Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Hei!

Gang vekta di med 0.8 (eller helt opp til 1) og dette gir det antall gram proteiner du trenger hver dag. Dvs at dersom jeg veier 50 kg, trenger jeg 40 til 50 g proteiner pr dag. Det er ikke noe problemer å få nok proteiner uten kjøtt. For høyt inntak av proteiner kan ha negative langtids-virkninger (utslitte nyrer, osteoporose)

Når det gjelder fiber anbefales det rundt 25 gram. Dette får du lett gjennom frukt, grønnsaker, grove kornprodukter etc.

Vennlig hilsen ernæringsfysiolog (ikke 'ansatt' i DOL)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/20665-proteinerfett/#findComment-89851
Del på andre sider

Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog

Hei trønderjenta

Det er anbefalt å ha et daglig inntak av proteiner > 0,75 gram/kg kroppsvekt. Dersom du veier 65 kg bør proteininntaket ditt være minimum (65 x 0.75 =) 49 gram per dag.

Den viktigste funksjonen til proteinene er at de er byggesteiner for de ulike vevene i kroppen. Gode kilder til proteiner er f.eks egg (12,6 g protein per stk), melkeprodukter (6,6 g protein i 2 dl lettmelk), kjøtt (23,2 g proteiner per 100 g brystfilet av kylling), fisk (16,5 g per 100 g seifilet) og belgvekster (erter (4 g per 100 g grønne hermetiske), bønner(22,3 g per 100 g tørkede brune), linser). I tillegg får du proteiner fra kornvarer (2,7 g per skive kneippbrød), frukt og grønnsaker. Det er lett å få nok proteiner ved i et normalt kosthold, selv om du ikke spiser kjøtt. Personer som spiser svært lite mat eller som er syke i lengre tid kan få problemer med å dekke proteinbehovet.

Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler et daglig fiberinntak på 25 til 35 gram. Dette kan være problematisk å få til, og man må være bevisst i matvarevalget sitt for å klare det.Fiber er viktig for å regulere tarmfunksjonen og gir mer, bløtere og hyppigere avføring. Ved et høyt inntak av fiberrike matvarer vil problemer med treg mage og irritabel tarm forebygges og/eller forbedres. Du bør alltid øke forbruket av fiberrike matvarer gradvis fordi en rask og stor økning kan gi problemer med gassdannelse og avføring. Det er svært viktig at væskeinntaket økes parallelt med et høyere inntak av fiber. Vann er nødvendig for at den ønskelige effekten av et høyere fiberinntak skal skje da vann bindes til fiberkomponentene i tarmen. Drikk minst 2 liter væske hver dag!

I det norske kostholdet er brød og kornvarer de viktigste kildene til fiber. Kli (hvetekli, havrekli og klikjeks) inneholder spesielt mye fiber. Det er kun grovt brød og knekkebrød (som inneholder mer enn 50 % sammalt mel) som er gode kilder. Eksempler på grove kjøpebrød er Birkebeinerbrød, Havreklibrød, Sportsbrød og Fiberkneipp. Kneippbrød og Helkornbrød er mellomgrove brødtyper. Havregryn og kornblandinger er svært gode kilder til kostfiber. Poteter, grønnsaker, frukt og bær inneholder også mye kostfiber.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/20665-proteinerfett/#findComment-91400
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...