Franzeska Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Har faktisk aldri lagt dette før uten at det har svidd seg eller blitt klumpete og lurer derfor på på om dere dolere kan komme med noen tips om hvilkem metode som er den enkleste! 0 Siter
Lillemus Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Teflongryte og svart visp (ikke metallvisp). Smelt en smørklatt. Rør inn hvetemel til det blir klumpete. Spe med melk (ca. 1/3 av melkemengden) og visp godt. Fortsett å spe til sausen er passe tykk, den tykner gjerne litt mer når den har kokt noen minutter. Ikke ha for sterk varme, melkemat svir seg veldig lett. La småkoke noen minutter til melsmaken er borte og spe gjerne med litt fiskekraft også. Smak til med krydder. Verdens letteste saus å lage synes jeg. ) Be meg bare ikke om å lage brun saus! 0 Siter
Gjest ambrose Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Teflongryte og svart visp (ikke metallvisp). Smelt en smørklatt. Rør inn hvetemel til det blir klumpete. Spe med melk (ca. 1/3 av melkemengden) og visp godt. Fortsett å spe til sausen er passe tykk, den tykner gjerne litt mer når den har kokt noen minutter. Ikke ha for sterk varme, melkemat svir seg veldig lett. La småkoke noen minutter til melsmaken er borte og spe gjerne med litt fiskekraft også. Smak til med krydder. Verdens letteste saus å lage synes jeg. ) Be meg bare ikke om å lage brun saus! ''Verdens letteste saus å lage synes jeg. ) Be meg bare ikke om å lage brun saus!'' Brun saus er jo det samme prinsippet, bare at smøret og melet skal brunes og at man bruker vann og ikke melk... 0 Siter
Lillemus Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 ''Verdens letteste saus å lage synes jeg. ) Be meg bare ikke om å lage brun saus!'' Brun saus er jo det samme prinsippet, bare at smøret og melet skal brunes og at man bruker vann og ikke melk... ''Brun saus er jo det samme prinsippet, bare at smøret og melet skal brunes og at man bruker vann og ikke melk... ;)'' Jeg vet det, men det krever mye mer tilsmaking og sånt med brun saus. Bare bruning og vann er jo ikke spiselig, man jo ha i krydder og fløte/rømme/melk og andre godsaker om det skal bli god brunsaus. Og der svikter mine evner. 0 Siter
Onsdag1365380628 Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Du har fått mange gode råd her, men husk saus med hvetemel må koke minst 7 minutter for at den råe melsmaken skal bli borte. 0 Siter
Gjest ambrose Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 ''Brun saus er jo det samme prinsippet, bare at smøret og melet skal brunes og at man bruker vann og ikke melk... ;)'' Jeg vet det, men det krever mye mer tilsmaking og sånt med brun saus. Bare bruning og vann er jo ikke spiselig, man jo ha i krydder og fløte/rømme/melk og andre godsaker om det skal bli god brunsaus. Og der svikter mine evner. Ok 0 Siter
Ferskenblomst Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Den aller enkleste metoden er posesaus. Den er faktisk helt grei. Den neste varianten er å varme opp melk, jevne med maizenna og tilsette krydder etter smak, også helt greit. Ellers må man lage meljevning (marg. og mel) røre melet inn i det smeltede smøret og spe etter med væske, enten det nå er kraft eller melk. Spe med bare litt om gangen, og pass på at du får rørt alt inn i jevningen før du sper med mer. Rør godt i kjelen hele tiden. Ikke for hard varme. Når sausen er passe tykk og riktig smak, setter jeg den på svak varme sånn at den holder seg varm, men ikke svir seg. Hvis jeg allikevel skulle være uheldig å få klumper pleier jeg å sile sausen over i en annen kjele, gjennom en sil. 0 Siter
Gjest Nickløsheletida Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Bruker du for hard varme? Rør inn melet til det ikke lenger er klumper. Ta litt og litt melk om gangen og rør det skikkelig inn før du tilsetter mer melk. 0 Siter
Lillemus Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Den aller enkleste metoden er posesaus. Den er faktisk helt grei. Den neste varianten er å varme opp melk, jevne med maizenna og tilsette krydder etter smak, også helt greit. Ellers må man lage meljevning (marg. og mel) røre melet inn i det smeltede smøret og spe etter med væske, enten det nå er kraft eller melk. Spe med bare litt om gangen, og pass på at du får rørt alt inn i jevningen før du sper med mer. Rør godt i kjelen hele tiden. Ikke for hard varme. Når sausen er passe tykk og riktig smak, setter jeg den på svak varme sånn at den holder seg varm, men ikke svir seg. Hvis jeg allikevel skulle være uheldig å få klumper pleier jeg å sile sausen over i en annen kjele, gjennom en sil. ''Den neste varianten er å varme opp melk, jevne med maizenna og tilsette krydder etter smak, også helt greit.'' Hvit saus jevnet på den måten blir ikke god synes jeg, maizennaen gir en litt glatt og sleip konsistens på sausen. 0 Siter
PieLill Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Den aller enkleste metoden er posesaus. Den er faktisk helt grei. Den neste varianten er å varme opp melk, jevne med maizenna og tilsette krydder etter smak, også helt greit. Ellers må man lage meljevning (marg. og mel) røre melet inn i det smeltede smøret og spe etter med væske, enten det nå er kraft eller melk. Spe med bare litt om gangen, og pass på at du får rørt alt inn i jevningen før du sper med mer. Rør godt i kjelen hele tiden. Ikke for hard varme. Når sausen er passe tykk og riktig smak, setter jeg den på svak varme sånn at den holder seg varm, men ikke svir seg. Hvis jeg allikevel skulle være uheldig å få klumper pleier jeg å sile sausen over i en annen kjele, gjennom en sil. Det beste er å ta kjelen av varmen når man tilsetter mer væske og ikke sette den tilbake på varmen før alt er rørt ut. mvh 0 Siter
Gjest Elextra Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Hemmeligheten både mhp klumper og sviing er røring. Visp/rør konstant mens du rører inn melet og helt til all melken er i. Og spar på varmen. 0 Siter
Gjest zipper Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Varm opp melk/fiskekraft/kjøttkraft - det som er basisen for sausen. Til kraften fra en boks fiskeboller tilsetter jeg et par ss hvetemel i ca 1 dl melk. Bruker gjerne et lite glass med lokk til å riste sammen mel og melk, og rister til klumpene er borte. Så har jeg det i den varme væsken, rører rundt, og vips! 0 Siter
candyqueen_83 Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Jeg har aldri fått svidd eller klumpete saus. Smelter et par ss smør, rører inn noen ss mel, og sper litt og litt med melk, kraft osv. Varmer opp mellom hver gang jeg sper. 0 Siter
Mrs D Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Jeg har melk i en kjele. Så har jeg mel + litt melk i et ristebeger og rister dette til det er godt blandet. Har det så oppi kjelen med melka mens jeg rører rundt. Tilsett så litt smør + salt, pepper og eventuelt annet krydder. Fungerer like bra hver gang. Er mange, mange år siden jeg smeltet smør og hadde i mel før jeg tilsatte melk. 0 Siter
Gjest prust Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Jeg har melk i en kjele. Så har jeg mel + litt melk i et ristebeger og rister dette til det er godt blandet. Har det så oppi kjelen med melka mens jeg rører rundt. Tilsett så litt smør + salt, pepper og eventuelt annet krydder. Fungerer like bra hver gang. Er mange, mange år siden jeg smeltet smør og hadde i mel før jeg tilsatte melk. Jeg bruker den sauseboksen fra Tupperware. Har i mel og melk i den og rister. Så heller jeg den blandingen i gryta, og varmer det opp mens jeg rører hele tiden. Når det koker, sper jeg med mer melk eller fiskekraft, og tilsetter evt krydder og/ost - alt etter hva slags saus jeg lager. Det viktige er røringen og middels varme, ikke sterk varme. 0 Siter
jubalong70 Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Smelt smør i en kjele. Ha i mel og rør til det blir som en deig som henger sammen. Spe forsiktig med melk, og rør godt mellom hver gang. Når det begynner å bli sauskonsistens på den, ha i salt, hvit pepper og muskatnøtt. Spe videre til ønsket konsistens. Cluet er å spe forsiktig, røre mye og lenge, og ikke la den stå før sausen er ferdig. 0 Siter
Mrs D Skrevet 18. oktober 2011 Skrevet 18. oktober 2011 Jeg bruker den sauseboksen fra Tupperware. Har i mel og melk i den og rister. Så heller jeg den blandingen i gryta, og varmer det opp mens jeg rører hele tiden. Når det koker, sper jeg med mer melk eller fiskekraft, og tilsetter evt krydder og/ost - alt etter hva slags saus jeg lager. Det viktige er røringen og middels varme, ikke sterk varme. Jeg bruker en shaker/ristebeger fra Tupperware. Beste investering jeg har gjort. 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.