Jump to content
cathlin

Vaske vaske vaske hviske viske

Recommended Posts

cathlin

Jeg har fått et snev av bakteriefobi. Dette litt fordi jeg har skjønt at noen i umiddelbar omkrets aldri vasker seg på hendene. Det er ellers jeg som står for vasking. 

Aller helst ville jeg brukt engangskluter, sterk lut og vasket over kjøkken, toalett, håndtak og andre aktuelle overflater to ganger om dagen. Jeg innser at det nok ikke er særlig gjennomførbart.

Derfor lurer jeg på. Hva er bra nok vasking for å holde bakterier på et akseptabelt og ikke skadelig nivå. Helt konkret, hvor ofte vaske hva? Hva slags vaskemiddel sikrer drap av bakterier og annet grufs og fett. Må jeg ha Klorin? Salmiakk? Noe annet? 

Når man bruker en vaskeklut. Hvor mange ganger skal man skylle den etter å ha vasket over noe, for eksempel en skitten kjøkkenbenk? Eller burde man vaske den på 60 grader (90 grader?) etter en gangs bruk? 

Hvis jeg tørker meg på hendene på et kjøkkenhåndkle og noen andre som ikke har vasket seg på hendene tørker seg på samme kjøkkenhåndkle, bør det da vaskes? Eller er det nok at det bare tørker. 

 

H e l p 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

tonie

For et styr. Det er ikke mulig å oppdra eller sparke ut den urenslige? Det høres mindre slitsomt ut enn all vaskingen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
cathlin
Akkurat nå, tonie skrev:

For et styr. Det er ikke mulig å oppdra eller sparke ut den urenslige? Det høres mindre slitsomt ut enn all vaskingen.

Nej. Jeg må bare lage en vaskeplan for så å roe meg ned med egen håndvask. Nå driver jeg og vasker meg på hendene hver gang jeg tar på noe utenfor "trygg sone" 

Share this post


Link to post
Share on other sites
tonie

Her trengs det råd fra andre enn meg er jeg redd. Håper du får noen, for det høres ut som dette har tatt litt av. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker

finn frem til det du gjorde før du fikk fobien for det var godt nok.

Anonymkode: 1be53...cc8

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker

Hvis det ikke haster, kan jeg komme med noen råd til deg. Jeg har fagbrev i renhold. 

Anonymkode: 2e667...de6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

frosken
45 minutter siden, cathlin skrev:

Jeg har fått et snev av bakteriefobi. Dette litt fordi jeg har skjønt at noen i umiddelbar omkrets aldri vasker seg på hendene. Det er ellers jeg som står for vasking. 

Aller helst ville jeg brukt engangskluter, sterk lut og vasket over kjøkken, toalett, håndtak og andre aktuelle overflater to ganger om dagen. Jeg innser at det nok ikke er særlig gjennomførbart.

Derfor lurer jeg på. Hva er bra nok vasking for å holde bakterier på et akseptabelt og ikke skadelig nivå. Helt konkret, hvor ofte vaske hva? Hva slags vaskemiddel sikrer drap av bakterier og annet grufs og fett. Må jeg ha Klorin? Salmiakk? Noe annet? 

Når man bruker en vaskeklut. Hvor mange ganger skal man skylle den etter å ha vasket over noe, for eksempel en skitten kjøkkenbenk? Eller burde man vaske den på 60 grader (90 grader?) etter en gangs bruk? 

Hvis jeg tørker meg på hendene på et kjøkkenhåndkle og noen andre som ikke har vasket seg på hendene tørker seg på samme kjøkkenhåndkle, bør det da vaskes? Eller er det nok at det bare tørker. 

 

H e l p 

Det holder at du selv har god håndhygiene. Slapp av og ikke tenk på hva andre driver med. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker
58 minutter siden, cathlin skrev:

Jeg har fått et snev av bakteriefobi. Dette litt fordi jeg har skjønt at noen i umiddelbar omkrets aldri vasker seg på hendene.

Da tar du det opp med vedkommende.

Anonymkode: f1c04...afc

Share this post


Link to post
Share on other sites
cathlin
54 minutter siden, tonie skrev:

Her trengs det råd fra andre enn meg er jeg redd. Håper du får noen, for det høres ut som dette har tatt litt av. 

Neida, det har ikke tatt av, jeg bare ønsker meg en slags overordnet oversikt over hva som er bra nok daglig renhold for å holde bakterier på et akseptabelt nivå, så skal jeg nok godta det. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
cathlin
38 minutter siden, frosken skrev:

Det holder at du selv har god håndhygiene. Slapp av og ikke tenk på hva andre driver med. 

Jeg slapper ikke helt av altså 🙂 Egen håndhygiene skulle være god nok. Trenger bare også å slå meg til ro med en god nok vaskerutine.

Share this post


Link to post
Share on other sites
frosken
13 minutter siden, cathlin skrev:

Jeg slapper ikke helt av altså 🙂 Egen håndhygiene skulle være god nok. Trenger bare også å slå meg til ro med en god nok vaskerutine.

Men du blir ikke syk av at det ikke er helt rent rundt deg. I så fall burde ingen av oss noen sinne ta i en handlevogn eller på en heisknapp;-) Eneste unntaket er at det kan være greit å være nøye med enkelte hygieneregler knyttet til mat. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
cathlin
2 minutter siden, frosken skrev:

Men du blir ikke syk av at det ikke er helt rent rundt deg. I så fall burde ingen av oss noen sinne ta i en handlevogn eller på en heisknapp;-) Eneste unntaket er at det kan være greit å være nøye med enkelte hygieneregler knyttet til mat. 

Ja ikke sant, dette med mat er en del av bekymringsfaktoren, da vedkommende lager en del mat. Derfor tenker jeg at jeg muligens kan forebygge noe med å vaske en del på kjøkkenområdet, daglig? Og med noe som tar bakteriene bra nok. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
frosken
2 minutter siden, cathlin skrev:

Ja ikke sant, dette med mat er en del av bekymringsfaktoren, da vedkommende lager en del mat. Derfor tenker jeg at jeg muligens kan forebygge noe med å vaske en del på kjøkkenområdet, daglig? Og med noe som tar bakteriene bra nok. 

Hva slags mat er det snakk om? Mange bakterier forsvinner jo ved varmebehandling. Hvis du vil være proff, så spriter du det området som det lages mat på daglig- men jeg vet ikke hvor du får tak i slik "sprit" som brukes til dette. Kan spørre en jeg kjenner som benytter det selv. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annonse

AnonymBruker
15 minutter siden, frosken skrev:

Hva slags mat er det snakk om? Mange bakterier forsvinner jo ved varmebehandling. Hvis du vil være proff, så spriter du det området som det lages mat på daglig- men jeg vet ikke hvor du får tak i slik "sprit" som brukes til dette. Kan spørre en jeg kjenner som benytter det selv. 

https://www.apotek1.no/produkter/antibac-75-overflatedesinfeksjon-750ml-898625p?gclid=EAIaIQobChMI5va2xdPO5AIVxNmyCh3EUw6nEAQYASABEgKXVPD_BwE

Anonymkode: 2e667...de6

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker

Jeg hadde aldri tolerert at noen som ikke har vanlig håndhygiene laget felles måltider. Det burde være unødvendig med spriting dersom det er snakk om normale oppegående voksne mennesker.

Anonymkode: 1be53...cc8

Share this post


Link to post
Share on other sites
frosken
11 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Jeg hadde aldri tolerert at noen som ikke har vanlig håndhygiene laget felles måltider. Det burde være unødvendig med spriting dersom det er snakk om normale oppegående voksne mennesker.

Anonymkode: 1be53...cc8

Det er godt at vi ikke vet nøyaktig hva slags hygiene folk som har tatt i maten før oss har;-) Så sant man selv er frisk, så tenker jeg det er greit å nedtone risikoen knyttet til andres manglende håndhygiene. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker
11 minutter siden, frosken skrev:

Det er godt at vi ikke vet nøyaktig hva slags hygiene folk som har tatt i maten før oss har;-) Så sant man selv er frisk, så tenker jeg det er greit å nedtone risikoen knyttet til andres manglende håndhygiene. 

Dersom man bor sammen så vet man jo veldig godt hva slags hygiene den andre har. Jeg fikk inntrykk av at dette gjaldt en person ts bor sammen med.

Anonymkode: 1be53...cc8

Share this post


Link to post
Share on other sites
frosken
Akkurat nå, AnonymBruker skrev:

Dersom man bor sammen så vet man jo veldig godt hva slags hygiene den andre har. Jeg fikk inntrykk av at dette gjaldt en person ts bor sammen med.

Anonymkode: 1be53...cc8

Poenget mitt er at dersom man først vet at noen ikke har så god håndhygiene, så kan man fort bli opphengt i det og tillegge det større betydning enn det har. I de fleste sammenhenger har man ikke full oversikt over andre menneskers vaner, og det går stort sett greit allikevel. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
AnonymBruker
1 minutt siden, frosken skrev:

Poenget mitt er at dersom man først vet at noen ikke har så god håndhygiene, så kan man fort bli opphengt i det og tillegge det større betydning enn det har. I de fleste sammenhenger har man ikke full oversikt over andre menneskers vaner, og det går stort sett greit allikevel. 

Det er en ganske stor forskjell mellom å spise ute en gang i blant og det å spise måltider hjemme hver dag over tid. Jeg synes det er ganske alvorlig og noe jeg ikke hadde funnet meg i. Jeg ser ikke noen grunn til at voksne oppegående mennesker ikke kan holde en vanlig hygiene i forhold til matlaging, med mindre det handler om sykdom.

Anonymkode: 1be53...cc8

Share this post


Link to post
Share on other sites
frosken
11 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Det er en ganske stor forskjell mellom å spise ute en gang i blant og det å spise måltider hjemme hver dag over tid. Jeg synes det er ganske alvorlig og noe jeg ikke hadde funnet meg i. Jeg ser ikke noen grunn til at voksne oppegående mennesker ikke kan holde en vanlig hygiene i forhold til matlaging, med mindre det handler om sykdom.

Anonymkode: 1be53...cc8

Hva mener du med at det er "alvorlig"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

Artikler fra forsiden

×
×
  • Create New...