Gå til innhold

Enkleste måten å lage hvit saus?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

  • Svar 40
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

  • Mrs D

    8

  • Lillemus

    6

  • Franzeska

    5

  • Skyer

    3

Mest aktive i denne tråden

Teflongryte og svart visp (ikke metallvisp).

Smelt en smørklatt.

Rør inn hvetemel til det blir klumpete.

Spe med melk (ca. 1/3 av melkemengden) og visp godt. Fortsett å spe til sausen er passe tykk, den tykner gjerne litt mer når den har kokt noen minutter. Ikke ha for sterk varme, melkemat svir seg veldig lett. La småkoke noen minutter til melsmaken er borte og spe gjerne med litt fiskekraft også. Smak til med krydder.

Verdens letteste saus å lage synes jeg. :o) Be meg bare ikke om å lage brun saus!

Gjest ambrose

Teflongryte og svart visp (ikke metallvisp).

Smelt en smørklatt.

Rør inn hvetemel til det blir klumpete.

Spe med melk (ca. 1/3 av melkemengden) og visp godt. Fortsett å spe til sausen er passe tykk, den tykner gjerne litt mer når den har kokt noen minutter. Ikke ha for sterk varme, melkemat svir seg veldig lett. La småkoke noen minutter til melsmaken er borte og spe gjerne med litt fiskekraft også. Smak til med krydder.

Verdens letteste saus å lage synes jeg. :o) Be meg bare ikke om å lage brun saus!

''Verdens letteste saus å lage synes jeg. :o) Be meg bare ikke om å lage brun saus!''

Brun saus er jo det samme prinsippet, bare at smøret og melet skal brunes og at man bruker vann og ikke melk... ;)

Annonse

''Verdens letteste saus å lage synes jeg. :o) Be meg bare ikke om å lage brun saus!''

Brun saus er jo det samme prinsippet, bare at smøret og melet skal brunes og at man bruker vann og ikke melk... ;)

''Brun saus er jo det samme prinsippet, bare at smøret og melet skal brunes og at man bruker vann og ikke melk... ;)''

Jeg vet det, men det krever mye mer tilsmaking og sånt med brun saus. Bare bruning og vann er jo ikke spiselig, man jo ha i krydder og fløte/rømme/melk og andre godsaker om det skal bli god brunsaus. Og der svikter mine evner.

Gjest ambrose

''Brun saus er jo det samme prinsippet, bare at smøret og melet skal brunes og at man bruker vann og ikke melk... ;)''

Jeg vet det, men det krever mye mer tilsmaking og sånt med brun saus. Bare bruning og vann er jo ikke spiselig, man jo ha i krydder og fløte/rømme/melk og andre godsaker om det skal bli god brunsaus. Og der svikter mine evner.

Ok :)

Ferskenblomst

Den aller enkleste metoden er posesaus. Den er faktisk helt grei. Den neste varianten er å varme opp melk, jevne med maizenna og tilsette krydder etter smak, også helt greit. Ellers må man lage meljevning (marg. og mel) røre melet inn i det smeltede smøret og spe etter med væske, enten det nå er kraft eller melk. Spe med bare litt om gangen, og pass på at du får rørt alt inn i jevningen før du sper med mer. Rør godt i kjelen hele tiden. Ikke for hard varme. Når sausen er passe tykk og riktig smak, setter jeg den på svak varme sånn at den holder seg varm, men ikke svir seg. Hvis jeg allikevel skulle være uheldig å få klumper pleier jeg å sile sausen over i en annen kjele, gjennom en sil.

Den aller enkleste metoden er posesaus. Den er faktisk helt grei. Den neste varianten er å varme opp melk, jevne med maizenna og tilsette krydder etter smak, også helt greit. Ellers må man lage meljevning (marg. og mel) røre melet inn i det smeltede smøret og spe etter med væske, enten det nå er kraft eller melk. Spe med bare litt om gangen, og pass på at du får rørt alt inn i jevningen før du sper med mer. Rør godt i kjelen hele tiden. Ikke for hard varme. Når sausen er passe tykk og riktig smak, setter jeg den på svak varme sånn at den holder seg varm, men ikke svir seg. Hvis jeg allikevel skulle være uheldig å få klumper pleier jeg å sile sausen over i en annen kjele, gjennom en sil.

''Den neste varianten er å varme opp melk, jevne med maizenna og tilsette krydder etter smak, også helt greit.''

Hvit saus jevnet på den måten blir ikke god synes jeg, maizennaen gir en litt glatt og sleip konsistens på sausen.

Den aller enkleste metoden er posesaus. Den er faktisk helt grei. Den neste varianten er å varme opp melk, jevne med maizenna og tilsette krydder etter smak, også helt greit. Ellers må man lage meljevning (marg. og mel) røre melet inn i det smeltede smøret og spe etter med væske, enten det nå er kraft eller melk. Spe med bare litt om gangen, og pass på at du får rørt alt inn i jevningen før du sper med mer. Rør godt i kjelen hele tiden. Ikke for hard varme. Når sausen er passe tykk og riktig smak, setter jeg den på svak varme sånn at den holder seg varm, men ikke svir seg. Hvis jeg allikevel skulle være uheldig å få klumper pleier jeg å sile sausen over i en annen kjele, gjennom en sil.

Det beste er å ta kjelen av varmen når man tilsetter mer væske og ikke sette den tilbake på varmen før alt er rørt ut.

mvh

Annonse

Varm opp melk/fiskekraft/kjøttkraft - det som er basisen for sausen.

Til kraften fra en boks fiskeboller tilsetter jeg et par ss hvetemel i ca 1 dl melk. Bruker gjerne et lite glass med lokk til å riste sammen mel og melk, og rister til klumpene er borte. Så har jeg det i den varme væsken, rører rundt, og vips!

Jeg har melk i en kjele. Så har jeg mel + litt melk i et ristebeger og rister dette til det er godt blandet. Har det så oppi kjelen med melka mens jeg rører rundt. Tilsett så litt smør + salt, pepper og eventuelt annet krydder.

Fungerer like bra hver gang. Er mange, mange år siden jeg smeltet smør og hadde i mel før jeg tilsatte melk.

Jeg har melk i en kjele. Så har jeg mel + litt melk i et ristebeger og rister dette til det er godt blandet. Har det så oppi kjelen med melka mens jeg rører rundt. Tilsett så litt smør + salt, pepper og eventuelt annet krydder.

Fungerer like bra hver gang. Er mange, mange år siden jeg smeltet smør og hadde i mel før jeg tilsatte melk.

Jeg bruker den sauseboksen fra Tupperware. Har i mel og melk i den og rister. Så heller jeg den blandingen i gryta, og varmer det opp mens jeg rører hele tiden.

Når det koker, sper jeg med mer melk eller fiskekraft, og tilsetter evt krydder og/ost - alt etter hva slags saus jeg lager.

Det viktige er røringen og middels varme, ikke sterk varme.

Smelt smør i en kjele. Ha i mel og rør til det blir som en deig som henger sammen.

Spe forsiktig med melk, og rør godt mellom hver gang.

Når det begynner å bli sauskonsistens på den, ha i salt, hvit pepper og muskatnøtt.

Spe videre til ønsket konsistens.

Cluet er å spe forsiktig, røre mye og lenge, og ikke la den stå før sausen er ferdig.

Jeg bruker den sauseboksen fra Tupperware. Har i mel og melk i den og rister. Så heller jeg den blandingen i gryta, og varmer det opp mens jeg rører hele tiden.

Når det koker, sper jeg med mer melk eller fiskekraft, og tilsetter evt krydder og/ost - alt etter hva slags saus jeg lager.

Det viktige er røringen og middels varme, ikke sterk varme.

Jeg bruker en shaker/ristebeger fra Tupperware. Beste investering jeg har gjort.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...