musikeren Skrevet 13. mars 2001 Skrevet 13. mars 2001 I motsetning til tidligere steiker jeg nå all mat i oliven-olje. Synes det smaker like godt åsså. For eksempel idag hadde vi pannekaker, og stekt i oliven-olje må da det være veldig mye sunnere enn stekt i vanlig smør? Men HVOR sunt er det egentlig? Kan jeg nå kose meg med mine stekte egg og stekte poteter og stekte diverse med god samvittighet?:-) (Har lav kolestrol da) 0 Siter
Gjest fett Skrevet 13. mars 2001 Skrevet 13. mars 2001 http://www.helsenytt.no/artikler/transfet.htm 0 Siter
Gjest fanta Skrevet 14. mars 2001 Skrevet 14. mars 2001 Artikkelen til "fett" handler om herding av umettete fettsyrer, dvs når man selger såkalt plantemargaring og utgir det for å være like "sunt" som olivenolje. Men for å få oljen til å være fast må den herdes, og da ødelegger man de umettete fettsyrene og gjør dem om til transsyrer, som er mettete. Altså kan man ikke ha umettete fettsyrer (som er de beste) i NOE fast stoff. Konklusjon: Olivenolje eller flytende margarin er best av fettet man kan velge blandt, men det bør ikke overdrives. Hva med å kjøpte tefloninnlegg og steke maten i det? Fungerer helt fint! 0 Siter
musikeren Skrevet 14. mars 2001 Forfatter Skrevet 14. mars 2001 fanta skrev (På 14.3.2001 den 8.36): Artikkelen til "fett" handler om herding av umettete fettsyrer, dvs når man selger såkalt plantemargaring og utgir det for å være like "sunt" som olivenolje. Men for å få oljen til å være fast må den herdes, og da ødelegger man de umettete fettsyrene og gjør dem om til transsyrer, som er mettete. Altså kan man ikke ha umettete fettsyrer (som er de beste) i NOE fast stoff. Konklusjon: Olivenolje eller flytende margarin er best av fettet man kan velge blandt, men det bør ikke overdrives. Hva med å kjøpte tefloninnlegg og steke maten i det? Fungerer helt fint! Hadde teflonpanne en gang. Det fungerte IKKE fint etter mi mening. For det første blei maten smakløs! Måtte bruke smør likavel. For det andre slo panna seg, blei fullstendig skjeiv. Ikke det samma å steike biffen i ei panne uten smør/olje nei! For ikke å snakke om løken...! 0 Siter
Gjest fanta Skrevet 14. mars 2001 Skrevet 14. mars 2001 musikeren skrev (På 14.3.2001 den 9.49): Hadde teflonpanne en gang. Det fungerte IKKE fint etter mi mening. For det første blei maten smakløs! Måtte bruke smør likavel. For det andre slo panna seg, blei fullstendig skjeiv. Ikke det samma å steike biffen i ei panne uten smør/olje nei! For ikke å snakke om løken...! Neida, mente ikke teflonPANNE men teflonINNLEGG. Det er samme prinsipp som når man bruker bakepapir i stekeovnen, de brukes en gang og kastes deretter. Syns maten bli skikkelig god og saftig, iallefall med de matvarene som inneholder en del vann, som f.eks. kjøttdeig og løk. 0 Siter
Florence Skrevet 15. mars 2001 Skrevet 15. mars 2001 Hva mener du med sunt? Olivenolje er sunnere enn smør med tanke på hjerte- og karsykdommer. Med tanke på livvidde gir de like mange kalorier. 0 Siter
musikeren Skrevet 15. mars 2001 Forfatter Skrevet 15. mars 2001 Florence skrev (På 15.3.2001 den 14.41): Hva mener du med sunt? Olivenolje er sunnere enn smør med tanke på hjerte- og karsykdommer. Med tanke på livvidde gir de like mange kalorier. Tenkte sunt i forhold til begge deler. Dvs, jeg veit jo at det er sunnere enn vanlig smør, men HVOR mye sunnere...? Hvor stor helsegevinst er det snakk om? Det stemmer ikke helt det du sier i forhold til livvidde vel? Olivenolje er jo mye lettere fordøyelig. 0 Siter
Florence Skrevet 16. mars 2001 Skrevet 16. mars 2001 musikeren skrev (På 15.3.2001 den 17.27): Tenkte sunt i forhold til begge deler. Dvs, jeg veit jo at det er sunnere enn vanlig smør, men HVOR mye sunnere...? Hvor stor helsegevinst er det snakk om? Det stemmer ikke helt det du sier i forhold til livvidde vel? Olivenolje er jo mye lettere fordøyelig. På LANG sikt er det mye sunnere for blodårene dine å innta umettede (olivenolje) og flerumettede fettsyrer (soyaolje) enn mettede fettsyrer (smør). Men regnet i kalorier (som avgjør om du legger på deg eller ei) så gir olivenolje like mange kalorier som smør. Ingen forskjell der. 0 Siter
Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog Skrevet 20. mars 2001 Skrevet 20. mars 2001 Hei musikeren Olivenolje er sunt å bruke i matlaging fordi den inneholder mye enumettet fett (oljesyre). Det er holdepunkter for at denne fettsyren er med å reduserer kolesterolet i blodet og slik reduserer bruk av olivenolje risikoen for hjerte- og karsykdommer. Oljen er også relatert til redusert risiko for noen typer kreft. Energiinnholdet er det samme i olje, margarin og smør. For å forebygge overvekt er det fornuftig å benytte fett i moderate mengder, uansett hvilken type fett man spiser. 0 Siter
Amiga Skrevet 20. mars 2001 Skrevet 20. mars 2001 Ser du har fått svar av Ernæringsfysiologen så jeg vil bare komme med en liten tilleggsopplysning, siden olivenolje tåler høyere varme enn andre oljer og fett så stenger den porene til maten fortere og dermed blir det mindre fett som trekkes inn i maten! :-) 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.