Gjest Litt blond nå kanskje.. Skrevet 19. juni 2008 Skrevet 19. juni 2008 Har alltid lurt på dette med vin og gode og dårlige årganger. Hva betyr egentlig dette? Vin har jo som regel ikke så lang holdbarhetstid? Og hva betyr det når vinene er "tørr og halv tørr? Er det det samme som at den er "sur eller halvsur på smaken? Kan ikke noen som har litt peiling på vin forklare dette for meg? 0 Siter
Gjest mallet Skrevet 19. juni 2008 Skrevet 19. juni 2008 Vin lages av druer. Noen år er drueavlingen god, og man får akkurat passe søte og fyldige druer som det blir god vin av. Andre år er drueavlingen mindre god, og vinen blir ikke fullt så god. En god årgang er altså vin av druer som er høstet i et år avlingen er god. Det varierer selvsagt fra område til område. Tørr vin er det motsatte av søt vin. Det betyr ikke at den er sur. Du kan sammenligne med kjeks - noen kjeks er søte, andre kjeks er ikke søte, men de er ikke sure av den grunn. Sur vin er ikke godt, men tørr vin kan være godt. 0 Siter
Gjest Litt blond nå kanskje.. Skrevet 20. juni 2008 Skrevet 20. juni 2008 Vin lages av druer. Noen år er drueavlingen god, og man får akkurat passe søte og fyldige druer som det blir god vin av. Andre år er drueavlingen mindre god, og vinen blir ikke fullt så god. En god årgang er altså vin av druer som er høstet i et år avlingen er god. Det varierer selvsagt fra område til område. Tørr vin er det motsatte av søt vin. Det betyr ikke at den er sur. Du kan sammenligne med kjeks - noen kjeks er søte, andre kjeks er ikke søte, men de er ikke sure av den grunn. Sur vin er ikke godt, men tørr vin kan være godt. Takk for forklaringen på årganger! Når det gjelder tørre og halvtørre viner derimot, så ble jeg ikke så mye klokere. Det motsatte av søt er jo sur/syrlig?! Så dersom en tørr vin smaker det motsatte av en søt vin? Hvordan vil du da beskrive smaken av en tørr vin dersom den ikke er sur?? ;-) 0 Siter
Gjest mallet Skrevet 20. juni 2008 Skrevet 20. juni 2008 Takk for forklaringen på årganger! Når det gjelder tørre og halvtørre viner derimot, så ble jeg ikke så mye klokere. Det motsatte av søt er jo sur/syrlig?! Så dersom en tørr vin smaker det motsatte av en søt vin? Hvordan vil du da beskrive smaken av en tørr vin dersom den ikke er sur?? ;-) Det er lett å tenke at det motsatte av søt er sur, men sånn er det jo egentlig ikke Om du tenker på te, så er søt te det motsatte av bitter te. Og hvis du tenker på lakris, så er søt lakris det motsatte av salt lakris. Vin kan godt bli sur (for eksempel hvis flasken har stått åpnet i romtemperatur noen dager), men sur vin og tørr vin er ikke det samme. Men det er ikke så lett å forklare smak med ord. Du får be om å få smake på en tørr vin neste gang du er på restaurant 0 Siter
Gjest Litt blond nå kanskje.. Skrevet 23. juni 2008 Skrevet 23. juni 2008 Det er lett å tenke at det motsatte av søt er sur, men sånn er det jo egentlig ikke Om du tenker på te, så er søt te det motsatte av bitter te. Og hvis du tenker på lakris, så er søt lakris det motsatte av salt lakris. Vin kan godt bli sur (for eksempel hvis flasken har stått åpnet i romtemperatur noen dager), men sur vin og tørr vin er ikke det samme. Men det er ikke så lett å forklare smak med ord. Du får be om å få smake på en tørr vin neste gang du er på restaurant De tørre vinene jeg har smakt på har vært så syrlige at jeg får vondt i tennene. Kanskje smaker og beskriveelse av smaker bare tolkes litt ulikt? Men takk for svar! Ble litt vinklokere nå;-) 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.