molli Skrevet 8. juni 2001 Del Skrevet 8. juni 2001 Hei ! Jeg har en liten gutt på 13 mnd som ikke tåler å drikke melk. Det gir ham en voldsom og etsende diare. Vi har lyst å finne ut om det er laktosen han reagerer på i melken. Vi har derfor kjøpt en kartong med "Laktoseredusert Tine Lettmelk". Jeg gruer meg veldig til å gi ham det, for jeg vet hva reaksjonen kan bli. En bakende som er full av sår etter den fæle diarèen... Men jeg skal bare gi en liten skvett å prøve på. Men dersom det skulle vise seg at han tåler den laktosereduserte Tine-melken, er jo kalsiumkilden hans reddet (vi slipper å drive med evt.tilskudd). Problemet jeg lurer på i denne forbindelse, er hvor mye laktose inneholder egentlig vanlig melk pr 100 gram vare ? På den laktosereduserte kartongen står det "mindre enn 0,1 gr pr 100 gram vare". Dette høres jo lite ut, men jeg skulle likt å vite i forhold til det "normalen" har...? Kan noen av ekspertene her på forumet hjelpe ? 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
marnie Skrevet 8. juni 2001 Del Skrevet 8. juni 2001 Ikke svar på akkurat det du spurte om, men her er det en del nyttig informasjon: http://home.c2i.net/eroeste/index.htm http://www.meadjohnson-scand.com/norge/komelkintoleranse.html Fra Tines hjemmeside: Laktoseintoleranse Intoleranse betyr "manglende evne til å tåle". I forbindelse med melk innebærer dette at man tåler melkesukker (laktose) dårligere. Melkesukker finnes bare i melk, også morsmelk, og melkeprodukter, med unntak av hvitoster. Lite utbredt i Norge Laktoseintoleranse kan være medfødt, men dette hører til unntakene i Norge. Den kan også komme som følge av ubehandlet glutenintoleranse (cøliaki). I Norge har ca. 3-8% av den voksne befolkningen laktosintoleranse, men den er meget sjelden hos barn. De fleste innvandrere har en medfødt laktoseintoleranse som oppstår i barne- eller ungdomsårene. Tåleevnen varierer Intoleranse betyr sjelden at man overhodet ikke tåler melk og melkeprodukter, men at evnen til å tåle er nedsatt, slik at man reagerer på ulike vis, oftest med luft -og magesmerter. Hvor mye laktose man tåler, varierer fra person til person. De fleste med laktoseintoleranse tåler gjerne 2 dl søtmelk eller 4 dl syrnet melk pr.dag, og de tåler det bedre om melken drikkes til et måltid. Syrnede melkeprodukter tåles bedre enn søte, fordi noe av melkesukkeret her er omdannet til melkesyre, som fremmer oppsuging av gjenværende melkesukker. Gode løsninger Laktoseredusert lettmelk er et utmerket alternativ til barn over 10-12 måneder og kan brukes både som drikke og til matlaging. Alle faste, hvite oster som Norvegia, Jarlsberg, Nøkkel og Edamer, samt smørbare smelteoster, er fri for laktose. Slike oster kan og bør brukes daglig av alle med laktoseintoleranse, særlig for å sikre kalsiuminntaket. Små mengder melk og fløte kan ofte også brukes i matlagingen -uten at man vil reagere på det. De aller fleste vil også kunne bruke yoghurt, Cultura, Biola etc. uten problemer. Det er viktig å huske at intoleranse ikke er det samme som allergi. Derfor skal man ikke slutte å drikke melk, men heller begrense inntaket av produkter som søtmelk, brunost, prim og iskrem. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
molli Skrevet 9. juni 2001 Forfatter Del Skrevet 9. juni 2001 Ikke svar på akkurat det du spurte om, men her er det en del nyttig informasjon: http://home.c2i.net/eroeste/index.htm http://www.meadjohnson-scand.com/norge/komelkintoleranse.html Fra Tines hjemmeside: Laktoseintoleranse Intoleranse betyr "manglende evne til å tåle". I forbindelse med melk innebærer dette at man tåler melkesukker (laktose) dårligere. Melkesukker finnes bare i melk, også morsmelk, og melkeprodukter, med unntak av hvitoster. Lite utbredt i Norge Laktoseintoleranse kan være medfødt, men dette hører til unntakene i Norge. Den kan også komme som følge av ubehandlet glutenintoleranse (cøliaki). I Norge har ca. 3-8% av den voksne befolkningen laktosintoleranse, men den er meget sjelden hos barn. De fleste innvandrere har en medfødt laktoseintoleranse som oppstår i barne- eller ungdomsårene. Tåleevnen varierer Intoleranse betyr sjelden at man overhodet ikke tåler melk og melkeprodukter, men at evnen til å tåle er nedsatt, slik at man reagerer på ulike vis, oftest med luft -og magesmerter. Hvor mye laktose man tåler, varierer fra person til person. De fleste med laktoseintoleranse tåler gjerne 2 dl søtmelk eller 4 dl syrnet melk pr.dag, og de tåler det bedre om melken drikkes til et måltid. Syrnede melkeprodukter tåles bedre enn søte, fordi noe av melkesukkeret her er omdannet til melkesyre, som fremmer oppsuging av gjenværende melkesukker. Gode løsninger Laktoseredusert lettmelk er et utmerket alternativ til barn over 10-12 måneder og kan brukes både som drikke og til matlaging. Alle faste, hvite oster som Norvegia, Jarlsberg, Nøkkel og Edamer, samt smørbare smelteoster, er fri for laktose. Slike oster kan og bør brukes daglig av alle med laktoseintoleranse, særlig for å sikre kalsiuminntaket. Små mengder melk og fløte kan ofte også brukes i matlagingen -uten at man vil reagere på det. De aller fleste vil også kunne bruke yoghurt, Cultura, Biola etc. uten problemer. Det er viktig å huske at intoleranse ikke er det samme som allergi. Derfor skal man ikke slutte å drikke melk, men heller begrense inntaket av produkter som søtmelk, brunost, prim og iskrem. Tusen takk for mye nyttig informasjon ! ) Men akkurat det med yoghurt stemmer ikke for hans del, dessverre. Takk igjen! 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Janne Kvammen, Klinisk Ernæringsfysiolog Skrevet 17. juni 2001 Del Skrevet 17. juni 2001 Hei molli Dersom gutten din ikke har diare når du holder han unna melk, men får store problemer ved inntak av vanlig melk eller yoghurt er det en sterk indikasjon på at han reagerer på melkesukker (laktose). Han bør da spise laktoseredusert kost. Dvs at kun små mengder melk kan inngå i kosten hans. Noen tåler ikke at det er brukt noen melkeprodukter i maten, men det er mye sjeldnere. I disse tilfellene må man spise en laktosefri kost (så og si melkefri kost). Laktoseinnholdet i laktoseredusert melk er Dersom inntaket av melk og melkeprodukter er lavt er det behov for å bruke kalsiumtilskudd. Anbefalt daglig inntak av kalsium er 600 mg for et barn i alderen 1-3 år. 1 dl melk tilfører 100 mg kalsium. 20 g hvitost tilfører 160 mg kalsium. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.