Lillemus Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Det er snakk om å forhindre bakterieoppblomstring. Når maten kjøles rolig ned på kjøkkenbenken, kan det også være yngleplass for bakterier. Å avkjøle maten raskt i vannbad, reduserer evt bakterieoppblomstring. Jeg avkjøler noe på vannbad (gryteretter/supper), mens kjøttfileen får avkjøles foran halvåpent vindu. ''Når maten kjøles rolig ned på kjøkkenbenken, kan det også være yngleplass for bakterier. Å avkjøle maten raskt i vannbad, reduserer evt bakterieoppblomstring.'' Jeg foretrekker helst å sette maten i kjøleskapet med en gang., det er ikke noe problem med dagens kjøleskap med mindre man har en enorm kjele med kokende suppe og et veldig lite kjøleskap. ) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3246652 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest sangsol Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Det er da en mellomting mellom det å la kjelen stå fremme i timesvis og det å umiddelbart sette den i kaldt vann, som du også etterhvert har oppdaget og praktiskerer selv, og jeg er som deg på akkurat det området. Når det gjelder det å ha med seg eget pålegg og melk til andre av frykt for hvordan de oppbevarer maten, synes jeg det er veldig sært. Da hadde jeg heller spist f eks syltetøt istedenfor kjøttpålegg og tatt en kopp te istedenfor melk. Enig. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3246689 Del på andre sider Flere delingsvalg…
-ssi Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Vel, jeg hadde ikke spist den suppa neste dag, og gubben hadde sannsynligvis blitt dårlig om han var den som skulle spise etter at den hadde stått på svak varme i flere timer (men han tåler nesten ingenting heller...). Det er sjelden vi har middagsrester, men om det skulle være noe igjen en dag, så går det rett i kjøleskapet fortest mulig. Jeg hadde også vært skeptisk til pålegg som lå på bordet i flere timer, og hadde nok holdt meg til syltetøy i en slik situasjon. Melk drikker jeg ikke uansett, men varm juice er heller ikke noe å trakte etter. Jeg synes ikke du er så veldig hysterisk. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3246773 Del på andre sider Flere delingsvalg…
meg__123! Skrevet 23. oktober 2011 Del Skrevet 23. oktober 2011 Er det så uhygenisk å la suppen stå på svak varme da? Har spist mat som har stått i romtemp. noen timer jeg, og jeg har ikke blitt dårlig. Samboeren pleier å spise tacokjøttet fra dagen før som er glemt ute på kjøkkenbenken, og han blir ikke dårlig. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3246877 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Slusk og slask Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 Vi er kjempeslappe på slik hygiene du beskriver, ligner nok på familien du kjenner. Vi har aldri noen gang blitt syke av mat vi spiser hjemme. Heller ikke av å vaske håndklene en gang i uka eller dele såpesykke (det siste er da vanlig?). Melk setter vi i kjøleskapet så fort som mulig da, og lettbedervelig pålegg, pakker det ihvertfall godt inn for det blir jo ikke noe godt hvis det blir liggende varmt. Men ellers.... 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3246976 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 Vi er kjempeslappe på slik hygiene du beskriver, ligner nok på familien du kjenner. Vi har aldri noen gang blitt syke av mat vi spiser hjemme. Heller ikke av å vaske håndklene en gang i uka eller dele såpesykke (det siste er da vanlig?). Melk setter vi i kjøleskapet så fort som mulig da, og lettbedervelig pålegg, pakker det ihvertfall godt inn for det blir jo ikke noe godt hvis det blir liggende varmt. Men ellers.... ''Heller ikke av å vaske håndklene en gang i uka eller dele såpesykke (det siste er da vanlig?)'' Jeg trodde knapt nok folk brukte såpestykker lenger jeg... Såpestykker er ekkelt synes jeg og de aller fleste jeg er hos har flytende såpe på badet. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3246979 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Katt-ja Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 ''Heller ikke av å vaske håndklene en gang i uka eller dele såpesykke (det siste er da vanlig?)'' Jeg trodde knapt nok folk brukte såpestykker lenger jeg... Såpestykker er ekkelt synes jeg og de aller fleste jeg er hos har flytende såpe på badet. ''Såpestykker er ekkelt synes jeg og de aller fleste jeg er hos har flytende såpe på badet.'' Ja, de fleste har nok det - men jeg synes ikke det er _ekkelt_ med såpestykke heller. Det var da tross alt dagligdags for ikke så mange årene siden... 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3246981 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 ''Såpestykker er ekkelt synes jeg og de aller fleste jeg er hos har flytende såpe på badet.'' Ja, de fleste har nok det - men jeg synes ikke det er _ekkelt_ med såpestykke heller. Det var da tross alt dagligdags for ikke så mange årene siden... ''Ja, de fleste har nok det - men jeg synes ikke det er _ekkelt_ med såpestykke heller. Det var da tross alt dagligdags for ikke så mange årene siden...'' Når det er helt nytt og delikat er det jo greit, men når det har ligget på håndvasken en stund og har vært brukt mange ganger så sprekker det gjerne litt og det samler seg div. lekkerheter i sprekkene som blir svarte og ekle... *grøss* 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3246986 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Persille1365381127 Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 Vel, nå jobber jo jeg med mat. Men om du mener det er problematisk at maten står på for å holde seg varm i flere timer, hvordan tror du storkjøkken gjør det? Tror du de lager alt opp fra kaldt/råvare i restaurant, kantine og hotell? Varm mat som serveres til lunsj f.eks står jo gjerne under varmelamper og i varmebad fra 11 til 14....Middager kan stå ennå lenger. Jeg synes du virker noe hysterisk, men alle har forskjellige terskler - så det må man bare forholde seg til. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3246999 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Persille1365381127 Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 Nettopp! Kan jo gå på mattilsynet sine sider og se deres anbefalinger. Det er bakterier i all mat, når den varmes opp på så og så mange grader drepes de fleste. Når det kjøles ned vil ikke bakteriene drepes, men de vil ikke vokse så fort at de blir skadelige, og fryses maten blir det så og si ingen bakterievekst, dermed lengre holdbarhet. Bakterier sprer seg fortere i våt mat enn tørr mat, derfor er det lengre holdbarhet på tørrvarer. Når jeg tenker på hygiene her tenker jeg på mathygiene. Greit nok at man tenker på håndvask osv - jeg nevnte forøvrig litt om det her, de har utvannet såpe samt et gammelt såpestykke som alle har brukt og håndklærne henger gjerne minst en uke uten å bli skiftet! ''Greit nok at man tenker på håndvask osv - jeg nevnte forøvrig litt om det her, de har utvannet såpe samt et gammelt såpestykke som alle har brukt og håndklærne henger gjerne minst en uke uten å bli skiftet!'' Seriøst? Utvannet såpe kan jeg fort få om det er litt igjen i dispenseren, og jeg har glemt å kjøpe ny. Eller om jeg kjøper en jeg ikke liker lukten på spesielt godt. Håndklær tørker man seg med når man er _ren_ og så henger man det opp til tørk. Det er ingen krise om det ikke blir byttet hver uke. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3247002 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 ''Greit nok at man tenker på håndvask osv - jeg nevnte forøvrig litt om det her, de har utvannet såpe samt et gammelt såpestykke som alle har brukt og håndklærne henger gjerne minst en uke uten å bli skiftet!'' Seriøst? Utvannet såpe kan jeg fort få om det er litt igjen i dispenseren, og jeg har glemt å kjøpe ny. Eller om jeg kjøper en jeg ikke liker lukten på spesielt godt. Håndklær tørker man seg med når man er _ren_ og så henger man det opp til tørk. Det er ingen krise om det ikke blir byttet hver uke. ''Håndklær tørker man seg med når man er _ren_ og så henger man det opp til tørk. Det er ingen krise om det ikke blir byttet hver uke.'' Hånd-håndklær som blir brukt av flere familiemedlemmer mange ganger om dagen må skiftes mer enn en gang i uka! Selv om man er ren på hendene i teorien etter håndvask så er det ikke alle som klarer å vaske av seg alt (du som driver barnehage vet da det?!), dessuten blir det med døde hudceller og slikt over på håndkleet også i tillegg til at fukten gjør at bakteriene blomstrer på et varmt baderom. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3247014 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest slusk slask Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 ''Håndklær tørker man seg med når man er _ren_ og så henger man det opp til tørk. Det er ingen krise om det ikke blir byttet hver uke.'' Hånd-håndklær som blir brukt av flere familiemedlemmer mange ganger om dagen må skiftes mer enn en gang i uka! Selv om man er ren på hendene i teorien etter håndvask så er det ikke alle som klarer å vaske av seg alt (du som driver barnehage vet da det?!), dessuten blir det med døde hudceller og slikt over på håndkleet også i tillegg til at fukten gjør at bakteriene blomstrer på et varmt baderom. Allikevel, hva så? Ingen i denne familien har kastet opp på tre år, og vi har to små barn. De unngår visst rundene i barnehagen også. Vi har ikke brukt én sykt barn-dag hittil i år. Hvilken fare utgjør hånklene våre da? (De ser rene ut). Vi har flere bad og doer, og dermed flere hånkler, så det enkelte blir kanskje ikke så hardt brukt, er det derfor det går greit? Flytende såpe går vi alltid tom for, så det ligger alltid et såpestykke ved siden av også, og de blir jo liggende lenge, de er drøye slik. Jeg syns mange her er hysteriske ja. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3247018 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Shilapila Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 ''Ja, de fleste har nok det - men jeg synes ikke det er _ekkelt_ med såpestykke heller. Det var da tross alt dagligdags for ikke så mange årene siden...'' Når det er helt nytt og delikat er det jo greit, men når det har ligget på håndvasken en stund og har vært brukt mange ganger så sprekker det gjerne litt og det samler seg div. lekkerheter i sprekkene som blir svarte og ekle... *grøss* Det er helt vanlig å se såpestykker på baderom fremdeles og jeg kjenner ikke igjen beskrivelsene dine. Privat synes jeg det er enklere med flytende såpe, men jeg løfter ikke på hodet pga. såpestykker på andres baderom. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3247021 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Shilapila Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 Allikevel, hva så? Ingen i denne familien har kastet opp på tre år, og vi har to små barn. De unngår visst rundene i barnehagen også. Vi har ikke brukt én sykt barn-dag hittil i år. Hvilken fare utgjør hånklene våre da? (De ser rene ut). Vi har flere bad og doer, og dermed flere hånkler, så det enkelte blir kanskje ikke så hardt brukt, er det derfor det går greit? Flytende såpe går vi alltid tom for, så det ligger alltid et såpestykke ved siden av også, og de blir jo liggende lenge, de er drøye slik. Jeg syns mange her er hysteriske ja. Jeg er helt enig med deg i at mange er hysteriske her. Ingen blir syk av såpestykker eller mat som ikke går inn i kjøleskapet med engang. Hysteriet med datostempler på matvarer har tatt helt av også. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3247022 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Persille1365381127 Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 ''Håndklær tørker man seg med når man er _ren_ og så henger man det opp til tørk. Det er ingen krise om det ikke blir byttet hver uke.'' Hånd-håndklær som blir brukt av flere familiemedlemmer mange ganger om dagen må skiftes mer enn en gang i uka! Selv om man er ren på hendene i teorien etter håndvask så er det ikke alle som klarer å vaske av seg alt (du som driver barnehage vet da det?!), dessuten blir det med døde hudceller og slikt over på håndkleet også i tillegg til at fukten gjør at bakteriene blomstrer på et varmt baderom. Ja, men nå tenkte jeg på vanlige håndklær jeg da - etter dusj. Og glasshåndklær, som vi bruker kanskje en gang om dagen. Vi har faktisk ingen håndklær som alle bruker når jeg tenker etter.... Alle har sitt eget, eller så er det Torky som gjelder 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3247025 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest raven paven Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 Vel, nå jobber jo jeg med mat. Men om du mener det er problematisk at maten står på for å holde seg varm i flere timer, hvordan tror du storkjøkken gjør det? Tror du de lager alt opp fra kaldt/råvare i restaurant, kantine og hotell? Varm mat som serveres til lunsj f.eks står jo gjerne under varmelamper og i varmebad fra 11 til 14....Middager kan stå ennå lenger. Jeg synes du virker noe hysterisk, men alle har forskjellige terskler - så det må man bare forholde seg til. ''Varm mat som serveres til lunsj f.eks står jo gjerne under varmelamper og i varmebad fra 11 til 14....Middager kan stå ennå lenger.'' Men da skal vel temperaturen være over en viss minimumstemperator? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3247031 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Persille1365381127 Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 ''Varm mat som serveres til lunsj f.eks står jo gjerne under varmelamper og i varmebad fra 11 til 14....Middager kan stå ennå lenger.'' Men da skal vel temperaturen være over en viss minimumstemperator? Jada, men likevel. Det at maten holdes varm lenge er ikke dårlig hygiene i seg selv. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3247033 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Elextra Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 Det er da en mellomting mellom det å la kjelen stå fremme i timesvis og det å umiddelbart sette den i kaldt vann, som du også etterhvert har oppdaget og praktiskerer selv, og jeg er som deg på akkurat det området. Når det gjelder det å ha med seg eget pålegg og melk til andre av frykt for hvordan de oppbevarer maten, synes jeg det er veldig sært. Da hadde jeg heller spist f eks syltetøt istedenfor kjøttpålegg og tatt en kopp te istedenfor melk. ''Når det gjelder det å ha med seg eget pålegg og melk til andre av frykt for hvordan de oppbevarer maten, synes jeg det er veldig sært. Da hadde jeg heller spist f eks syltetøt istedenfor kjøttpålegg og tatt en kopp te istedenfor melk.'' Enig. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3247034 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Elextra Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 Vår middagsmat kan ofte stå på varmen eller i romtemperatur i mange timer etterpå. Er en anelse sløv - med det også ;-) - vi har aldri fått noe magetrøbbel av den grunn. Heller ikke utenlands - selv om vi spiser salat etc. som de litt mer hysteriske bekymrer seg for... ''Vår middagsmat kan ofte stå på varmen eller i romtemperatur i mange timer etterpå.'' Samme her. Men da gir vi ofte maten et oppkok før servering. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3247035 Del på andre sider Flere delingsvalg…
frosken Skrevet 24. oktober 2011 Del Skrevet 24. oktober 2011 ''For å si det helt ærlig er jeg litt skeptisk når jeg overnatter der og skal spise pga jeg harsett hvordan de håndterer mat, så da hjelper jeg til en del og har inn i kjøleskapet og passer litt på... pluss har med egen melk og pålegg. Er jeg i overkanten hygienisk?'' Jeg synes du er i overkant hysterisk ;-) Greit nok å ikke synes de håndterer maten på en fornuftig måte, men å ta med egen melk og pålegg synes jeg er sært. Du vil jo merke på smaken om melk eller pålegg er blitt dårlig; ingenting er farlig ved å smake på dårlig melk. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/371363-mathygiene/page/2/#findComment-3247040 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.