Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Vi i familien prøver nå å legge om til litt sunnere matvaner (mamma og pappa skal ned noen kilo). Frøken på 3 år er sunn og slank, så vi kan ikke spise noe radikal slankemiddag. Men har dere noen tips til sunne gode middager blir jeg kjempeglad. :-) Sliter litt med oppfinnsomheta. Og middagen har kanskje ikke vært så kjempeusunn før heller da...

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/311669-middagstips/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest ToneVe

Stek kyllingfilet (strimlet) i litt olje og ha i tynnskårne grønnsaker som gulrot, brokkoli, purre og løk. Stek dette i noen minutter. Hvis det blir tørt pga lite olje kan du ha på bittelitt vann i stedet for mer olje, og la det koke inn (dette får dessuten smakene fra grønnskane bedre fram) Ha oppi litt fullkornsnudler (ikke masse, dette er ikke hovedingrediensen), Bland og ha i sojasaus, evt salt og pepper. Dette er sunt og magert og faktisk også kjempegodt..:-)

Det største problemet med å lage sunn mat synes jeg faktisk er at råvarene er mye dyrere, sånn at matbudsjettet stiger ...

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/311669-middagstips/#findComment-2540831
Del på andre sider

Gjest TheP_Bas

Stek kyllingfilet (strimlet) i litt olje og ha i tynnskårne grønnsaker som gulrot, brokkoli, purre og løk. Stek dette i noen minutter. Hvis det blir tørt pga lite olje kan du ha på bittelitt vann i stedet for mer olje, og la det koke inn (dette får dessuten smakene fra grønnskane bedre fram) Ha oppi litt fullkornsnudler (ikke masse, dette er ikke hovedingrediensen), Bland og ha i sojasaus, evt salt og pepper. Dette er sunt og magert og faktisk også kjempegodt..:-)

Det største problemet med å lage sunn mat synes jeg faktisk er at råvarene er mye dyrere, sånn at matbudsjettet stiger ...

dyr mat er helt klart billigere enn junk-food:( hadde jeg levd på suppe-poser og nudler alene ville jeg klart hatt bedre råd...men det er jo ikke det mest næringsrike.(greit en gang i blant,men that's it)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/311669-middagstips/#findComment-2540835
Del på andre sider

Stek kyllingfilet (strimlet) i litt olje og ha i tynnskårne grønnsaker som gulrot, brokkoli, purre og løk. Stek dette i noen minutter. Hvis det blir tørt pga lite olje kan du ha på bittelitt vann i stedet for mer olje, og la det koke inn (dette får dessuten smakene fra grønnskane bedre fram) Ha oppi litt fullkornsnudler (ikke masse, dette er ikke hovedingrediensen), Bland og ha i sojasaus, evt salt og pepper. Dette er sunt og magert og faktisk også kjempegodt..:-)

Det største problemet med å lage sunn mat synes jeg faktisk er at råvarene er mye dyrere, sånn at matbudsjettet stiger ...

Må være enig i at sunn mat er billigere enn usunn. Grønnsaker er jo ikke spesielt billig. Noe som er grunn til at vi ikke har råd til å spise kyllingfileet flere ganger i uka... Og er det ikke bedre å bruke fullkornspaghetti enn nudler? Nudler er jo mer usunt enn spaghetti... Eller er det noe annet med fullkorn?

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/311669-middagstips/#findComment-2541101
Del på andre sider

Gjest Elextra

Har lignende ambisjoner selv, men tenker å gjøre det enkelt og ikke endre kostholdet veldig.

Vil lage omtrent samme middager som før, men med mest mulig ferske råvarer, og minst mulig bruk av fløte etc. Har gjerne pasta, ris eller poteter til samt masse grønnsaker. Skal selv forsøke å spise minst mulig pasta, ris og poteter, og desto mer grønnsaker til.

Det må vel funke...? :)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/311669-middagstips/#findComment-2541120
Del på andre sider

Prøv å bruk "rene" råvarer. Ikke behandlede. (Dvs. kjøtt og fisk, ikke pølser, ferdige kjøttkaker osv.)

Vel fullkornsprodukter i stedet for vanlige. (Fullkornsris/fullkornspasta)

Ta en litt annen inndeling på tallerken. Velg mer grønnsaker og mindre poteter/pasta/ris.

Fete sauser må dere jo også holde dere unna.

Dette er faktisk relativt enkelt, og det er noe som er lett å holde i tiden framover også.

I tillegg er det vikrig å spise sakte. Smak på maten, legg ned bestilkke og ta små pauser. Da kjenner kroppen at den blir mett, og du spiser mindre. I tillegg smaker maten bedre.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/311669-middagstips/#findComment-2541230
Del på andre sider

Annonse

Gjest ToneVe

Må være enig i at sunn mat er billigere enn usunn. Grønnsaker er jo ikke spesielt billig. Noe som er grunn til at vi ikke har råd til å spise kyllingfileet flere ganger i uka... Og er det ikke bedre å bruke fullkornspaghetti enn nudler? Nudler er jo mer usunt enn spaghetti... Eller er det noe annet med fullkorn?

Du kan bruke begge deler til forskjellige retter, til denne retten passer nudlene best. Hovedsaken er at det er fullkorn, og at du reduserer mengden og heller fokuserer mer på kjøtt/fisk og grønnsaker.

Det er veldig dyrt med rene sunne råvarer i fht blandingsprodukter og ferdigretter, (det samme gjelder fullkornspasta/nudler) men etterhvert vil du oppdage at det både er bedre og at maten får en helt annen kvalitet. Men det er selvfølgelig noe man må velge å prioritere.

Jeg prøver å være obs på når disse produktene er på tilbud også kjøper jeg inn litt sånn at jeg har, og evt putter det i fryseren. Du kan også velge grønnsaker ettersom hva du ser er billig og planlegge middagen deretter...

Det høres kanskje ut som mye styr, men jeg synes faktisk at det har blitt ganske gøy å lage mat...:-)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/311669-middagstips/#findComment-2541692
Del på andre sider

Gjest Valnøtt

Min favoritt for tiden er enkel:

Stek kjøttdeig sammen med løk, tomater og paprika. Krydre med masse snadder - paprikapulver, hvitløk, løk, cayennepepper og chili.

En dæsj cremefraiche og en skvett rømme oppi - la det koke inn et par minutter. Gratineres deretter inni ovnen med litt ost på toppen. Nytes med en god salat med mye grønt i, man kan ha på litt rømme eller tacosaus osgå, og for ungene sin del - med tacoshell eller tortilla ved siden av. Jeg pleier å ha i cayennepepperet til slutt - og bare på halvparten så det ikke skal bli for sterkt for ungene.

Fordrer lavkarbo da - ellers blir det vel litt mye fett for en GR diett e.l.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/311669-middagstips/#findComment-2542722
Del på andre sider

Gjest Valnøtt

Har lignende ambisjoner selv, men tenker å gjøre det enkelt og ikke endre kostholdet veldig.

Vil lage omtrent samme middager som før, men med mest mulig ferske råvarer, og minst mulig bruk av fløte etc. Har gjerne pasta, ris eller poteter til samt masse grønnsaker. Skal selv forsøke å spise minst mulig pasta, ris og poteter, og desto mer grønnsaker til.

Det må vel funke...? :)

Hvis det ikke funker - skipp risen/pastaen og potetene og reintroduser rømme og fløte :-)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/311669-middagstips/#findComment-2542723
Del på andre sider

Gjest Valnøtt

Stek kyllingfilet (strimlet) i litt olje og ha i tynnskårne grønnsaker som gulrot, brokkoli, purre og løk. Stek dette i noen minutter. Hvis det blir tørt pga lite olje kan du ha på bittelitt vann i stedet for mer olje, og la det koke inn (dette får dessuten smakene fra grønnskane bedre fram) Ha oppi litt fullkornsnudler (ikke masse, dette er ikke hovedingrediensen), Bland og ha i sojasaus, evt salt og pepper. Dette er sunt og magert og faktisk også kjempegodt..:-)

Det største problemet med å lage sunn mat synes jeg faktisk er at råvarene er mye dyrere, sånn at matbudsjettet stiger ...

Jeg kan bare si meg dypt enig i det siste der ja. Sunn mat er vesentlig dyrere. Men du lever lenger og bedre - det er en fornuftig prioritering.

Og for min del tar jeg det hele inn igjen på at jeg aldri spiser sjokolade, aldri pølser på bensinstasjoner eller pizzabit på kiosken eller annen junkfood på farten. Et skikkelig måltid hjemme koster jo uansett mindre enn en tur på mac'ern.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/311669-middagstips/#findComment-2542725
Del på andre sider

Gjest Elextra

Hvis det ikke funker - skipp risen/pastaen og potetene og reintroduser rømme og fløte :-)

Ja, har som nevnt ambisjoner om å spise minst mulig ris, pasta og poteter selv, men resten av familien vil nok ønske slikt til.

Er ikke veldig glad i fløte og sånt (annet enn i noen retter, selvfølgelig), så tror jeg dropper å ha mer av det :-).

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/311669-middagstips/#findComment-2542727
Del på andre sider

Gjest Valnøtt

Ja, har som nevnt ambisjoner om å spise minst mulig ris, pasta og poteter selv, men resten av familien vil nok ønske slikt til.

Er ikke veldig glad i fløte og sånt (annet enn i noen retter, selvfølgelig), så tror jeg dropper å ha mer av det :-).

Ja, hvis det ikke er noe savn så trenger du selvsagt ikke spise det heller :-)

Jeg lager mat til alle her hjemme - og potet etc til de andre som jeg bare lar stå. Dermed spiser vi ofte det samme.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/311669-middagstips/#findComment-2542731
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...