Gå til innhold

Barn med cøliaki i bursdagsselskap..


Anbefalte innlegg

Gjest åpent forum

Jenta mi skal feire 10 års dag. Jeg vet at det er et barn i klassen i cøliaki som kommer i selskapet. Vi skal ha festen hjemme. Tenkte servere pizza/pizzaboller.

Hva kan forventes av meg med tanke på jenta med cøliaki? Hverken pizza eller kaker (vanlige) kan hun jo spise..

Hva bør jeg gjøre? Ordne spesial mat for henne evt høre med foreldrene. Jeg har ingen erfaring med å lage mat til mennesker med cøliaki og må innrømme at jeg heller ikke har så mye overskudd til det heller.. ( Sikkert ikke politisk korrekt å si det her inne til alle supermammaene ;-) )

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/388305-barn-med-c%C3%B8liaki-i-bursdagsselskap/
Del på andre sider

Fortsetter under...

  • Svar 122
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

  • tonie

    10

  • PieLill

    8

  • Mammantil3

    7

  • laban

    4

Mest aktive i denne tråden

Du kan handle inn fryst ferdig pizzabunn som er laget med glutenfritt mel. Den er i fryseskap på butikker som Meny og Ica. Så Legger du på vanlig fyll og steiker den som den andre. (disse har tallerken-str)

-Toros pose med langpannesjokoladekake er glutenfri og kjempegod. (bare pass på de derre ferdig-glasurposene, de er selvfølgelig ikke glutenfrie merkelig nok) Møllerens brownies er også glutenfri.

Tenk så glad den ungen blir om du legger ørlite til rette og hun kan få spise det samme som de andre? Det koster lite og betyr utrolig mye...

Gjest mor til to barn med cøliaki

Har to barn med cøliaki. Jeg pleier å ta kontakt i god tid med foreldrene til bursdagsbarna for å høre hva de skal servere. Dvs har blitt litt dårligere med årene...

Jeg blir veldig veldig glad når de har tenkt på barna våre i selskapet. Å servere pizza hadde jeg vel ikke blitt så glad for å høre for det er ikke så lett å "sende med" akkurat. Man kan jo sende med en kald minipizza men så er det dette med å forklare at den må varmes på egen tallerken uten fare for kontakt med glutensmuler osv... Så pizza er vel det verste... Jeg hadde nok ordnet det slik at jeg bestilte en ferdig glutenfri pizza levert på døren til bursdagsbarnet. Fra Dolly eller Pizzabakeren.

De fleste har faktisk taco eller pølser hvor det er lett å ordne med glutenfritt. Jeg har også opplevd at de har hatt glutenfri pizza. Det finnes ferdige bunner å få kjøpt så må man bare passe på at fyllet er glutenfritt.

Så - dersom du må servere pizza og ikke ordner med noe til barnet med cøliaki - ta kontakt med foreldrene i god tid (minst 2 dager) så de har sjangs til å rekke å ordne noe.

Gjest åpent forum

Du kan handle inn fryst ferdig pizzabunn som er laget med glutenfritt mel. Den er i fryseskap på butikker som Meny og Ica. Så Legger du på vanlig fyll og steiker den som den andre. (disse har tallerken-str)

-Toros pose med langpannesjokoladekake er glutenfri og kjempegod. (bare pass på de derre ferdig-glasurposene, de er selvfølgelig ikke glutenfrie merkelig nok) Møllerens brownies er også glutenfri.

Tenk så glad den ungen blir om du legger ørlite til rette og hun kan få spise det samme som de andre? Det koster lite og betyr utrolig mye...

Ja hvis det er så enkelt skal jeg vel klare det.. Orker bare ikke å begynne å kjøpe spesial mel og blandinger til å bake med. Ikke er jeg kompetent til å lage denne spesialdietten heller..

Gjest mor til to barn med cøliaki

Du kan handle inn fryst ferdig pizzabunn som er laget med glutenfritt mel. Den er i fryseskap på butikker som Meny og Ica. Så Legger du på vanlig fyll og steiker den som den andre. (disse har tallerken-str)

-Toros pose med langpannesjokoladekake er glutenfri og kjempegod. (bare pass på de derre ferdig-glasurposene, de er selvfølgelig ikke glutenfrie merkelig nok) Møllerens brownies er også glutenfri.

Tenk så glad den ungen blir om du legger ørlite til rette og hun kan få spise det samme som de andre? Det koster lite og betyr utrolig mye...

Flott innlegg!!

Gjest politi1

Har to barn med cøliaki. Jeg pleier å ta kontakt i god tid med foreldrene til bursdagsbarna for å høre hva de skal servere. Dvs har blitt litt dårligere med årene...

Jeg blir veldig veldig glad når de har tenkt på barna våre i selskapet. Å servere pizza hadde jeg vel ikke blitt så glad for å høre for det er ikke så lett å "sende med" akkurat. Man kan jo sende med en kald minipizza men så er det dette med å forklare at den må varmes på egen tallerken uten fare for kontakt med glutensmuler osv... Så pizza er vel det verste... Jeg hadde nok ordnet det slik at jeg bestilte en ferdig glutenfri pizza levert på døren til bursdagsbarnet. Fra Dolly eller Pizzabakeren.

De fleste har faktisk taco eller pølser hvor det er lett å ordne med glutenfritt. Jeg har også opplevd at de har hatt glutenfri pizza. Det finnes ferdige bunner å få kjøpt så må man bare passe på at fyllet er glutenfritt.

Så - dersom du må servere pizza og ikke ordner med noe til barnet med cøliaki - ta kontakt med foreldrene i god tid (minst 2 dager) så de har sjangs til å rekke å ordne noe.

"Pizza er vel det værste.." Hvis det er det familien og bursdagsbarnet ønsker kan man vel ikke akkurat ta hensyn til at det er et barn som ikke kan spise det som alle andre. Har bestiller vi en minipizza fra en pizzaresturant uten gluten. Ikke værre enn det.

Annonse

Ja hvis det er så enkelt skal jeg vel klare det.. Orker bare ikke å begynne å kjøpe spesial mel og blandinger til å bake med. Ikke er jeg kompetent til å lage denne spesialdietten heller..

det er ikke veldig vanskelig, nei! Bare pass på at du ikke lar den glutenfrie komme i kontakt med melvarer eller ligger på samme fat som den vanlige pizzaen/kakene så kan du ikke gjøre store ugangen på denne måten.

(også kan du si ifra til foreldrene til gjesten at du ordner aaaalt sammen - så er de deg evig takknemlige og du får stjerne i boka som DEN fantastiske mammaen ;-))

''Jeg har ingen erfaring med å lage mat til mennesker med cøliaki og må innrømme at jeg heller ikke har så mye overskudd til det heller.. ( Sikkert ikke politisk korrekt å si det her inne til alle supermammaene ;-) )''

Det der synes jeg var ganske teit sagt. Det skal veldig lite til for å ordne noe som alle kan spise, og det medfører så godt som ikke noe ekstraarbeid.

Du finner en kakemix som ikke inneholder gluten og serverer den til alle ungene. Jeg husker ikke hvilken av de det er, men jeg lurer på om det er en blanding fra Møllerens? Sjekk dette med foreldrene til ungen. Spør også hva slags glasur som er ok (jeg ble tipsa om en ferdigutgave sist jeg hadde en glutenallergiker i bursdag her, men jeg husker ikke hva den heter).

Lykke til! :)

Gjest hva blir neste stunt?

''Jeg har ingen erfaring med å lage mat til mennesker med cøliaki og må innrømme at jeg heller ikke har så mye overskudd til det heller.. ( Sikkert ikke politisk korrekt å si det her inne til alle supermammaene ;-) )''

Det der synes jeg var ganske teit sagt. Det skal veldig lite til for å ordne noe som alle kan spise, og det medfører så godt som ikke noe ekstraarbeid.

Du finner en kakemix som ikke inneholder gluten og serverer den til alle ungene. Jeg husker ikke hvilken av de det er, men jeg lurer på om det er en blanding fra Møllerens? Sjekk dette med foreldrene til ungen. Spør også hva slags glasur som er ok (jeg ble tipsa om en ferdigutgave sist jeg hadde en glutenallergiker i bursdag her, men jeg husker ikke hva den heter).

Lykke til! :)

Og jeg synes det er ganske teit å begynne å kritisere andre for at de tenker litt annerledes enn akkurat vi selv gjør..

Men det forundrer meg ikke når jeg ser at det kommer fra deg.

''Jeg har ingen erfaring med å lage mat til mennesker med cøliaki og må innrømme at jeg heller ikke har så mye overskudd til det heller.. ( Sikkert ikke politisk korrekt å si det her inne til alle supermammaene ;-) )''

Det der synes jeg var ganske teit sagt. Det skal veldig lite til for å ordne noe som alle kan spise, og det medfører så godt som ikke noe ekstraarbeid.

Du finner en kakemix som ikke inneholder gluten og serverer den til alle ungene. Jeg husker ikke hvilken av de det er, men jeg lurer på om det er en blanding fra Møllerens? Sjekk dette med foreldrene til ungen. Spør også hva slags glasur som er ok (jeg ble tipsa om en ferdigutgave sist jeg hadde en glutenallergiker i bursdag her, men jeg husker ikke hva den heter).

Lykke til! :)

Toro har veldig mye glutenfritt og også laktosefritt. Og det selges til 'normale' priser. Toros sjokolademuffins er supergode. Bedre enn de jeg snekrer sammen fra grunnen av, synes jeg.

mvh

Ser du har fått mange bra tips her som ikke krever at du skaffer deg vekttall i ernæringslære først.

Og så kan du jo tenke på at du i alle fall ikke har en hyperallergiker til bords, som kan dø av den minste feil ved maten. Det hadde en venninne av meg for ikke så lenge siden. Hun var passe redd, kan jeg love deg! Jeg tror ærlig talt ikke jeg hadde turt å ha en så tander gjest i huset uten at moren eller faren var tilstede. Jeg hadde en gang en veganer, to muslimer og en som var mildest talt sær i kosten. Puh! Det er hardt å være superwoman nå for tida, og jeg har det vel rett og slett ikke i meg. Neste gang skal jeg bare servere frukt til alle. Jeg kan lage en flott fruktskulptur eller noe. ;)

Ser du har fått mange bra tips her som ikke krever at du skaffer deg vekttall i ernæringslære først.

Og så kan du jo tenke på at du i alle fall ikke har en hyperallergiker til bords, som kan dø av den minste feil ved maten. Det hadde en venninne av meg for ikke så lenge siden. Hun var passe redd, kan jeg love deg! Jeg tror ærlig talt ikke jeg hadde turt å ha en så tander gjest i huset uten at moren eller faren var tilstede. Jeg hadde en gang en veganer, to muslimer og en som var mildest talt sær i kosten. Puh! Det er hardt å være superwoman nå for tida, og jeg har det vel rett og slett ikke i meg. Neste gang skal jeg bare servere frukt til alle. Jeg kan lage en flott fruktskulptur eller noe. ;)

''Neste gang skal jeg bare servere frukt til alle. Jeg kan lage en flott fruktskulptur eller noe. ;)''

da kan ikke jeg spise hos deg, jeg er allergisk mot frisk frukt...(kryssallergi pga pollen)

;-)

Annonse

''Neste gang skal jeg bare servere frukt til alle. Jeg kan lage en flott fruktskulptur eller noe. ;)''

da kan ikke jeg spise hos deg, jeg er allergisk mot frisk frukt...(kryssallergi pga pollen)

;-)

Du kunne få nyte synet av den. Kanskje du kunne suttet på en isbit mens de andre fruktfråtset?:)

Kall meg fæl, men jeg synes det er et helvets styr med bursdager og andre selskaper nå for tida, med alle dietter og intolerenser pluss alle de som er sære i kosten. Har mistet helt lysten til å stelle i stand for gjester.

Folk med cøliaki er vant med å gjøre en egeninnsats om de er bedt bort. De er også vant til å forklare. Det er bare å ringe til foreldrene og snakke med dem. Tror ikke noen har som krav at andre plutselig skal bli eksperter på glutenfri mat.

Toro har mange glutenfrie produkter som smaker godt og er enkle å slenge ihop. Toro sjokolademuffins er min favoritt. Ikke dyrere enn tilsvarende glutenholdige produkter. De går alltid ned på høykant.

http://www.toro.no/index.php?mapping=300&id=1455&produkt=Sjokolade Muffins

De har også glutenfrie melprodukter, om dette skulle være aktuelt.

http://www.toro.no/index.php?mapping=301&av_id%5B1112%5D%5B%5D=-1&av_id%5B10062%5D%5B%5D=-1&sok_str=glutenfri

Ellers er det viktig at den glutenfrie maten ikke på noen som helst måte blandes med glutenholdig. Stekebrett, kniver, skjeer, fat - _alt_ må ha null kontakt. (Et stekebrett må vaske grundig og så må man ta nytt bakepapir.) Ikke så vanskelig om man tenker gjennom det.

Man kan kjenne seg litt matt med tanken på slike 'særbehov'. Men det er ikke så mye ekstra styr mhp gluten om man bare vet hva man skal gjøre. Og folk med cøliaki er garantert vant til å ha med medbrakt.

Du gjør det du orker, så ordner foreldrene/gjestene resten.

Gratulerer med dagen!

mvh

Du kunne få nyte synet av den. Kanskje du kunne suttet på en isbit mens de andre fruktfråtset?:)

Kall meg fæl, men jeg synes det er et helvets styr med bursdager og andre selskaper nå for tida, med alle dietter og intolerenser pluss alle de som er sære i kosten. Har mistet helt lysten til å stelle i stand for gjester.

''jeg synes det er et helvets styr med bursdager og andre selskaper nå for tida, med alle dietter og intolerenser pluss alle de som er sære i kosten. ''

da kan du jo tenke på at for deg gjelder det de få gangene i året du inviterer gjester med matallergier eller intoleranser (eller særheter)

For gjesten din er det et helvetes styr hver eneste gang vedkommende skal spise et annet sted enn hjemme hos seg selv. Man må passe på på restauranter, hoteller, klasseavslutninger, turer, leirskole, osv osv

(i vår skulle f.eks klassen til jentungen ha avslutning. Jeg spurte klassekontakten hva de skulle spise, og om jeg skulle ta med noe. De skulle ha grillpølser, men hun kunne gjeeeerne handle inn en pakke med de jentungen tåler til alle sammen. Jo, så bra tenkte jeg og ga beskjed om Leif Vidar eller Gildes Go' og Mager, da ordnet det seg jo, og så snilt. Underveis i klasseavslutningen oppdager jeg at dama har tatt feil, og kjøpt inn Finsbråthen pølser. MED melk og gluten... resultat: vondt i magen hele natta og markert dårligere form. Jadda.)

Ja hvis det er så enkelt skal jeg vel klare det.. Orker bare ikke å begynne å kjøpe spesial mel og blandinger til å bake med. Ikke er jeg kompetent til å lage denne spesialdietten heller..

Se det heller som en unnskyldning til å kjøpe litt ferdiglaget og litt i poser! Så blir det kanskje mindre styr enn det er til vanlig.

:-)

Mhp servering er det selvsagt minst å holde styr på om alt er glutenfritt.

Mhp hva du har oppå pizzaen så hør med foreldrene. Du vil ikke tro alt som puttes mel i. Men så lenge man vet om det, er det ikke så vanskelig.

mvh

Ser du har fått mange bra tips her som ikke krever at du skaffer deg vekttall i ernæringslære først.

Og så kan du jo tenke på at du i alle fall ikke har en hyperallergiker til bords, som kan dø av den minste feil ved maten. Det hadde en venninne av meg for ikke så lenge siden. Hun var passe redd, kan jeg love deg! Jeg tror ærlig talt ikke jeg hadde turt å ha en så tander gjest i huset uten at moren eller faren var tilstede. Jeg hadde en gang en veganer, to muslimer og en som var mildest talt sær i kosten. Puh! Det er hardt å være superwoman nå for tida, og jeg har det vel rett og slett ikke i meg. Neste gang skal jeg bare servere frukt til alle. Jeg kan lage en flott fruktskulptur eller noe. ;)

''Jeg hadde en gang en veganer, to muslimer og en som var mildest talt sær i kosten. Puh! ''

Det hadde satt min tolmodighet og tilpasningsvilje på en har prøve.

:-)

Fruktskulpturer er kjempepopulært. Får jo bare håpe at det ikke kommer en hyperallergiker.

mvh

Du kunne få nyte synet av den. Kanskje du kunne suttet på en isbit mens de andre fruktfråtset?:)

Kall meg fæl, men jeg synes det er et helvets styr med bursdager og andre selskaper nå for tida, med alle dietter og intolerenser pluss alle de som er sære i kosten. Har mistet helt lysten til å stelle i stand for gjester.

Ufrivillige helsemessige særbehov strekker jeg meg langt for. Særhet har jeg derimot liten tolmodighet med.

mvh

''jeg synes det er et helvets styr med bursdager og andre selskaper nå for tida, med alle dietter og intolerenser pluss alle de som er sære i kosten. ''

da kan du jo tenke på at for deg gjelder det de få gangene i året du inviterer gjester med matallergier eller intoleranser (eller særheter)

For gjesten din er det et helvetes styr hver eneste gang vedkommende skal spise et annet sted enn hjemme hos seg selv. Man må passe på på restauranter, hoteller, klasseavslutninger, turer, leirskole, osv osv

(i vår skulle f.eks klassen til jentungen ha avslutning. Jeg spurte klassekontakten hva de skulle spise, og om jeg skulle ta med noe. De skulle ha grillpølser, men hun kunne gjeeeerne handle inn en pakke med de jentungen tåler til alle sammen. Jo, så bra tenkte jeg og ga beskjed om Leif Vidar eller Gildes Go' og Mager, da ordnet det seg jo, og så snilt. Underveis i klasseavslutningen oppdager jeg at dama har tatt feil, og kjøpt inn Finsbråthen pølser. MED melk og gluten... resultat: vondt i magen hele natta og markert dårligere form. Jadda.)

Jeg har selv en allergi som sender meg rett i seng hvis jeg får i meg det jeg ikke tåler, men det løser jeg veldig greit ved å spørre hva som står på menyen, og selv ta med meg noe hvis det de skal ha ikke passer. Det gjør meg ingen verdens ting. Jeg synes faktisk det føles mye bedre sånn enn å være den som skaper masse ekstraarbeid for vertskapet.

Vi bor på landet, og det er ikke bare enkelt å få tak i pølser og annet av alle mulige slag her. Om det bare var EN som skulle ha spesialkost hadde det nok gått greit, men det er det jo aldri. Det er alltid mange, og det er nærmest umulig å lage noe alle kan spise. Så da står man der og må lage en hel haug med retter og kaker i tillegg til alt annet som må ordnes. Jeg gidder altså ikke mer. Hvis jeg var hjemmeværende hadde det kanskje gått, men jeg jobber mer enn full stilling. Det blir bare stress. Jeg har begynt å kartlegge folks matvaner før jeg ber dem hjem på mat. De det er mye greier med ber jeg bare på kaffe:)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...