Gå til innhold

Kort lutealfase med hormonspiral?


Cathrinelurer

Anbefalte innlegg

Cathrinelurer

Hei. 

Har hatt hormonspiral siden juni og hatt blødning ca. 1 gang i mnd. Hadde mens 21.nov med 12-13 blødningsdager og så 15.des med 1-2 blødningsdager. Merker vanligvis eggløsning godt med tydelig slim og murringer. Er ganske sikker på at jeg hadde eggløsning sist mandag/tysdag, men nå har jeg fått litt murringer og det kjennes ut som det snart nærmer seg mens. Kan en oppleve kortere lutealfase med spiral? (Har brukt kondom i tillegg til spiral, så graviditet er vel ganske utelukkende). Kjenner også trådene på spiralen, så regner med at den er som den skal..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

En menstruasjonssyklus er på ca 29 dager, variasjon fra 25-35 dager. Syklus starter på første menstruasjonsdag. Tiden fra 1. blødningsdag til eggløsning betegnes follikkelfasen, og menstruasjonen på 3-7 dager er en del av follikkelfasen. I denne perioden utvelges et egg som skal modnes og produsere østrogen. Etter ca 14 dager er egget modent, det registrerer kroppen ved at det har vært produsert store mengder østrogen, noe som kan observeres ved at det dannes et rikelig slim fra livmorhalsen. Det går så et signal om at eggløsning kan finne sted. Etter eggløsning produseres progesteron og -i mindre grad østrogen- som forbereder livmorslimhinnen på å ta imot et befruktet egg. Denne periode på ca 14 dager betegnes lutealfasen. Hvis det ikke skjer befruktning, vil progesteron og østrogenproduksjonen automatisk stoppe etter 14 dager. Det fremkaller menstruasjon, og neste syklus har startet. Syklus regnes altså fra første til første dag av menstruasjonene.

Follikkelfasen kan variere, i 40 års alderen blir den først noen dager kortere, så kan den bli lengre, før det stopper helt opp med blødninger (menopausen). Lutealfasen er konstant fra ca 11 til 15 dager.

Hormonspiralen vil i de fleste tilfeller ikke påvirke syklus. Den inneholder hormonet gestagen som påvirker livmorslimhinnen så sædceller ikke kan passere opp til egget, og et evt befruktet egg kan ikke ‘grave seg ned’ da slimhinnen ikke har utviklet seg for det formålet. Hos noen få (10%) kan hormonspiralen hemme eggløsning. Spiralens gestagen likner på det naturlige progesteron. Det kan ikke forkorte lutealfasen. Gestagen i pilleform i store mengder brukes til å forlenge lutealfasen og dermed utsette menstruasjonen, f.eks. i ferier.

Vennlig hilsen Mette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...