Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei, kanskje et ernæringsspærsmål, men pyt pyt.

Vi prøver å lage en kortliste over ting vi ikke kjøper, for å gi barna best mulig forhold til mat.

Vi har landa på følgende ikke-liste:

Palmeolje ( er desverre i utrolig mange produkter, fordekt som 'vegetabilsk olje'

Aspartam

Natriumglutamat

MUK

og Transfett (fordekt som 'delvis herdet fett')

Noen som kommer på andre lett-å huske-ikke kjøp skrot de putter i maten vår ?

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Prøver normalt å unngå pose, pga salt og andre saker, men tittet på mills potetmosidgrediens, så ikke umiddelbart noen store syndige der. Sånn bortsett fra at det er poengløst med posestappe, hva i den er det som bør unngås?

Jeg har surret litt på nettet og lett og den inneholder visstnok en god del e-stoffer og da en del av den veldig lite sunne sorten.

Og dessuten smaker det jo pjuk da. Men jeg skal innrømme at jeg i oppveksten har spist min del av det også. *sukk*

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3247719
Del på andre sider

Annonse

Jeg har surret litt på nettet og lett og den inneholder visstnok en god del e-stoffer og da en del av den veldig lite sunne sorten.

Og dessuten smaker det jo pjuk da. Men jeg skal innrømme at jeg i oppveksten har spist min del av det også. *sukk*

Det kan jo selvfølgelig være variasjoner fra merke til merke.

E-stoffer generelt trenger ikke være av det onde, mange av dem er organiske stoffer og tildels nødvendige, så som antioksidanter etc.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3247829
Del på andre sider

Det er nok lurt, men jeg må inrømme at jeg velger 'rent' sukker fremfor kjemikalske sukkererstatninger.

''Det er nok lurt, men jeg må inrømme at jeg velger 'rent' sukker fremfor kjemikalske sukkererstatninger.''

Jeg er enig der, jeg bruker litt sukrin (som er laget av sukker), de helt kjemiske greiene som aspartam og sånt holder jeg meg unna (med unntak av sukettene i teen...), jeg nekter å tro at det er helt ufarlig. Kroppen er jo overhodet ikke laget for å ta opp disse stoffene og i mange matvarer er det flere kunstige søtningsstoffer og det er ikke forsket noe videre på virkningen disse kan gi sammen.

Når jeg kommer så langt skal jeg bestille stevia på nettet, det er i alle fall helt naturlig. :o) I Japan har det vært brukt som "menneskemat" i over 50 år (tror jeg det var) uten problemer så jeg skjønner ikke helt hvorfor norske myndigheter sitter sånn på bakbeina her. Det var vel snakk om at det skulle godkjennes til bruk i menneskemat her i landet også, men jeg tror ikke det har skjedd ennå.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3247830
Del på andre sider

Det kan jo selvfølgelig være variasjoner fra merke til merke.

E-stoffer generelt trenger ikke være av det onde, mange av dem er organiske stoffer og tildels nødvendige, så som antioksidanter etc.

''E-stoffer generelt trenger ikke være av det onde, mange av dem er organiske stoffer og tildels nødvendige, så som antioksidanter etc.''

Ja, men etter det jeg leste så var ikke e-stoffene i posepotetmos av den gode typen. :o) I tillegg inneholder det visstnok temmelig mye salt.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3247831
Del på andre sider

Generelt prøver vi her hjemme å unngå bearbeidet mat, kunstig sukker og andre kunstige tilsetningsstoffer, dvs at vi stort sett lager all mat fra grunnen av.

Det er der vi lander også, for det meste.

Men også der er det en liten jobb å kartlegge ingrediensene, feks first price sin matolje er nær 50% palmeolje, ren gift for kroppen.

Egentlig er jeg provosert over mye av det matindustrien vil selge oss, uten at vi er skikkelig informert over hva vi kjøper.

Det er f.eks ingen jeg har fortalt hva 'mekanisk utbenet kjøtt er' som velger å kjøpe kyllingboller: innholder MUK mer :)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3247833
Del på andre sider

Det er der vi lander også, for det meste.

Men også der er det en liten jobb å kartlegge ingrediensene, feks first price sin matolje er nær 50% palmeolje, ren gift for kroppen.

Egentlig er jeg provosert over mye av det matindustrien vil selge oss, uten at vi er skikkelig informert over hva vi kjøper.

Det er f.eks ingen jeg har fortalt hva 'mekanisk utbenet kjøtt er' som velger å kjøpe kyllingboller: innholder MUK mer :)

Av matoljer har jeg landet på at jeg bruker bare olivenolje rett og slett. :o) Bruker fint lite oljer jeg da, går mest i smør og bremykt her i gården.

MUK har jeg ikke spist på mange år nei. I barndommen og ungdommen elsket jeg Max-boller, men de siste par årene jeg spiste det innimellom syntes jeg smaken hadde endret seg og blitt så rar. De inneholder masse MUK viste det seg, jeg tror de var av renere råvarer for en del år siden for jeg er overbevist om at det var en reell smaksendring på dem altså.

Har prøvd både kyllingboller, kyllingkjøttdeig og kyllingpølser, men synes ikke noen av delen er godt, men jeg elsker rent kyllingkjøtt da! :o)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3247835
Del på andre sider

Det er der vi lander også, for det meste.

Men også der er det en liten jobb å kartlegge ingrediensene, feks first price sin matolje er nær 50% palmeolje, ren gift for kroppen.

Egentlig er jeg provosert over mye av det matindustrien vil selge oss, uten at vi er skikkelig informert over hva vi kjøper.

Det er f.eks ingen jeg har fortalt hva 'mekanisk utbenet kjøtt er' som velger å kjøpe kyllingboller: innholder MUK mer :)

MUK - mekanisk utbenet kjøtt - Hva inneholder det?

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3247866
Del på andre sider

Annonse

MUK - mekanisk utbenet kjøtt - Hva inneholder det?

Muk er en prosess hvor de etter å ha fjernet alt kjøttet fra feks en kylling (bryst, lår vinger), moser brusk, fett, skinn,slintrer og kadaver sammen med smaksforsterkere og salt, presser det gjennom en sil for å fjerne beinrester, og former det til nusselige kylling nuggets/boller/pølser.

Enjoy. Finnes i en trondehimssodd boks i en butikk nær deg.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3247875
Del på andre sider

Muk er en prosess hvor de etter å ha fjernet alt kjøttet fra feks en kylling (bryst, lår vinger), moser brusk, fett, skinn,slintrer og kadaver sammen med smaksforsterkere og salt, presser det gjennom en sil for å fjerne beinrester, og former det til nusselige kylling nuggets/boller/pølser.

Enjoy. Finnes i en trondehimssodd boks i en butikk nær deg.

Nå vil jeg vel tro at man ikke kan fjerne _alt_ kjøtt fra en kylling i rå tilstand i produksjon - ergo er det en del kjøtt igjen...

Jeg savner en begrunnelse om at MUK er usunt - at det ikke akkurat er indrefilet er ikke noe argument for at man skal unngå det. Det er jo bra med ressursutnyttelse - sånn i alle andre sammenhenger?

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3247886
Del på andre sider

Nå vil jeg vel tro at man ikke kan fjerne _alt_ kjøtt fra en kylling i rå tilstand i produksjon - ergo er det en del kjøtt igjen...

Jeg savner en begrunnelse om at MUK er usunt - at det ikke akkurat er indrefilet er ikke noe argument for at man skal unngå det. Det er jo bra med ressursutnyttelse - sånn i alle andre sammenhenger?

''Jeg savner en begrunnelse om at MUK er usunt - at det ikke akkurat er indrefilet er ikke noe argument for at man skal unngå det. Det er jo bra med ressursutnyttelse - sånn i alle andre sammenhenger?''

Det har jeg også tenkt på.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3247889
Del på andre sider

Nå vil jeg vel tro at man ikke kan fjerne _alt_ kjøtt fra en kylling i rå tilstand i produksjon - ergo er det en del kjøtt igjen...

Jeg savner en begrunnelse om at MUK er usunt - at det ikke akkurat er indrefilet er ikke noe argument for at man skal unngå det. Det er jo bra med ressursutnyttelse - sånn i alle andre sammenhenger?

Så vidt jeg skjønner er ernæringen omtrent det samme, det usunne ligger i tilsetningsstoffer. Og gjerne videre behandling av muk'en, stekt i palmeolje, frityrstekt i 'halvherdet fett'.

Sånn rent bortsett fra det tror jeg ikke det er så mye 'galt' med MUK, men det er veldig udelikat og er marginalt billigere en 'ordentlig' kjøtt. Derfor havner det på min nei-liste :)

Resteprodukt som presenteres som noe annet. Hadde det stått 'knust kyllingkadaver' på innholdslisten tror jeg salget hadde dalt noe.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3247893
Del på andre sider

Muk er en prosess hvor de etter å ha fjernet alt kjøttet fra feks en kylling (bryst, lår vinger), moser brusk, fett, skinn,slintrer og kadaver sammen med smaksforsterkere og salt, presser det gjennom en sil for å fjerne beinrester, og former det til nusselige kylling nuggets/boller/pølser.

Enjoy. Finnes i en trondehimssodd boks i en butikk nær deg.

Men kyllingkjøttdeig da, er det rent kjøtt eller MUK?

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3247994
Del på andre sider

Muk er en prosess hvor de etter å ha fjernet alt kjøttet fra feks en kylling (bryst, lår vinger), moser brusk, fett, skinn,slintrer og kadaver sammen med smaksforsterkere og salt, presser det gjennom en sil for å fjerne beinrester, og former det til nusselige kylling nuggets/boller/pølser.

Enjoy. Finnes i en trondehimssodd boks i en butikk nær deg.

''Muk er en prosess hvor de etter å ha fjernet alt kjøttet fra feks en kylling (bryst, lår vinger), moser brusk, fett, skinn,slintrer og kadaver sammen med smaksforsterkere og salt, presser det gjennom en sil for å fjerne beinrester, og former det til nusselige kylling nuggets/boller/pølser.''

MUK er jo det mekaniske utbeinede kjøttet, ikke alle tilsetningsstoffene. Hvis du f.eks. leser på sodden du brukte som eksempel, står det: Vann, poteter, soddboller 11 % (mekanisk utbenet

kyllingkjøtt, vann, potetmel, storfefett, salt, krydder (inneholder muskat)),

gulrot, kål, soddkjøtt 3 % (mekanisk utbenet kyllingkjøtt, fårekjøtt, vann,

tapiokastivelse, salt, stabilisator (E450, E451), konserveringsmiddel (natriumnitritt)),

purreløk, sellerirot, salt, proteinekstrakt av soya, smaksforsterker (natriumglutamat),

løk.

Selve MUKen inneholder ikke tilsetningsstoffene, stoffene utover MUK ser du jo her.

Så vidt jeg har forstått, er MUK ikke moste kadaver, men prosessen gjør at man kan få med beinsplinter, brusk og bindevev og at strukturen i kjøttet blir borte.

Det høres jo ikke særlig appetittelig ut, men jeg tror vel ikke det er så helsefarlig i seg selv heller selv om man vel ikke akkurat bør basere kostholdet sitt på MUK.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/371449-mat-og-n%C3%A6ring/#findComment-3248001
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...