abigale Skrevet 21. mars 2001 Skrevet 21. mars 2001 Har en liten gutt på snart 2 1/2 år som er plaget med for lav blodprosent.Alt blir bra når han får tilskudd men vil prøve å få i han jern gjennom matveien. Har du noen tips på matvarer som inneholder jern. Leverpostei er han glad i men noe andre tips trenger jeg så sårt. 0 Siter
Nemesis Skrevet 21. mars 2001 Skrevet 21. mars 2001 Gode kilder til jern er blodmat (blodpudding med sirup på burde være greit å få i en liten gutt) og innmat, kjøtt, brød, brunost og levepostei. Grønne grønnsaker som spinat og bønner er også gode kilder. Man må også ta hensyn til matens plass i kostholdet, det er ca 2,5 g jern i 100 g grovt brød (3 skiver) og i 50 g persille (6 bunter). Sitrusjuice til måltidet vil øke jernopptaket. Kaffe og te bør unngås til måltidene men det er vel ikke noe problem... 0 Siter
abigale Skrevet 21. mars 2001 Forfatter Skrevet 21. mars 2001 Gode kilder til jern er blodmat (blodpudding med sirup på burde være greit å få i en liten gutt) og innmat, kjøtt, brød, brunost og levepostei. Grønne grønnsaker som spinat og bønner er også gode kilder. Man må også ta hensyn til matens plass i kostholdet, det er ca 2,5 g jern i 100 g grovt brød (3 skiver) og i 50 g persille (6 bunter). Sitrusjuice til måltidet vil øke jernopptaket. Kaffe og te bør unngås til måltidene men det er vel ikke noe problem... Takk for gode tips, Nemesis. Skal prøve å gi han blodpuddig med sirup på, har aldri spist det selv, bruker det å være poteter til eller noe annet? Spiser en del rosenkål og brokkoli(frossen), vet du om dette også er gode jernkilder. Leverpostei og brunost er fast barnehagemat og skal heretter prøve å vørt litt mere bevistpå hva vi lager til middag. 0 Siter
Nemesis Skrevet 21. mars 2001 Skrevet 21. mars 2001 Takk for gode tips, Nemesis. Skal prøve å gi han blodpuddig med sirup på, har aldri spist det selv, bruker det å være poteter til eller noe annet? Spiser en del rosenkål og brokkoli(frossen), vet du om dette også er gode jernkilder. Leverpostei og brunost er fast barnehagemat og skal heretter prøve å vørt litt mere bevistpå hva vi lager til middag. Brokkoli og rosenkål er bra. Jeg pleier å ha poteter og kokte gulerøtter til blodpuddingen min, det er snaddermat! 0 Siter
Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog Skrevet 22. mars 2001 Skrevet 22. mars 2001 Hei abigale Anbefalt daglig inntak av jern til barn i alderen 1-3 år er 8 mg. 1 skive grovt brød med myk margarin og et godt lag leverpostei/prim/brunost tilfører ca 2 mg jern. I tillegg bør han få jern fra middagsmat. Poteter, grønnsaker (brokkoli, avokado, spinat, bønner) og kjøtt (lever, blodpudding) og fisk er gode jernkilder. Gi han frukt/pure eller juice til maten for å øke opptaket av jern i tarmen (C-vitamin kilder). 0 Siter
Melaisa Skrevet 4. juni 2001 Skrevet 4. juni 2001 Bak ditt eget brød med det jernberikede melet du får kjøpt i Coop-forretningene. Og bruk jernkjele når du lager middag! 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.