Gå til innhold

Lage ripssaft


Gjest - syltetøy og saft -

Anbefalte innlegg

Gjest - syltetøy og saft -
Skrevet

Vi har stor hage med MASSE bringebær og rips. Tidligere har jeg plukket , og sendt til bærpresseri, men tenkte at jeg i år skulle lage litt selv. Så til nå har jeg laget bringebærsyltetøy av 10 kg bringebær, og tenkte å lage gele av ripsen. Men mannen har uttrykt ønske om ripssaft, og da får jeg litt problemer. Jeg har saftkoker og vet hvordan jeg skal lage saft, men hvordan får jeg den holdbar? Husker mamman min lagde mye saft da jeg var liten, men det var alltid mugg på toppen av flaske. Noe som gjorde at jeg aldri har lagd hjemmelaget saft. Er det noe jeg kan tilsette for å unngå dette? Står ikke noe noen sted om det.

Skrevet

Ripssafta blir vel ikke muggen om flaskene er skikkelig rengjorte (kokte) og lagres kjølig og mørkt? Nei, det tror jeg ikke.

Skrevet

Ripssafta blir vel ikke muggen om flaskene er skikkelig rengjorte (kokte) og lagres kjølig og mørkt? Nei, det tror jeg ikke.

Jo de gjør faktisk det. Jeg rengjør saftflaskene grundig og varmer dem i stekovenen før jeg tapper på saft, har også sterile korker. Safta oppbevares i en kjellerbod og den mugner!!

Gjest Ulvinnen
Skrevet

Ripssafta blir vel ikke muggen om flaskene er skikkelig rengjorte (kokte) og lagres kjølig og mørkt? Nei, det tror jeg ikke.

Jo, dessverre, den mugner. Min mor lagde også saft av rips da jeg var barn. Og jeg husker hvordan hun vasket og kokte flaskene de skulle opp i. Flaskene ble oppbevart i mørk, kjølig kjeller. Likefullt var det mugg i toppen av flaskene. Det er nok en grunn til at jeg den dag i dag ikke liker rød saft :P

Skrevet

Tilsetter du ikke konserveringsmiddel, og eller legger et sånt vokslag oppå?

misunnelig hilsen

Gjest syltetøy og saft -
Skrevet

Jo de gjør faktisk det. Jeg rengjør saftflaskene grundig og varmer dem i stekovenen før jeg tapper på saft, har også sterile korker. Safta oppbevares i en kjellerbod og den mugner!!

Kanskje jeg kan fylle plastflasker tre-kvart fulle og fryse dem? Da mugner de iallefall ikke! Tror dere det vil funke?

Gjest septembermum
Skrevet

spørs kanskje hvor lenge man oppbevarer de.

Oppbevares vel best i tette flasker i kjøleskap, men har nok begrenset holdbarhet.

Selger vel noe holdbarhetsmiddel du kan ha i.

Min mor lagde verdens beste ripsbærsaft.

Av og til blandet hun i solbær eller blåbær og da ble den ekstra god :)

Husker ikke noe mugg i hennes flasker,

men husker min bestemor hadde noen saftflasker i kjelleren, men de hadde stått der i to år, så ikke rart der var mugg.

Skrevet

For å lage saft, særlig ripssaft, må bærene være veldig modne. Jo mindre modne bærene er, jo mer stivelse (pektin) inneholder de. Flaskene må selvfølgelig være sterilisert (kokt i stekeovn el.), og det er en fordel om korken skaper vakuum i flasken. For å unngå at saften mugner kan du ha oppi askorbinsyre (en form for c-vitamin), det får du på apoteket.

Lykke til. Ripssaft er godt.

Skrevet

Kanskje jeg kan fylle plastflasker tre-kvart fulle og fryse dem? Da mugner de iallefall ikke! Tror dere det vil funke?

Det er nok en god ide, jeg vet at min svigermor gjør det av og til. Men jeg tror ikke hun tilsetter sukker når hun skal fryse safta, tror hun bare koker ut bærene, avkjøler safta og fryser den. Sukker tilsettes hun skal bruke safta, dvs hun tilsetter sukker og gir det hele et oppkok før hun har det over på flaske.

Gjest prust
Skrevet

Det du må gjøre er å plukke ripsen nå og fryse dem ned. Saften lager du seinere på høsten når det ikke er så varmt. Da holder saften seg mye bedre, og du slipper forhåpentligvis at den mygler.

Jeg har allerede lagt en halv bærepose i frysen. Regner med å få både rips og solbær av svigermor, som jeg skal safte seinere i høst. Du får også mer saft ut av bærene når de er fryste først :-)

Gjest melkekartonger
Skrevet

Venninna mi som er "gammel" gårdskone, hun fryser saften ned i melkekartonger. Den er kjempegod, jeg får stadig en kartong når jeg er på besøk.

Hun har en svær fryser stående på låven/fjøset.

Så det er en ønskedrøm av plass hun har :o)

Skrevet

Venninna mi som er "gammel" gårdskone, hun fryser saften ned i melkekartonger. Den er kjempegod, jeg får stadig en kartong når jeg er på besøk.

Hun har en svær fryser stående på låven/fjøset.

Så det er en ønskedrøm av plass hun har :o)

Da skal jeg jammen prøve det. Har selv tre store frysere så har god plass, sånn sett.

Skrevet

Atamon. Mener det var det min mor og min mormor brukte i safta, mugnet aldri.

Skrevet

Da skal jeg jammen prøve det. Har selv tre store frysere så har god plass, sånn sett.

Si i fra hvis du trenger en smaksprøver.

Skrevet

Jeg har hørt at det er lurt å fryse ned råsafta i poser og så kan man ta det opp gjennom hele året! Det skal jeg prøve på i år, etter et forsøk på å la det stå i mørkt skap i noen uker i fjor, der de eksploderte en etter en...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...