Annkarin Skrevet 22. januar 2016 Del Skrevet 22. januar 2016 min PT vil at jeg skal lage sunne vafler/pannekaker av egg og banan, mens hjertesykepleier sier jeg må holde meg unna egg og at banan har de enda ikke funnet noe sunt ved... 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 22. januar 2016 Del Skrevet 22. januar 2016 min PT vil at jeg skal lage sunne vafler/pannekaker av egg og banan, mens hjertesykepleier sier jeg må holde meg unna egg og at banan har de enda ikke funnet noe sunt ved...Har du sykelig høyt kolesterol? Hvis du har normalt kolesterol er egg omtrent det sunneste du kan spise. Bananer inneholder også masse sunne stoffer, men om du har diabetes eller ligger i grenseland til å få diabetes 2 bør du ikke spise bananer, de inneholder mye fruktsukker. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Annkarin Skrevet 22. januar 2016 Forfatter Del Skrevet 22. januar 2016 Har du sykelig høyt kolesterol? Hvis du har normalt kolesterol er egg omtrent det sunneste du kan spise. Bananer inneholder også masse sunne stoffer, men om du har diabetes eller ligger i grenseland til å få diabetes 2 bør du ikke spise bananer, de inneholder mye fruktsukker.det skadelige kolesterolet er såvidt over referanseområdet, men jeg skal ha ekstra lavt kolesterol fordi det er sykt mye hjertesykdom på farssiden. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 22. januar 2016 Del Skrevet 22. januar 2016 det skadelige kolesterolet er såvidt over referanseområdet, men jeg skal ha ekstra lavt kolesterol fordi det er sykt mye hjertesykdom på farssiden. Ok, er din pt klar over det når h*n kommer med kostholdsråd til deg? 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
strom Skrevet 23. januar 2016 Del Skrevet 23. januar 2016 Jeg ville vel hatt mer tillit til en sykepleierutdannet enn enn personlig trener "utdannet". 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
frosken Skrevet 23. januar 2016 Del Skrevet 23. januar 2016 min PT vil at jeg skal lage sunne vafler/pannekaker av egg og banan, mens hjertesykepleier sier jeg må holde meg unna egg og at banan har de enda ikke funnet noe sunt ved...Du må høre på hjertesykepleieren og lukke ørene for motstridende råd fra pt. Pt har en svært overfladisk kompetanse. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ISW Skrevet 23. januar 2016 Del Skrevet 23. januar 2016 det skadelige kolesterolet er såvidt over referanseområdet, men jeg skal ha ekstra lavt kolesterol fordi det er sykt mye hjertesykdom på farssiden. Er det over referanseområdet (>4,7 mmol/l) eller over anbefalt nivå (>3 mmol/l)?Det er to vidt forskjellige ting. LDL over 4,7 er nesten behandlingstrengende høyt, men litt over 3 kan du egentlig drite i. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
frosken Skrevet 23. januar 2016 Del Skrevet 23. januar 2016 Er det over referanseområdet (>4,7 mmol/l) eller over anbefalt nivå (>3 mmol/l)?Det er to vidt forskjellige ting. LDL over 4,7 er nesten behandlingstrengende høyt, men litt over 3 kan du egentlig drite i.Jeg synes fortsatt at det er opplagt at trådstarter skal forholde seg til hva som sies av den hjertesykepleieren som veileder henne. Det er grunn til å tro at helsepersonell som har møtt en pasient har vesentlig bedre oversikt over totalsituasjonen enn hva vi her inne har. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ISW Skrevet 23. januar 2016 Del Skrevet 23. januar 2016 (endret) Jeg synes fortsatt at det er opplagt at trådstarter skal forholde seg til hva som sies av den hjertesykepleieren som veileder henne. Det er grunn til å tro at helsepersonell som har møtt en pasient har vesentlig bedre oversikt over totalsituasjonen enn hva vi her inne har. Det er sant, men hvilken av de to som faktisk foreligger er av ganske vesentlig betydning.Du skal være ganske syk før du ikke kan lage pannekaker av to sunne og viktige råvarer som egg og banan. Banan gir veldig mange viktige næringsstoffer som kalium og andre mineraler, og egg er en utmerket kilde til protein uten å inneholde fett. Det er viktig at man ikke sykeliggjør seg selv.Dessuten begynner det å bli en del leger som nå ser på kolesterol som en "hype" Endret 23. januar 2016 av issomethingwrong 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ISW Skrevet 23. januar 2016 Del Skrevet 23. januar 2016 Jeg synes fortsatt at det er opplagt at trådstarter skal forholde seg til hva som sies av den hjertesykepleieren som veileder henne. Det er grunn til å tro at helsepersonell som har møtt en pasient har vesentlig bedre oversikt over totalsituasjonen enn hva vi her inne har. For øvrig; jeg har høyt kolesterol og masse koronarsykdom i familien, som helsesjekk tar jeg ultralyd av halskarene mine (for å kartlegge evt åreforkalkning). Jeg har årevegger som en tenåring.Blodtrykket mitt er perfekt, 105/60. Jeg tror det er blodtrykket som dreper. Ikke kolesterolet alene. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
frosken Skrevet 23. januar 2016 Del Skrevet 23. januar 2016 Det er sant, men hvilken av de to som faktisk foreligger er av ganske vesentlig betydning.Du skal være ganske syk før du ikke kan lage pannekaker av to sunne og viktige råvarer som egg og banan. Banan gir veldig mange viktige næringsstoffer som kalium og andre mineraler, og egg er en utmerket kilde til protein uten å inneholde fett. Det er viktig at man ikke sykeliggjør seg selv.Dessuten begynner det å bli en del leger som nå ser på kolesterol som en "hype"Det stemmer at dette er et fagfelt med mye forvirring. Jeg mener allikevel at når noen går til oppfølgning av hjertesykepleier (uten av vi fullt ut vet hvordan annet enn at det er mye arvelig hjertesykdom), så har vedkommende mest å vinne på å følge de rådene hun får i regi av spesialisthelsetjenesten. (Det er vel heller ikke slik at hun har fått beskjed om å fullstendig avstå fra å spise egg, men å være forsiktig.)For øvrig mener jeg at det er få yrkesgrupper hvor det er mindre samsvar mellom påståelighet og kompetanse enn pt'er. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
kasssy Skrevet 23. januar 2016 Del Skrevet 23. januar 2016 prøv med eggehviter,havre,mager kesam og proteinpulver. alternativt kjøp ferdig proteinpannekaker på proteinfabrikken. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Annkarin Skrevet 23. januar 2016 Forfatter Del Skrevet 23. januar 2016 Er det over referanseområdet (>4,7 mmol/l) eller over anbefalt nivå (>3 mmol/l)?Det er to vidt forskjellige ting. LDL over 4,7 er nesten behandlingstrengende høyt, men litt over 3 kan du egentlig drite i.4,8 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PNG Skrevet 25. januar 2016 Del Skrevet 25. januar 2016 Det stemmer at egg (kolesterol-holdige matvarer) kan øke kolesterolet i blodet (det skjer for cirka 1/3 av personene som har vært undersøkt), men det øker både "godt" (HDL) og "dårlig" (LDL) kolesterol, uten at forholdet (ratio) mellom disse endres. Det er forholdet mellom disse som er mest avgjørende for hjertehelse.Man må forholde seg til det man får beskjed om fra helsepersonell, men jeg syns mye av kostholdsfilosofien fra norske helsemyndigheter er foreldet. Det med at egg øker kolesterolet og da er skadelig er en foreldet tankegang. Det samme er også bruken av BMI for å avgjøre om noen trenger behandling mot livsstil for å forebygge sykdom. I dag vet man at kroppsfett kun er predikator for leddslitasje og noen kreftformer. Det betyr ikke at mennesker med høy BMI ikke har flere helseproblemer. Men man vet i dag at det er andre faktorer som forklarer dette. Det det går på er hvor mye man beveger på kroppen og hva slags mat man putter i seg (som påvirker BMI). Det å bare se på BMI gjør at man overbehandler personer som har en ok livsstil selv om de er over grensen angående BMI, og underbehandler personer som har en skadelig livsstil men som regnes som normalvektige (eller undervektige). 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ISW Skrevet 25. januar 2016 Del Skrevet 25. januar 2016 Det stemmer at egg (kolesterol-holdige matvarer) kan øke kolesterolet i blodet (det skjer for cirka 1/3 av personene som har vært undersøkt), men det øker både "godt" (HDL) og "dårlig" (LDL) kolesterol, uten at forholdet (ratio) mellom disse endres. Det er forholdet mellom disse som er mest avgjørende for hjertehelse.Man må forholde seg til det man får beskjed om fra helsepersonell, men jeg syns mye av kostholdsfilosofien fra norske helsemyndigheter er foreldet. Det med at egg øker kolesterolet og da er skadelig er en foreldet tankegang. Det samme er også bruken av BMI for å avgjøre om noen trenger behandling mot livsstil for å forebygge sykdom. I dag vet man at kroppsfett kun er predikator for leddslitasje og noen kreftformer. Det betyr ikke at mennesker med høy BMI ikke har flere helseproblemer. Men man vet i dag at det er andre faktorer som forklarer dette. Det det går på er hvor mye man beveger på kroppen og hva slags mat man putter i seg (som påvirker BMI). Det å bare se på BMI gjør at man overbehandler personer som har en ok livsstil selv om de er over grensen angående BMI, og underbehandler personer som har en skadelig livsstil men som regnes som normalvektige (eller undervektige).Jeg synes også at en del av rådene man får av enkelte i helsevesenet varierer mellom foreldet og komplett idioti. Man sitter liksom der og erkjenner at "dette har du ikke peiling på" men du ønsker ikke å si så mye for å ikke havne i en krangel med en antatt autoritetsperson eller for å ikke framstå som en bedreviter på deres fagområde.F.eks dette med egg. Jeg benekter ikke at man muligens får høyere kolesterol (du har helt rett i at både LDL og HDL stiger) av å spise 4 egg om dagen vs å drikke et glass vann i stedet. Men nå er det en gang ikke slik det skjer i praksis. Alternativet blir i de fleste tilfeller å spise ett eller annet som er langt mer usunt (f.eks å spise pizza til middag (ingen egg) vs. å lage seg en omelett med salat til (med 3-4 egg)). Har man høyt kolesterol trenger man selvsagt ikke spise ubegrenset med egg. Men jeg står fast ved (og jeg vet at mange, både leger og ernæringsfysiologer kan være enig for jeg har diskutert dette med flere av de) at egg er en fantastisk råvare, som inneholder mye protein, lite fett, ingen karbohydrater og mange viktige sporstoffer og mineraler som kroppen trenger. Man kan trygt bruke noen egg i matlagingen, særlig hvis det skjer på bekostning av usunn mat som f.eks pizza og pasta. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Annkarin Skrevet 25. januar 2016 Forfatter Del Skrevet 25. januar 2016 Har stort sett kuttet pizza og pasta, men spiste dessverre noen pizzaslize i julamen før jeg la om livsstil var det OFTE 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PNG Skrevet 25. januar 2016 Del Skrevet 25. januar 2016 Jeg synes også at en del av rådene man får av enkelte i helsevesenet varierer mellom foreldet og komplett idioti. Man sitter liksom der og erkjenner at "dette har du ikke peiling på" men du ønsker ikke å si så mye for å ikke havne i en krangel med en antatt autoritetsperson eller for å ikke framstå som en bedreviter på deres fagområde.F.eks dette med egg. Jeg benekter ikke at man muligens får høyere kolesterol (du har helt rett i at både LDL og HDL stiger) av å spise 4 egg om dagen vs å drikke et glass vann i stedet. Men nå er det en gang ikke slik det skjer i praksis. Alternativet blir i de fleste tilfeller å spise ett eller annet som er langt mer usunt (f.eks å spise pizza til middag (ingen egg) vs. å lage seg en omelett med salat til (med 3-4 egg)). Har man høyt kolesterol trenger man selvsagt ikke spise ubegrenset med egg. Men jeg står fast ved (og jeg vet at mange, både leger og ernæringsfysiologer kan være enig for jeg har diskutert dette med flere av de) at egg er en fantastisk råvare, som inneholder mye protein, lite fett, ingen karbohydrater og mange viktige sporstoffer og mineraler som kroppen trenger. Man kan trygt bruke noen egg i matlagingen, særlig hvis det skjer på bekostning av usunn mat som f.eks pizza og pasta.*Problemet er vel at det tar tid å få ut ny kunnskap. Det samme gjelder med f.eks. historiebøkene i skolen. Det er jo råd og komiteer som skal bestemme seg først. Det er bare å spise normal og variert mat... 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Annkarin Skrevet 25. januar 2016 Forfatter Del Skrevet 25. januar 2016 Hvor fort virker sunnere kosthold inn på kolesterolet? 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ISW Skrevet 25. januar 2016 Del Skrevet 25. januar 2016 Hvor fort virker sunnere kosthold inn på kolesterolet?Et par-tre uker.Jeg gikk fra 5,7 til 4,4 i tot.kolesterol på halvannen mnd en gang ved å kutte ut alt sukker (ikke lavkarbo, bare mer grønnsaker og ikke sukker). 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Annkarin Skrevet 25. januar 2016 Forfatter Del Skrevet 25. januar 2016 Uff sprakk og spiste sjokolade, boller, pizza slize og cheeseburger i jula, og faster nå PGA blodprøve i morgen, så blir sikkert dårlig resultat... 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.