mirjam Skrevet 7. mai 2001 Del Skrevet 7. mai 2001 Jeg lurer på om det er noe spesielt man må passe på dersom man skal slutte å spise kjøtt/egg/melk (av etiske grunner)Er det OK dersom jeg tar vanlig vitamintablett? Jeg lurer også om det finnes noe forskning som viser at veganere eller vegetarianere lever sunnere enn andre? 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
leila Skrevet 7. mai 2001 Del Skrevet 7. mai 2001 Hei! Jeg vet ikke så mye om vegetarisme, men jeg vet at du vil mangle proteiner om du kutter ut egg, ost og kjøtt. Da er det utrolig viktig at du passer på å spise andre varer med proteiner, som jeg TROR er belgfrukter, røtter, linser...Vet ikke sikkert. Det må du sjekke før du starter det nye kostholdet ditt, hvis ikke vil du få alvorlige mangelsykdommer. Klarer du å få i deg de proteinene du trenger vil du nok ende opp med et ganske sunt kosthold. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest tips Skrevet 7. mai 2001 Del Skrevet 7. mai 2001 http://www.vegetar.com/ 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Monica Dahlseide, Ernæringsfysiolog Skrevet 7. mai 2001 Del Skrevet 7. mai 2001 Hei! Jeg vet ikke så mye om vegetarisme, men jeg vet at du vil mangle proteiner om du kutter ut egg, ost og kjøtt. Da er det utrolig viktig at du passer på å spise andre varer med proteiner, som jeg TROR er belgfrukter, røtter, linser...Vet ikke sikkert. Det må du sjekke før du starter det nye kostholdet ditt, hvis ikke vil du få alvorlige mangelsykdommer. Klarer du å få i deg de proteinene du trenger vil du nok ende opp med et ganske sunt kosthold. Heisann! Proteiner er det vanligvis ingen fare for å få for lite av - selv på et vegansk kosthold. Det meste inneholder proteiner - alt fra belgfrukter til kornprodukter og frukt/grønnsaker. Dessuten trenger voksne bare rundt 11% av proteinene fra de essensielle aminosyrene. For små barn er faren litt større, da de trenger over 40% av proteinene som essensielle aminosyrer. Som veganer må man passe på å ta tilskudd av B12. Man må også (som veganer og vegetarianer) passe på å få nok jernrik og kalsiumrik mat i seg. Vitamin C vil hjelpe jernet å bli tatt opp i kroppen. Et multivitamin/mineral tilskudd vil hjelpe på, men husk også at ingen ting kan erstatte næringen man får gjennom et variert kosthold. Linken som 'tips' gav er grei, og den gir linker videre til andre vegetarsider i verden. Det er gjort masse studier på vegetar-kosthold som viser at dette er en sunn livsstil. Adventist Health Study er en gruppe studier fra USA. Loma Linda University i California har også mye forskjellige studier om vegetar-kosthold. Vennlig hilsen 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest motisaz Skrevet 7. mai 2001 Del Skrevet 7. mai 2001 hei sann. Jeg har vært vegetarianer i mange år, og i det siste året veganer. Tenker ikke noe spesielt mye på at jeg må passe på å spise det og det..det er ikke nødvendig. Bare en sørger for å få i seg fruk grønnsaker nøtter frø kornprodukter belgfrukter soya, men et vitamin tilskudd kan være greit for å sikre b-vitaminene lykke til 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog Skrevet 12. mai 2001 Del Skrevet 12. mai 2001 Hei mirjan Dersom du slutter å bruke melk og alle andre melkeprodukter (spesielt ost) har du behov for kalsiumtilskudd. Dersom du er i alderen fra 11-60 år anbefales 800-1000 mg kalsium/dag. Bruker du bl.a soyamelk/rismelk med kalsium, spiser mye sesamfrø, tørket frukt og grønne grønnsaker kan du ta 500 mg/dag. Det virket som du hadde tenkt å fortsette å spise fisk. Fisk er en god proteinkilde. Velger du regelmessig middag/pålegg med fete fiskeslag sikrer du et tilfredsstillende vitamin D inntak. Når huden får dagslys på seg danner kroppen selv vitamin D. Om vinteren er det en fordel å ta tilskudd av vitamin D dersom du ikke spiser mye fet fisk. Vitamin D er nødvendig for at du skal utnytte kalsium, og få et sterkt skjelett. Dersom du ikke spiser fisk, kjøtt, egg eller melkeprodukter bør du bruke varierte typer bønner, linser, erter, nøtter, kornprodukter og frø for å sikre et tilfredsstillende inntak av proteiner. For veganere (kun plantekost) er det økt risiko for jernmangel. Ikke ta jerntilskudd uten at du får påvist jernmangel hos lege da for mye jern kan være skadelig. Veganere anbefales å bruke tilskudd av B12 (1 mg/dag). Som vegetarianer (spesielt veganer) kan det være vanskeligere å få dekt behovene for næringsstoffene sink, selen, magnesium og kopper. Et multivitamin- og mineral tilskudd kan derfor være gunstig. Det finnes mange undersøkelser som viser at vegetarianere lever sunnere enn mange andre. Det er bl.a vist at de har lavere blodtrykk, lavere serum kolesterol, lavere forekomst av hjerte og karsykdommer, lavere risiko for å få kreft, lavere risiko for å få diabetes og mindre fordøyelseplager. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.