Gjest hvordan er din hygiene? Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Noen jeg kjenner er litt slurvete her og jeg syns det er merkelig at de ikke blir syke. F.eks. ser jeg at sodden de har laget blir stående på svak varme et par timer pga det er litt forskjellig når han far kommer hjem, så når alle har spist slås platen av og den blirstående på komfyren til kvelden. Da blir kjelen satt inn på spisskammerset som ikke har kjøling eller noe, er bare litt kaldere der enn i andre rom. Denne suppa blir så gjerne varmet opp igjen neste dag... En annen ting er at de lar pålegget ligge på kjøkkenbordet i et par tre timer pga folk står opp til ulike tider der, og da også melka... (rart den ikke blir sur). Titt og ofte ser jeg at kveldsmaten og blir stående, gjerne natta over... For å si det helt ærlig er jeg litt skeptisk når jeg overnatter der og skal spise pga jeg harsett hvordan de håndterer mat, så da hjelper jeg til en del og har inn i kjøleskapet og passer litt på... pluss har med egen melk og pålegg. Er jeg i overkanten hygienisk? Nå er jeg opplært av min mor som har kjelen med resten øyeblikkelig i kaldt vann og venter til det er avkjølet før hun har det i kjøleskap. Dette gjør ikke jeg alltid da, det kan stå på kjøkkenbenken en liten stund (uten å ha det i kaldevann for å fremskynde kjølingen) før jeg har det i kjøleskap, og da gjerne uten lokk og i samme gryta jeg kokte det i. Min mor mener det er uhygienisk, man må ha det i egnet beholder. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest trådstarter Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 En annen ting jeg kom på er at samme håndkleet henger gjerne uka gjennom på badet og kjøkkenet, og såpe... vel et gammelt såpestykke og kanskje en utvannet pumpesåpe (tror de er litt gjerrige ang såpe). Heldigvis bruker de oppvaskmaskin... 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246511 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Shilapila Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 En annen ting jeg kom på er at samme håndkleet henger gjerne uka gjennom på badet og kjøkkenet, og såpe... vel et gammelt såpestykke og kanskje en utvannet pumpesåpe (tror de er litt gjerrige ang såpe). Heldigvis bruker de oppvaskmaskin... Det høres ikke ut som dette er noe farlig, men andre trenger ikke å like det for det. Suppe blir ikke ødelagt av å stå på kjøkkenbenken i to timer og bli satt på et kjølig rom etterpå. Hvis alle hadde dødd av slikt hadde ikke menneskeheten overlevd tiden for kjøleskapene. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246513 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mrs D Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Skjønner ikke at eksemplene du kommer med har med hygiene å gjøre? Å la sodd/lapskaus/annen mat (går ikke med all mat, da) stå på svak varme til alle kan spise har jeg gjort i alle år. Jeg har også lært at mat skal være skikkelig kald før man setter den vekk. Bruker også spiskammer, eller maten står på benken til den blir varmet opp neste dag. Noen matsorter setter jeg i kjøleskapet, ertesuppe og slikt. Vi har aldri blitt sjuke - og mat som lukter rart går rett i søpla. Hender jo jeg bommer, og at det er litt for varmt for den sånn at den er ødelagt før neste dag. Hva dette har med hygiene å gjøre skjønner jeg som sagt ikke. Jeg både vasker hender, benker, skjærefjøler og redskap når jeg jobber med mat. DET er den hygiensike delen av matlaginga. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246514 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mrs D Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 En annen ting jeg kom på er at samme håndkleet henger gjerne uka gjennom på badet og kjøkkenet, og såpe... vel et gammelt såpestykke og kanskje en utvannet pumpesåpe (tror de er litt gjerrige ang såpe). Heldigvis bruker de oppvaskmaskin... Jammen må du gå der ofte som kjenner igjen handkleet fra gang til gang. Du har ikke sjekka skapene der handklærne er, kanskje de bare har en sort? Oppvaskmaskin, skal jeg si deg, der auler det av bakterier. Har du ikke lest om hvor mye rart de finner på bl.a. gummipakningene i oppvaskmaskinene? Og ekspertene sier liketil at de bakteriene er KJEMPEfarlige! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246516 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Niccolina Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Skjønner ikke at eksemplene du kommer med har med hygiene å gjøre? Å la sodd/lapskaus/annen mat (går ikke med all mat, da) stå på svak varme til alle kan spise har jeg gjort i alle år. Jeg har også lært at mat skal være skikkelig kald før man setter den vekk. Bruker også spiskammer, eller maten står på benken til den blir varmet opp neste dag. Noen matsorter setter jeg i kjøleskapet, ertesuppe og slikt. Vi har aldri blitt sjuke - og mat som lukter rart går rett i søpla. Hender jo jeg bommer, og at det er litt for varmt for den sånn at den er ødelagt før neste dag. Hva dette har med hygiene å gjøre skjønner jeg som sagt ikke. Jeg både vasker hender, benker, skjærefjøler og redskap når jeg jobber med mat. DET er den hygiensike delen av matlaginga. Begrepet hygiene brukes bredere enn bare om å vaske. Det handler om å unngå bakterievekst og smittespredning, generelt. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246531 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest trådstarter Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Begrepet hygiene brukes bredere enn bare om å vaske. Det handler om å unngå bakterievekst og smittespredning, generelt. Nettopp! Kan jo gå på mattilsynet sine sider og se deres anbefalinger. Det er bakterier i all mat, når den varmes opp på så og så mange grader drepes de fleste. Når det kjøles ned vil ikke bakteriene drepes, men de vil ikke vokse så fort at de blir skadelige, og fryses maten blir det så og si ingen bakterievekst, dermed lengre holdbarhet. Bakterier sprer seg fortere i våt mat enn tørr mat, derfor er det lengre holdbarhet på tørrvarer. Når jeg tenker på hygiene her tenker jeg på mathygiene. Greit nok at man tenker på håndvask osv - jeg nevnte forøvrig litt om det her, de har utvannet såpe samt et gammelt såpestykke som alle har brukt og håndklærne henger gjerne minst en uke uten å bli skiftet! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246541 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest trådstarter Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Det høres ikke ut som dette er noe farlig, men andre trenger ikke å like det for det. Suppe blir ikke ødelagt av å stå på kjøkkenbenken i to timer og bli satt på et kjølig rom etterpå. Hvis alle hadde dødd av slikt hadde ikke menneskeheten overlevd tiden for kjøleskapene. Rommet er ikke SÅ kjølig, de har faktisk en termometer der, 16 grader... Anbefalt er jo kjøleskapstemperatur 3-4 grader... Men de er nok vant til litt basselusker siden de ikke blir syke.. ja, jeg er der ofte da dette er familie jeg besøker ofte. Dermed vet jeg litt om tingenes tilstand, men av høflighet sier jeg ikke noe. Bare rydder diskret maten inn igjen i kjøleskapet når jeg er der på overnatting. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246542 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Menaa Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Når jeg vokste opp var det du beskriver helt vanlig. Middagsrester sto i trappeoppgangen. Jeg døde ikke i alle fall. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246550 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Psyk av alt Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Jeg synes ikke at du er i overkant hygienisk. Jeg hadde reagert på samme måte som deg. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246557 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Maten settes så kaldt som mulig etter måltidet. Om vinteren settes gjerne middagsrester i kjelen på vaskerommet/yttergangen (samme rom med den varianten vi har delt inn huset i nå), der er det bare noen få grader varmere enn i kjøleskapet midtvinters. ) Pålegg og slikt legges i kjøleskapet etter måltidene, skulle bare mangle. Vi tåler nok mer enn vi tror, men den familien du snakker om høres i overkant slappe ut i forhold til dette synes jeg. På den annen side er det i overkant den andre veien å kjøle ned middagsrester i vannbad før det settes i kjøleskapet...! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246574 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest sangsol Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Maten settes så kaldt som mulig etter måltidet. Om vinteren settes gjerne middagsrester i kjelen på vaskerommet/yttergangen (samme rom med den varianten vi har delt inn huset i nå), der er det bare noen få grader varmere enn i kjøleskapet midtvinters. ) Pålegg og slikt legges i kjøleskapet etter måltidene, skulle bare mangle. Vi tåler nok mer enn vi tror, men den familien du snakker om høres i overkant slappe ut i forhold til dette synes jeg. På den annen side er det i overkant den andre veien å kjøle ned middagsrester i vannbad før det settes i kjøleskapet...! Det er snakk om å forhindre bakterieoppblomstring. Når maten kjøles rolig ned på kjøkkenbenken, kan det også være yngleplass for bakterier. Å avkjøle maten raskt i vannbad, reduserer evt bakterieoppblomstring. Jeg avkjøler noe på vannbad (gryteretter/supper), mens kjøttfileen får avkjøles foran halvåpent vindu. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246593 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Shilapila Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Maten settes så kaldt som mulig etter måltidet. Om vinteren settes gjerne middagsrester i kjelen på vaskerommet/yttergangen (samme rom med den varianten vi har delt inn huset i nå), der er det bare noen få grader varmere enn i kjøleskapet midtvinters. ) Pålegg og slikt legges i kjøleskapet etter måltidene, skulle bare mangle. Vi tåler nok mer enn vi tror, men den familien du snakker om høres i overkant slappe ut i forhold til dette synes jeg. På den annen side er det i overkant den andre veien å kjøle ned middagsrester i vannbad før det settes i kjøleskapet...! Hvorfor beskriver du hva du gjør? Det er ikke alle som gjør det slik, eller har gjort det slik igjennom tiden. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246599 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Katt-ja Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Vår middagsmat kan ofte stå på varmen eller i romtemperatur i mange timer etterpå. Er en anelse sløv - med det også ;-) - vi har aldri fått noe magetrøbbel av den grunn. Heller ikke utenlands - selv om vi spiser salat etc. som de litt mer hysteriske bekymrer seg for... 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246615 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest trådstarter Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Vår middagsmat kan ofte stå på varmen eller i romtemperatur i mange timer etterpå. Er en anelse sløv - med det også ;-) - vi har aldri fått noe magetrøbbel av den grunn. Heller ikke utenlands - selv om vi spiser salat etc. som de litt mer hysteriske bekymrer seg for... Dere har nok god tarmflora 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246624 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest trådstarter Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Hvorfor beskriver du hva du gjør? Det er ikke alle som gjør det slik, eller har gjort det slik igjennom tiden. Hun beskriver bare hva som er anbefalt. Hvert år, minst to ganger i året, får vi oppblomstring av mage-tarminfeksjon med oppkast og diare. Et meget smittsomt virus. Men jeg tror i første omgang stammer dette fra matveien, tarmvirus kommer over i munn, forårsaker humbug, og dertil oppkast og diare, personen bli r smittebærende og viruset spres. Folk har ikke tid til å holde seg 48 timer unna folk som er anbefalt (barnehager og sykehus, men burde vært flere og...) og de rengjør kanskje ikke så godt etter syken som de burde, så har vi det gående... 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246626 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Katt-ja Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Dere har nok god tarmflora Sannsynligvis. Kjæledyr har vi også, og vasker selvsagt ikke hendene hver gang vi klapper dem. Ingen allergier, verken for mat, støv eller dyr. Man får godt immunsystem av å ikke være overrenslig :-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246627 Del på andre sider Flere delingsvalg…
morsan Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Det er da en mellomting mellom det å la kjelen stå fremme i timesvis og det å umiddelbart sette den i kaldt vann, som du også etterhvert har oppdaget og praktiskerer selv, og jeg er som deg på akkurat det området. Når det gjelder det å ha med seg eget pålegg og melk til andre av frykt for hvordan de oppbevarer maten, synes jeg det er veldig sært. Da hadde jeg heller spist f eks syltetøt istedenfor kjøttpålegg og tatt en kopp te istedenfor melk. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246629 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Shilapila Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Dere har nok god tarmflora Problemer med tarmflora er ikke det samme som hysteri på rengjøringsfronten. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246631 Del på andre sider Flere delingsvalg…
morsan Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Maten settes så kaldt som mulig etter måltidet. Om vinteren settes gjerne middagsrester i kjelen på vaskerommet/yttergangen (samme rom med den varianten vi har delt inn huset i nå), der er det bare noen få grader varmere enn i kjøleskapet midtvinters. ) Pålegg og slikt legges i kjøleskapet etter måltidene, skulle bare mangle. Vi tåler nok mer enn vi tror, men den familien du snakker om høres i overkant slappe ut i forhold til dette synes jeg. På den annen side er det i overkant den andre veien å kjøle ned middagsrester i vannbad før det settes i kjøleskapet...! ''Pålegg og slikt legges i kjøleskapet etter måltidene, skulle bare mangle'' Vi er så få at vi typisk bare tar ut pålegget for å legge det på skivene, og deretter rydder det bort _før_ vi spiser :-) Blir så mye styr med å ta masse pålegg ut fra kjøleskapet for å spre det ut over bordet. Det er bare til jul og når vi har frokostgjester at vi gjør slikt. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/#findComment-3246633 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.