Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog

Hei lulle

Karbohydrater er viktige energikilder i kostholdet. Ofte er det snakk om raske og langsomme karbohydrater eller karbohydrater med høy eller lav glykemisk indeks.

En matvares glykemiske indeks angir hvor lang tid (raskt/seint) karbohydratene i aktuell matvare bruker på å gå over i blodet (måles som blodsukkerstigning), og dermed være tilgjengelige som energikilder.

Mat som gir høy glykemisk indeks fordøyes og absorberes raskt i tarmen. Blodsukkerverdien (glukose i blodet) vil dermed stige raskt. Disse matvarene er også karakterisert av av blodsukkeret også faller raskt etter relativt kort tid (innen 2 timer). Eksempler på matvarer som gir denne effekten er bakte og kokte poteter, potetmos, pommes frites, corn flakes, loff, sukkertøy, fransk baguette og honning.

Matvarer med lav glykemisk indeks gir en lavere, jevnere og mer langvarig økning i blodsukkeret. Dette er ofte mer fiberrik mat som grovt brød, ulike frukter og iskrem (fordi den inneholder fett).

Matvarer som inneholder mer fett og proteiner i forhold til karbohydrater har alltid lavere glykemisk indeks enn ved motsatt sammensetning. Dette betyr at måltidets sammensetningen er svært betydningsfullt for hvor raskt eller seint blodsukkeret stiger etter inntak av mat. Mange glemmer dette, og "ser seg blind" på at poteter har høy glykemisk indeks når de spises alene.

Det er situasjonsavhenig om det er fornuftig å innta mat med høy, moderat eller lav glykemisk indeks. Under og rett etter trening er produkter med høy glykemisk indeks å foretrekke fordi de gir raskere tilførsel av energi enn produkter med lav eller moderat glykemisk indeks. Det samme gjelder ved føling hos en type 1 diabetiker. Til daglig er et kosthold basert på mat med lav og moderat glykemisk indeks å anbefale. Dette er f.eks tykke skiver grovt brød med magert, proteinrikt pålegg (ost, fisk, fjærfe, kjøtt, egg) og melk. Usukret kornblanding med melk eller yoghurt. Middag med grønnsaker, poteter/ris/pasta og kjøtt/fisk/egg der hver matvaregruppe bidrar med ca 1/3 av mengden på tallerkenen.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/24271-karbohydrater/#findComment-103049
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...