Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Skrevet

I motsetning til tidligere steiker jeg nå all mat i oliven-olje. Synes det smaker like godt åsså.

For eksempel idag hadde vi pannekaker, og stekt i oliven-olje må da det være veldig mye sunnere enn stekt i vanlig smør? Men HVOR sunt er det egentlig? Kan jeg nå kose meg med mine stekte egg og stekte poteter og stekte diverse med god samvittighet?:-) (Har lav kolestrol da)

Fortsetter under...

Gjest fanta
Skrevet

Artikkelen til "fett" handler om herding av umettete fettsyrer, dvs når man selger såkalt plantemargaring og utgir det for å være like "sunt" som olivenolje. Men for å få oljen til å være fast må den herdes, og da ødelegger man de umettete fettsyrene og gjør dem om til transsyrer, som er mettete. Altså kan man ikke ha umettete fettsyrer (som er de beste) i NOE fast stoff. Konklusjon: Olivenolje eller flytende margarin er best av fettet man kan velge blandt, men det bør ikke overdrives.

Hva med å kjøpte tefloninnlegg og steke maten i det? Fungerer helt fint!

Skrevet
  fanta skrev (På 14.3.2001 den 8.36):

Artikkelen til "fett" handler om herding av umettete fettsyrer, dvs når man selger såkalt plantemargaring og utgir det for å være like "sunt" som olivenolje. Men for å få oljen til å være fast må den herdes, og da ødelegger man de umettete fettsyrene og gjør dem om til transsyrer, som er mettete. Altså kan man ikke ha umettete fettsyrer (som er de beste) i NOE fast stoff. Konklusjon: Olivenolje eller flytende margarin er best av fettet man kan velge blandt, men det bør ikke overdrives.

Hva med å kjøpte tefloninnlegg og steke maten i det? Fungerer helt fint!

Hadde teflonpanne en gang. Det fungerte IKKE fint etter mi mening. For det første blei maten smakløs! Måtte bruke smør likavel. For det andre slo panna seg, blei fullstendig skjeiv.

Ikke det samma å steike biffen i ei panne uten smør/olje nei! For ikke å snakke om løken...!

Gjest fanta
Skrevet
  musikeren skrev (På 14.3.2001 den 9.49):

Hadde teflonpanne en gang. Det fungerte IKKE fint etter mi mening. For det første blei maten smakløs! Måtte bruke smør likavel. For det andre slo panna seg, blei fullstendig skjeiv.

Ikke det samma å steike biffen i ei panne uten smør/olje nei! For ikke å snakke om løken...!

Neida, mente ikke teflonPANNE men teflonINNLEGG. Det er samme prinsipp som når man bruker bakepapir i stekeovnen, de brukes en gang og kastes deretter. Syns maten bli skikkelig god og saftig, iallefall med de matvarene som inneholder en del vann, som f.eks. kjøttdeig og løk.

Skrevet

Hva mener du med sunt? Olivenolje er sunnere enn smør med tanke på hjerte- og karsykdommer. Med tanke på livvidde gir de like mange kalorier.

Annonse

Skrevet
  Florence skrev (På 15.3.2001 den 14.41):

Hva mener du med sunt? Olivenolje er sunnere enn smør med tanke på hjerte- og karsykdommer. Med tanke på livvidde gir de like mange kalorier.

Tenkte sunt i forhold til begge deler. Dvs, jeg veit jo at det er sunnere enn vanlig smør, men HVOR mye sunnere...? Hvor stor helsegevinst er det snakk om?

Det stemmer ikke helt det du sier i forhold til livvidde vel? Olivenolje er jo mye lettere fordøyelig.

Skrevet
  musikeren skrev (På 15.3.2001 den 17.27):

Tenkte sunt i forhold til begge deler. Dvs, jeg veit jo at det er sunnere enn vanlig smør, men HVOR mye sunnere...? Hvor stor helsegevinst er det snakk om?

Det stemmer ikke helt det du sier i forhold til livvidde vel? Olivenolje er jo mye lettere fordøyelig.

På LANG sikt er det mye sunnere for blodårene dine å innta umettede (olivenolje) og flerumettede fettsyrer (soyaolje) enn mettede fettsyrer (smør). Men regnet i kalorier (som avgjør om du legger på deg eller ei) så gir olivenolje like mange kalorier som smør. Ingen forskjell der.

Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog
Skrevet

Hei musikeren

Olivenolje er sunt å bruke i matlaging fordi den inneholder mye enumettet fett (oljesyre). Det er holdepunkter for at denne fettsyren er med å reduserer kolesterolet i blodet og slik reduserer bruk av olivenolje risikoen for hjerte- og karsykdommer. Oljen er også relatert til redusert risiko for noen typer kreft. Energiinnholdet er det samme i olje, margarin og smør. For å forebygge overvekt er det fornuftig å benytte fett i moderate mengder, uansett hvilken type fett man spiser.

Skrevet

Ser du har fått svar av Ernæringsfysiologen så jeg vil bare komme med en liten tilleggsopplysning, siden olivenolje tåler høyere varme enn andre oljer og fett så stenger den porene til maten fortere og dermed blir det mindre fett som trekkes inn i maten! :-)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...