Gå til innhold

mat som inneholder jern


abigale

Anbefalte innlegg

Har en liten gutt på snart 2 1/2 år som er plaget med for lav blodprosent.Alt blir bra når han får tilskudd men vil prøve å få i han jern gjennom matveien. Har du noen tips på matvarer som inneholder jern. Leverpostei er han glad i men noe andre tips trenger jeg så sårt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gode kilder til jern er blodmat (blodpudding med sirup på burde være greit å få i en liten gutt) og innmat, kjøtt, brød, brunost og levepostei. Grønne grønnsaker som spinat og bønner er også gode kilder. Man må også ta hensyn til matens plass i kostholdet, det er ca 2,5 g jern i 100 g grovt brød (3 skiver) og i 50 g persille (6 bunter). Sitrusjuice til måltidet vil øke jernopptaket. Kaffe og te bør unngås til måltidene men det er vel ikke noe problem...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gode kilder til jern er blodmat (blodpudding med sirup på burde være greit å få i en liten gutt) og innmat, kjøtt, brød, brunost og levepostei. Grønne grønnsaker som spinat og bønner er også gode kilder. Man må også ta hensyn til matens plass i kostholdet, det er ca 2,5 g jern i 100 g grovt brød (3 skiver) og i 50 g persille (6 bunter). Sitrusjuice til måltidet vil øke jernopptaket. Kaffe og te bør unngås til måltidene men det er vel ikke noe problem...

Takk for gode tips, Nemesis. Skal prøve å gi han blodpuddig med sirup på, har aldri spist det selv, bruker det å være poteter til eller noe annet? Spiser en del rosenkål og brokkoli(frossen), vet du om dette også er gode jernkilder. Leverpostei og brunost er fast barnehagemat og skal heretter prøve å vørt litt mere bevistpå hva vi lager til middag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for gode tips, Nemesis. Skal prøve å gi han blodpuddig med sirup på, har aldri spist det selv, bruker det å være poteter til eller noe annet? Spiser en del rosenkål og brokkoli(frossen), vet du om dette også er gode jernkilder. Leverpostei og brunost er fast barnehagemat og skal heretter prøve å vørt litt mere bevistpå hva vi lager til middag.

Brokkoli og rosenkål er bra. Jeg pleier å ha poteter og kokte gulerøtter til blodpuddingen min, det er snaddermat! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog

Hei abigale

Anbefalt daglig inntak av jern til barn i alderen 1-3 år er 8 mg. 1 skive grovt brød med myk margarin og et godt lag leverpostei/prim/brunost tilfører ca 2 mg jern. I tillegg bør han få jern fra middagsmat. Poteter, grønnsaker (brokkoli, avokado, spinat, bønner) og kjøtt (lever, blodpudding) og fisk er gode jernkilder. Gi han frukt/pure eller juice til maten for å øke opptaket av jern i tarmen (C-vitamin kilder).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Bak ditt eget brød med det jernberikede melet du får kjøpt i Coop-forretningene.

Og bruk jernkjele når du lager middag!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...