Gjest Lurer en del Skrevet 26. februar 2001 Del Skrevet 26. februar 2001 Jeg har hørt at det skal være mye sunnere å steke maten i olje i steden for smør. Men, jeg har også hørt at olje er rent fett..dersom dette er riktig, hva er da poenget? man legger vel på seg like mye, ikke sant? Av og til pleier jeg steke fisken i olje, men jeg tror kanskje jeg skal slutte med det, siden olje = FETT ,som igjen = kalorier. Noen som vet noe om dette? 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest motisaz Skrevet 26. februar 2001 Del Skrevet 26. februar 2001 selv om kalori mengden er lik betyr jo ikke det at det er like sunt/usunt. Smør inneholder mettet fett= usunt olje( kke alle da, men de vanligste som olivenolje, solsikkeolje, soyaolje, maisolje..) inneholder stort sett umettet fett = sunt 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog Skrevet 26. februar 2001 Del Skrevet 26. februar 2001 Hei Smør (meierismør) og smørblandede margariner er kilder til mettet fett. Disse er harde i kjøleskapet. Myke margariner og matoljer inneholder umettet fett. Disse er derfor myke/flytende i kjøleskapet. Dette henger sammen med at den kjemiske strukturen er ulik i de forskjellige fettsyretypene. Kaloriinnholdet er imidlertid likt i de ulike typene fett. Alle trenger noe fett i kosten, men det er en fordel for de fleste å øke andelen umettet fett i forhold til mettet fett. Derfor anbefales bruk av oljer blant annet til steking. Dette henger sammen med at et høyt inntak av mettet fett er relatert til flere helseproblemer, blant annet til hjerte- og karsykdommer og noen krefttyper. Det er i motsetning til dette holdepunkter for at inntak av oljer (f.eks olivenolje, sesamolje, maisolje og rapsolje) er med på å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Dette er spesielt satt i sammenheng med at man finner mye lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer i landene omkring Middelhavet enn i Norge, samtidig som man vet at de spiser mer umettet fett enn oss. I tillegg inneholder blant annet olivenolje, soyaolje og soyamargarin viktige omega-6 og omega-3 fettsyrer. Disse er nødvendig å få tilført fra kosten fordi kroppen vår kan ikke lage disse fra andre typer fett. De kalles derfor essensielle fettsyrer, og har flere viktige funksjoner i kroppen. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sassy Skrevet 27. februar 2001 Del Skrevet 27. februar 2001 Det er ikke sånn at sunt nødvendigvis betyr magert. Vi trenger litt fett, og f.eks olivenolje inneholder sunnere fettsyrer enn smør. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.