelk/fløte. Tradisjonelt norsk kosthold utmerker seg ikke akkurat med stor variasjon eller tyngde på grønnsaksfronten. Noen godt kokte biter med brokkoli eller noen erter for syns skyld ved siden av kjøtt, saus og poteter - eller kokt fisk med smelta smør og godt kokte gulrotbiter er ikke nødvendigvis det som skal til for at barn spiser fem om dagen. Jeg har aldri vært begeistret for kokte grønnsaker, og alternativene var så å si ikke-eksisterende. '' *nikker gjenkjennende* Et glimrende innlegg, Mrs, Wallace. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/377088-gr%C3%B8nnsaker-ut-frossenpizza-inn/#findComment-3314780 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.