Gjest Hege Skrevet 11. februar 2001 Del Skrevet 11. februar 2001 Jeg leste i et svensk blad (for fitness/body building) at eplecider-eddik gjør at karbohydrater langsommere. (At de får laver GI) Stemmer dette? Taes karbohydratene da langsommere opp i kroppen? Har hørt at også fett gjør karbh.-opptaket litt langsommere? Kan du skrive litt rundt dette med raske/langsomme karbohydrater? På forhånd takk! 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog Skrevet 13. februar 2001 Del Skrevet 13. februar 2001 Kjære Hege GI (glykemisk indeks) er et mål på hvor raskt blodsukkeret (glukose konsentrasjonen i blodet) øker etter inntak av enkelte matvarer/måltider sammenlignet med ren glukose. Ut i fra dette blir matvarene delt inn grupper med høy GI (rask økning) og lav GI (mindre og mer langvarig økning). Matvarer med høy GI er blant andre fint brød/loff/hveteboller/grovt brød uten hele korn, honning, syltetøy, mûsli, kokt ris, bananer, rosiner, poteter (kokt, bakt) og sportsdrikk. Disse fordøyes raskt og gir en rask blodsukkerøkning. Matvarer med moderat-lav GI er blant andre spaghetti/makaroni, epler, appesiner/appelsinjuice, druer, bønner, lettmelk, iskrem og yoghurt med frukt. Disse gir en mindre økning, men mer langvarig tilførsel av glukose til blodet. Oftest spiser man imidlertid blandede måltider, noe som gjør at relevansen av GI hos enkeltmatvarer er omdiskutert. Kombinasjonen av matvarene, størrelsen på måltidet, hvor godt kokt maten er, fiberinnhold, væskeinnhold, fettinnhold med mer har betydning for fordøyelse og opptak av næringsstoffer i tarmen, - og dermed for påvirkning av blodsukkeret. Ved f.eks å spise et blandet måltid med karbohydrater og fett skjer karbohydratopptaket langsommere fordi fettet reduserer hastigheten av magesekktømningen. Jeg er ikke kjent med at eplecider-eddik gjør at karbohydrater får lavere GI. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.