Gjest trønderjenta Skrevet 27. februar 2001 Del Skrevet 27. februar 2001 hvor mye proteiner må man ha per dag? spiser ikke kjøtt (men fisk) og hvor mye fiber? hilsen meg;) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/20665-proteinerfett/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Melanie Skrevet 28. februar 2001 Del Skrevet 28. februar 2001 Hei! Gang vekta di med 0.8 (eller helt opp til 1) og dette gir det antall gram proteiner du trenger hver dag. Dvs at dersom jeg veier 50 kg, trenger jeg 40 til 50 g proteiner pr dag. Det er ikke noe problemer å få nok proteiner uten kjøtt. For høyt inntak av proteiner kan ha negative langtids-virkninger (utslitte nyrer, osteoporose) Når det gjelder fiber anbefales det rundt 25 gram. Dette får du lett gjennom frukt, grønnsaker, grove kornprodukter etc. Vennlig hilsen ernæringsfysiolog (ikke 'ansatt' i DOL) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/20665-proteinerfett/#findComment-89851 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog Skrevet 5. mars 2001 Del Skrevet 5. mars 2001 Hei trønderjenta Det er anbefalt å ha et daglig inntak av proteiner > 0,75 gram/kg kroppsvekt. Dersom du veier 65 kg bør proteininntaket ditt være minimum (65 x 0.75 =) 49 gram per dag. Den viktigste funksjonen til proteinene er at de er byggesteiner for de ulike vevene i kroppen. Gode kilder til proteiner er f.eks egg (12,6 g protein per stk), melkeprodukter (6,6 g protein i 2 dl lettmelk), kjøtt (23,2 g proteiner per 100 g brystfilet av kylling), fisk (16,5 g per 100 g seifilet) og belgvekster (erter (4 g per 100 g grønne hermetiske), bønner(22,3 g per 100 g tørkede brune), linser). I tillegg får du proteiner fra kornvarer (2,7 g per skive kneippbrød), frukt og grønnsaker. Det er lett å få nok proteiner ved i et normalt kosthold, selv om du ikke spiser kjøtt. Personer som spiser svært lite mat eller som er syke i lengre tid kan få problemer med å dekke proteinbehovet. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler et daglig fiberinntak på 25 til 35 gram. Dette kan være problematisk å få til, og man må være bevisst i matvarevalget sitt for å klare det.Fiber er viktig for å regulere tarmfunksjonen og gir mer, bløtere og hyppigere avføring. Ved et høyt inntak av fiberrike matvarer vil problemer med treg mage og irritabel tarm forebygges og/eller forbedres. Du bør alltid øke forbruket av fiberrike matvarer gradvis fordi en rask og stor økning kan gi problemer med gassdannelse og avføring. Det er svært viktig at væskeinntaket økes parallelt med et høyere inntak av fiber. Vann er nødvendig for at den ønskelige effekten av et høyere fiberinntak skal skje da vann bindes til fiberkomponentene i tarmen. Drikk minst 2 liter væske hver dag! I det norske kostholdet er brød og kornvarer de viktigste kildene til fiber. Kli (hvetekli, havrekli og klikjeks) inneholder spesielt mye fiber. Det er kun grovt brød og knekkebrød (som inneholder mer enn 50 % sammalt mel) som er gode kilder. Eksempler på grove kjøpebrød er Birkebeinerbrød, Havreklibrød, Sportsbrød og Fiberkneipp. Kneippbrød og Helkornbrød er mellomgrove brødtyper. Havregryn og kornblandinger er svært gode kilder til kostfiber. Poteter, grønnsaker, frukt og bær inneholder også mye kostfiber. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/20665-proteinerfett/#findComment-91400 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.