Gå til innhold

Fjernet galleblære


kalium

Anbefalte innlegg

Hei kan du fortelle litt om hva fjerning av galleblæren gjør med fordøyelsen? Den ble fjernet pga mange steiner.Bør man gå på en spesiell diett eller må man bare prøve seg frem for å finne ut hva man tåler?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide

Hei kalium,

Galleblæren ligger under leveren og er en viktig del av vårt fordøyelsessystem. Den utfører jobben med å konsentrere, lagre og skille ut galle som produseres i leveren. Denne gallen er viktig for fordøyelsen av fett.

Problemer forbundet med galleblæren inkluderer plager som gallesten og galleblærebetennelse. Gallesten er ofte uten symptomer. Men så snart steinene beveger seg ut i gallekanalen, vil dette gi kraftige smerter og kramper – spesielt når du spiser mat med mye fett i. Noen plages også av smerter ved inntak av veldig søt mat og mat som gir tarmluft (spes. belgfrukter). En galleblærebetennelse kan være kronisk eller akutt og skyldes ofte at gallesten har tettet gallekanalen slik at gallen ikke slipper ut.

Fjerning av galleblæren kan være nødvendig ved smertefull gallesten og galleblærebetennelse. Det sies gjerne at galleblæren er et organ vi kan leve uten, da kroppen kan klare å adaptere til normalen igjen etter et slikt inngrep.

Når det kommer til maten, er det viktigste å se på mengden fett. Lite fett vil forhindre smerter ved gallesten og galleblærebetennelse. Noen må også passe seg for mat med mye sukker i og belgfrukter.

Etter fjerning av galleblæren, vil det etter hvert danne seg en utposning på tarmen som tar over noe av jobben galleblæren gjorde. Men i 6-8 uker etter operasjonen bør du passe deg for mat med mye fett.

Gode matvalg vil være: Frukt, grønnsaker og kornprodukter. Magre melkeprodukter som skummet melk, cottage cheese, magerost, 0,1% yoghurt etc. Magert kjøtt som kylling uten skinn, magert oksekjøtt og kalv. Magre fiskeslag som sei, torsk, tunfisk lagt i vann etc. Pass deg for fet mat som kaker, kringler, muffins og annet bakverk. Unngå å bruke smør eller margarin på brødskiven. Pass deg for nøtter, alle typer frø, avokado og kokos.

Gode fremgangsmåter i matlagingen: Fjern alt synlig fett på kjøttet. Fjern skinnet på kyllingen. Bake, steke i stekeovn og grille er bedre enn å steke på panne eller fritere. Bruk formfett og/eller en "non-stick"stekepanne hvis du vil steke mat. Unngå å tilsette smør, margarin eller oljer i matlagning.

Ellers er det å kjenne etter selv hva som evt gir smerter. Har hørt noen klage over at fruktjuice og f.eks banan har gitt smerter – men dette er ingen generell regel. Du vil selv merke det dersom det gir deg plager.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...