Gjest lulle Skrevet 7. april 2001 Del Skrevet 7. april 2001 ka som e bra langsomme karbohydrater eller de raske??? ka e forskjell kor finnes ka?? takk:) - lulle 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
leila Skrevet 8. april 2001 Del Skrevet 8. april 2001 Se på siden http://www.overvektige.no/Glykemisk%20indeks-liste.htm (Klipp og lim hele adressen) Her er en oversikt over forskjellige matvarers glykemiske indeks, dvs de med lav GI (merket L) har langsomme karbohydrater og er dermed best å spise. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog Skrevet 12. april 2001 Del Skrevet 12. april 2001 Hei lulle Karbohydrater er viktige energikilder i kostholdet. Ofte er det snakk om raske og langsomme karbohydrater eller karbohydrater med høy eller lav glykemisk indeks. En matvares glykemiske indeks angir hvor lang tid (raskt/seint) karbohydratene i aktuell matvare bruker på å gå over i blodet (måles som blodsukkerstigning), og dermed være tilgjengelige som energikilder. Mat som gir høy glykemisk indeks fordøyes og absorberes raskt i tarmen. Blodsukkerverdien (glukose i blodet) vil dermed stige raskt. Disse matvarene er også karakterisert av av blodsukkeret også faller raskt etter relativt kort tid (innen 2 timer). Eksempler på matvarer som gir denne effekten er bakte og kokte poteter, potetmos, pommes frites, corn flakes, loff, sukkertøy, fransk baguette og honning. Matvarer med lav glykemisk indeks gir en lavere, jevnere og mer langvarig økning i blodsukkeret. Dette er ofte mer fiberrik mat som grovt brød, ulike frukter og iskrem (fordi den inneholder fett). Matvarer som inneholder mer fett og proteiner i forhold til karbohydrater har alltid lavere glykemisk indeks enn ved motsatt sammensetning. Dette betyr at måltidets sammensetningen er svært betydningsfullt for hvor raskt eller seint blodsukkeret stiger etter inntak av mat. Mange glemmer dette, og "ser seg blind" på at poteter har høy glykemisk indeks når de spises alene. Det er situasjonsavhenig om det er fornuftig å innta mat med høy, moderat eller lav glykemisk indeks. Under og rett etter trening er produkter med høy glykemisk indeks å foretrekke fordi de gir raskere tilførsel av energi enn produkter med lav eller moderat glykemisk indeks. Det samme gjelder ved føling hos en type 1 diabetiker. Til daglig er et kosthold basert på mat med lav og moderat glykemisk indeks å anbefale. Dette er f.eks tykke skiver grovt brød med magert, proteinrikt pålegg (ost, fisk, fjærfe, kjøtt, egg) og melk. Usukret kornblanding med melk eller yoghurt. Middag med grønnsaker, poteter/ris/pasta og kjøtt/fisk/egg der hver matvaregruppe bidrar med ca 1/3 av mengden på tallerkenen. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.