Gå til innhold

mathygiene


Gjest hvordan er din hygiene?

Anbefalte innlegg

Gjest hvordan er din hygiene?

Noen jeg kjenner er litt slurvete her og jeg syns det er merkelig at de ikke blir syke.

F.eks. ser jeg at sodden de har laget blir stående på svak varme et par timer pga det er litt forskjellig når han far kommer hjem, så når alle har spist slås platen av og den blirstående på komfyren til kvelden. Da blir kjelen satt inn på spisskammerset som ikke har kjøling eller noe, er bare litt kaldere der enn i andre rom. Denne suppa blir så gjerne varmet opp igjen neste dag...

En annen ting er at de lar pålegget ligge på kjøkkenbordet i et par tre timer pga folk står opp til ulike tider der, og da også melka... (rart den ikke blir sur).

Titt og ofte ser jeg at kveldsmaten og blir stående, gjerne natta over...

For å si det helt ærlig er jeg litt skeptisk når jeg overnatter der og skal spise pga jeg harsett hvordan de håndterer mat, så da hjelper jeg til en del og har inn i kjøleskapet og passer litt på... pluss har med egen melk og pålegg. Er jeg i overkanten hygienisk?

Nå er jeg opplært av min mor som har kjelen med resten øyeblikkelig i kaldt vann og venter til det er avkjølet før hun har det i kjøleskap. Dette gjør ikke jeg alltid da, det kan stå på kjøkkenbenken en liten stund (uten å ha det i kaldevann for å fremskynde kjølingen) før jeg har det i kjøleskap, og da gjerne uten lokk og i samme gryta jeg kokte det i. Min mor mener det er uhygienisk, man må ha det i egnet beholder.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/
Del på andre sider

Fortsetter under...

  • Svar 43
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

  • Lillemus

    5

  • Katt-ja

    4

  • Persille1365381127

    4

  • morsan

    3

Mest aktive i denne tråden

Gjest Shilapila

En annen ting jeg kom på er at samme håndkleet henger gjerne uka gjennom på badet og kjøkkenet, og såpe... vel et gammelt såpestykke og kanskje en utvannet pumpesåpe (tror de er litt gjerrige ang såpe).

Heldigvis bruker de oppvaskmaskin...

Det høres ikke ut som dette er noe farlig, men andre trenger ikke å like det for det.

Suppe blir ikke ødelagt av å stå på kjøkkenbenken i to timer og bli satt på et kjølig rom etterpå. Hvis alle hadde dødd av slikt hadde ikke menneskeheten overlevd tiden for kjøleskapene.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246513
Del på andre sider

Skjønner ikke at eksemplene du kommer med har med hygiene å gjøre? Å la sodd/lapskaus/annen mat (går ikke med all mat, da) stå på svak varme til alle kan spise har jeg gjort i alle år. Jeg har også lært at mat skal være skikkelig kald før man setter den vekk. Bruker også spiskammer, eller maten står på benken til den blir varmet opp neste dag. Noen matsorter setter jeg i kjøleskapet, ertesuppe og slikt. Vi har aldri blitt sjuke - og mat som lukter rart går rett i søpla. Hender jo jeg bommer, og at det er litt for varmt for den sånn at den er ødelagt før neste dag.

Hva dette har med hygiene å gjøre skjønner jeg som sagt ikke. Jeg både vasker hender, benker, skjærefjøler og redskap når jeg jobber med mat. DET er den hygiensike delen av matlaginga.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246514
Del på andre sider

En annen ting jeg kom på er at samme håndkleet henger gjerne uka gjennom på badet og kjøkkenet, og såpe... vel et gammelt såpestykke og kanskje en utvannet pumpesåpe (tror de er litt gjerrige ang såpe).

Heldigvis bruker de oppvaskmaskin...

Jammen må du gå der ofte som kjenner igjen handkleet fra gang til gang. Du har ikke sjekka skapene der handklærne er, kanskje de bare har en sort? :D

Oppvaskmaskin, skal jeg si deg, der auler det av bakterier. Har du ikke lest om hvor mye rart de finner på bl.a. gummipakningene i oppvaskmaskinene? Og ekspertene sier liketil at de bakteriene er KJEMPEfarlige!

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246516
Del på andre sider

Gjest Niccolina

Skjønner ikke at eksemplene du kommer med har med hygiene å gjøre? Å la sodd/lapskaus/annen mat (går ikke med all mat, da) stå på svak varme til alle kan spise har jeg gjort i alle år. Jeg har også lært at mat skal være skikkelig kald før man setter den vekk. Bruker også spiskammer, eller maten står på benken til den blir varmet opp neste dag. Noen matsorter setter jeg i kjøleskapet, ertesuppe og slikt. Vi har aldri blitt sjuke - og mat som lukter rart går rett i søpla. Hender jo jeg bommer, og at det er litt for varmt for den sånn at den er ødelagt før neste dag.

Hva dette har med hygiene å gjøre skjønner jeg som sagt ikke. Jeg både vasker hender, benker, skjærefjøler og redskap når jeg jobber med mat. DET er den hygiensike delen av matlaginga.

Begrepet hygiene brukes bredere enn bare om å vaske. Det handler om å unngå bakterievekst og smittespredning, generelt.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246531
Del på andre sider

Annonse

Gjest trådstarter

Begrepet hygiene brukes bredere enn bare om å vaske. Det handler om å unngå bakterievekst og smittespredning, generelt.

Nettopp! Kan jo gå på mattilsynet sine sider og se deres anbefalinger. Det er bakterier i all mat, når den varmes opp på så og så mange grader drepes de fleste.

Når det kjøles ned vil ikke bakteriene drepes, men de vil ikke vokse så fort at de blir skadelige, og fryses maten blir det så og si ingen bakterievekst, dermed lengre holdbarhet. Bakterier sprer seg fortere i våt mat enn tørr mat, derfor er det lengre holdbarhet på tørrvarer.

Når jeg tenker på hygiene her tenker jeg på mathygiene.

Greit nok at man tenker på håndvask osv - jeg nevnte forøvrig litt om det her,

de har utvannet såpe samt et gammelt såpestykke som alle har brukt og håndklærne henger gjerne minst en uke uten å bli skiftet!

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246541
Del på andre sider

Gjest trådstarter

Det høres ikke ut som dette er noe farlig, men andre trenger ikke å like det for det.

Suppe blir ikke ødelagt av å stå på kjøkkenbenken i to timer og bli satt på et kjølig rom etterpå. Hvis alle hadde dødd av slikt hadde ikke menneskeheten overlevd tiden for kjøleskapene.

Rommet er ikke SÅ kjølig, de har faktisk en termometer der, 16 grader...

Anbefalt er jo kjøleskapstemperatur 3-4 grader...

Men de er nok vant til litt basselusker siden de ikke blir syke..

ja, jeg er der ofte da dette er familie jeg besøker ofte. Dermed vet jeg litt om tingenes tilstand, men av høflighet sier jeg ikke noe. Bare rydder diskret maten inn igjen i kjøleskapet når jeg er der på overnatting.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246542
Del på andre sider

Maten settes så kaldt som mulig etter måltidet. Om vinteren settes gjerne middagsrester i kjelen på vaskerommet/yttergangen (samme rom med den varianten vi har delt inn huset i nå), der er det bare noen få grader varmere enn i kjøleskapet midtvinters. :o)

Pålegg og slikt legges i kjøleskapet etter måltidene, skulle bare mangle. Vi tåler nok mer enn vi tror, men den familien du snakker om høres i overkant slappe ut i forhold til dette synes jeg. På den annen side er det i overkant den andre veien å kjøle ned middagsrester i vannbad før det settes i kjøleskapet...!

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246574
Del på andre sider

Gjest sangsol

Maten settes så kaldt som mulig etter måltidet. Om vinteren settes gjerne middagsrester i kjelen på vaskerommet/yttergangen (samme rom med den varianten vi har delt inn huset i nå), der er det bare noen få grader varmere enn i kjøleskapet midtvinters. :o)

Pålegg og slikt legges i kjøleskapet etter måltidene, skulle bare mangle. Vi tåler nok mer enn vi tror, men den familien du snakker om høres i overkant slappe ut i forhold til dette synes jeg. På den annen side er det i overkant den andre veien å kjøle ned middagsrester i vannbad før det settes i kjøleskapet...!

Det er snakk om å forhindre bakterieoppblomstring.

Når maten kjøles rolig ned på kjøkkenbenken, kan det også være yngleplass for bakterier. Å avkjøle maten raskt i vannbad, reduserer evt bakterieoppblomstring.

Jeg avkjøler noe på vannbad (gryteretter/supper), mens kjøttfileen får avkjøles foran halvåpent vindu.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246593
Del på andre sider

Gjest Shilapila

Maten settes så kaldt som mulig etter måltidet. Om vinteren settes gjerne middagsrester i kjelen på vaskerommet/yttergangen (samme rom med den varianten vi har delt inn huset i nå), der er det bare noen få grader varmere enn i kjøleskapet midtvinters. :o)

Pålegg og slikt legges i kjøleskapet etter måltidene, skulle bare mangle. Vi tåler nok mer enn vi tror, men den familien du snakker om høres i overkant slappe ut i forhold til dette synes jeg. På den annen side er det i overkant den andre veien å kjøle ned middagsrester i vannbad før det settes i kjøleskapet...!

Hvorfor beskriver du hva du gjør? Det er ikke alle som gjør det slik, eller har gjort det slik igjennom tiden.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246599
Del på andre sider

Annonse

Vår middagsmat kan ofte stå på varmen eller i romtemperatur i mange timer etterpå. Er en anelse sløv - med det også ;-) - vi har aldri fått noe magetrøbbel av den grunn. Heller ikke utenlands - selv om vi spiser salat etc. som de litt mer hysteriske bekymrer seg for...

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246615
Del på andre sider

Gjest trådstarter

Vår middagsmat kan ofte stå på varmen eller i romtemperatur i mange timer etterpå. Er en anelse sløv - med det også ;-) - vi har aldri fått noe magetrøbbel av den grunn. Heller ikke utenlands - selv om vi spiser salat etc. som de litt mer hysteriske bekymrer seg for...

Dere har nok god tarmflora :)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246624
Del på andre sider

Gjest trådstarter

Hvorfor beskriver du hva du gjør? Det er ikke alle som gjør det slik, eller har gjort det slik igjennom tiden.

Hun beskriver bare hva som er anbefalt.

Hvert år, minst to ganger i året, får vi oppblomstring av mage-tarminfeksjon med oppkast og diare. Et meget smittsomt virus.

Men jeg tror i første omgang stammer dette fra matveien,

tarmvirus kommer over i munn, forårsaker humbug, og dertil oppkast og diare,

personen bli r smittebærende og viruset spres. Folk har ikke tid til å holde seg 48 timer unna folk som er anbefalt (barnehager og sykehus, men burde vært flere og...)

og de rengjør kanskje ikke så godt etter syken som de burde,

så har vi det gående...

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246626
Del på andre sider

Det er da en mellomting mellom det å la kjelen stå fremme i timesvis og det å umiddelbart sette den i kaldt vann, som du også etterhvert har oppdaget og praktiskerer selv, og jeg er som deg på akkurat det området.

Når det gjelder det å ha med seg eget pålegg og melk til andre av frykt for hvordan de oppbevarer maten, synes jeg det er veldig sært. Da hadde jeg heller spist f eks syltetøt istedenfor kjøttpålegg og tatt en kopp te istedenfor melk.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246629
Del på andre sider

Maten settes så kaldt som mulig etter måltidet. Om vinteren settes gjerne middagsrester i kjelen på vaskerommet/yttergangen (samme rom med den varianten vi har delt inn huset i nå), der er det bare noen få grader varmere enn i kjøleskapet midtvinters. :o)

Pålegg og slikt legges i kjøleskapet etter måltidene, skulle bare mangle. Vi tåler nok mer enn vi tror, men den familien du snakker om høres i overkant slappe ut i forhold til dette synes jeg. På den annen side er det i overkant den andre veien å kjøle ned middagsrester i vannbad før det settes i kjøleskapet...!

''Pålegg og slikt legges i kjøleskapet etter måltidene, skulle bare mangle''

Vi er så få at vi typisk bare tar ut pålegget for å legge det på skivene, og deretter rydder det bort _før_ vi spiser :-) Blir så mye styr med å ta masse pålegg ut fra kjøleskapet for å spre det ut over bordet. Det er bare til jul og når vi har frokostgjester at vi gjør slikt.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246633
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...