Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Hei!

Jeg vet ikke så mye om vegetarisme, men jeg vet at du vil mangle proteiner om du kutter ut egg, ost og kjøtt. Da er det utrolig viktig at du passer på å spise andre varer med proteiner, som jeg TROR er belgfrukter, røtter, linser...Vet ikke sikkert. Det må du sjekke før du starter det nye kostholdet ditt, hvis ikke vil du få alvorlige mangelsykdommer.

Klarer du å få i deg de proteinene du trenger vil du nok ende opp med et ganske sunt kosthold.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/26711-vegetarimsveganisme/#findComment-109427
Del på andre sider

Gjest Monica Dahlseide, Ernæringsfysiolog

Hei!

Jeg vet ikke så mye om vegetarisme, men jeg vet at du vil mangle proteiner om du kutter ut egg, ost og kjøtt. Da er det utrolig viktig at du passer på å spise andre varer med proteiner, som jeg TROR er belgfrukter, røtter, linser...Vet ikke sikkert. Det må du sjekke før du starter det nye kostholdet ditt, hvis ikke vil du få alvorlige mangelsykdommer.

Klarer du å få i deg de proteinene du trenger vil du nok ende opp med et ganske sunt kosthold.

Heisann!

Proteiner er det vanligvis ingen fare for å få for lite av - selv på et vegansk kosthold. Det meste inneholder proteiner - alt fra belgfrukter til kornprodukter og frukt/grønnsaker. Dessuten trenger voksne bare rundt 11% av proteinene fra de essensielle aminosyrene. For små barn er faren litt større, da de trenger over 40% av proteinene som essensielle aminosyrer.

Som veganer må man passe på å ta tilskudd av B12. Man må også (som veganer og vegetarianer) passe på å få nok jernrik og kalsiumrik mat i seg. Vitamin C vil hjelpe jernet å bli tatt opp i kroppen. Et multivitamin/mineral tilskudd vil hjelpe på, men husk også at ingen ting kan erstatte næringen man får gjennom et variert kosthold.

Linken som 'tips' gav er grei, og den gir linker videre til andre vegetarsider i verden.

Det er gjort masse studier på vegetar-kosthold som viser at dette er en sunn livsstil. Adventist Health Study er en gruppe studier fra USA. Loma Linda University i California har også mye forskjellige studier om vegetar-kosthold.

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/26711-vegetarimsveganisme/#findComment-109485
Del på andre sider

Gjest motisaz

hei sann. Jeg har vært vegetarianer i mange år, og i det siste året veganer. Tenker ikke noe spesielt mye på at jeg må passe på å spise det og det..det er ikke nødvendig. Bare en sørger for å få i seg fruk grønnsaker nøtter frø kornprodukter belgfrukter soya, men et vitamin tilskudd kan være greit for å sikre b-vitaminene

lykke til

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/26711-vegetarimsveganisme/#findComment-109522
Del på andre sider

Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog

Hei mirjan

Dersom du slutter å bruke melk og alle andre melkeprodukter (spesielt ost) har du behov for kalsiumtilskudd. Dersom du er i alderen fra 11-60 år anbefales 800-1000 mg kalsium/dag. Bruker du bl.a soyamelk/rismelk med kalsium, spiser mye sesamfrø, tørket frukt og grønne grønnsaker kan du ta 500 mg/dag.

Det virket som du hadde tenkt å fortsette å spise fisk. Fisk er en god proteinkilde. Velger du regelmessig middag/pålegg med fete fiskeslag sikrer du et tilfredsstillende vitamin D inntak. Når huden får dagslys på seg danner kroppen selv vitamin D. Om vinteren er det en fordel å ta tilskudd av vitamin D dersom du ikke spiser mye fet fisk. Vitamin D er nødvendig for at du skal utnytte kalsium, og få et sterkt skjelett.

Dersom du ikke spiser fisk, kjøtt, egg eller melkeprodukter bør du bruke varierte typer bønner, linser, erter, nøtter, kornprodukter og frø for å sikre et tilfredsstillende inntak av proteiner.

For veganere (kun plantekost) er det økt risiko for jernmangel. Ikke ta jerntilskudd uten at du får påvist jernmangel hos lege da for mye jern kan være skadelig.

Veganere anbefales å bruke tilskudd av B12 (1 mg/dag).

Som vegetarianer (spesielt veganer) kan det være vanskeligere å få dekt behovene for næringsstoffene sink, selen, magnesium og kopper. Et multivitamin- og mineral tilskudd kan derfor være gunstig.

Det finnes mange undersøkelser som viser at vegetarianere lever sunnere enn mange andre. Det er bl.a vist at de har lavere blodtrykk, lavere serum kolesterol, lavere forekomst av hjerte og karsykdommer, lavere risiko for å få kreft, lavere risiko for å få diabetes og mindre fordøyelseplager.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/26711-vegetarimsveganisme/#findComment-110644
Del på andre sider

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...