Gå til innhold

Å ta hensyn til diett og sykdom


Anbefalte innlegg

Gjest Nickløsheletida

Hvorfor er det så vanskelig for deg å lage en feks mager middag som du ville spist, og så server en fet saus til lavkarbo-mennesket?

Jeg har også en med fettredusert kost, jeg bl.a prøver spiser langt midre fett :-) Det er liksom så VOLDSOMT vanskelig å gjøre litt forandringer når vi ikke tenker på hvor lite som skal til :-)

''og så server en fet saus til lavkarbo-mennesket?''

Hvorfor må det være en fet saus? Er det noe av greia at det skal være fetest mulig?

Fortsetter under...

  • Svar 156
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

  • morsan

    18

  • nitty-gritty

    9

  • Lillemus

    6

  • laban

    6

Mest aktive i denne tråden

Gjest ca 43 år

''og så server en fet saus til lavkarbo-mennesket?''

Hvorfor må det være en fet saus? Er det noe av greia at det skal være fetest mulig?

Ja :-) Men jeg orker ikke ta hele redgjørelsen, men søk på lavkarbo på nett så ser du du det fint forklart :-)

''og så server en fet saus til lavkarbo-mennesket?''

Hvorfor må det være en fet saus? Er det noe av greia at det skal være fetest mulig?

''Hvorfor må det være en fet saus? Er det noe av greia at det skal være fetest mulig?''

Når man kutter ut en god del av karbohydratene må man jo erstatte energien man tar inn med noe annet, altså fett. Det trenger ikke være så fett at det renner av det akkurat, men en saus laget på smør / fløte / seterrømme er snadder da. :o)

Hvorfor er det så vanskelig for deg å lage en feks mager middag som du ville spist, og så server en fet saus til lavkarbo-mennesket?

Jeg har også en med fettredusert kost, jeg bl.a prøver spiser langt midre fett :-) Det er liksom så VOLDSOMT vanskelig å gjøre litt forandringer når vi ikke tenker på hvor lite som skal til :-)

Du synes kanskje din diett er enkel, men ulike gjester kan ha ulike dietter og allergier, og det kan bli mye å ta hensyn til.

Annonse

Er det ikke så enkelt at du kan forsyne deg med det som passer med dietten din da, og la resten ligge igjen? Eller er føles det stigmatiserende å legge tilside brødet når du spiser smørbrød foreksempel?

Jeg forsøker å tilpasse menyen til de jeg inviterer, men jeg lager skjelden en egen meny for dem. Jeg har en venninne på lavkarbo, som i tillegg ikke spiser fisk, og jeg serverer ikke reker og loff når hun er invitert for å si det sånn. Jeg kan imidlertid servere indrefilet, til tross for at potet er en del av tilbehøret. Hun får selv forsyne seg med det hun vil :)

Selv er jeg laktoseintolerent, og forventer ikke at dette tilpasses særskilt. Min mor tar hensyn og lager egen saus til meg, mens svigermor glemmer seg som regel og har fløte i sausen. Jeg lar bare være å forsyne meg av den, og da kommer hun alltid ilende med et alternativ ;-)

Gjest ca 43 år

Du synes kanskje din diett er enkel, men ulike gjester kan ha ulike dietter og allergier, og det kan bli mye å ta hensyn til.

Jeg går ikke på noen type diett, jeg spiser vanlig mat :-) Om du leser det første innlegget mitt til trådstarter, helt i bunnen av denne tråden så ser du jeg alt har tatt opp det du skriver :-)

Gjest ca 43 år

''Trådstarter har irritabel tarm og tåler ikke sukker og hvetemel, men magesmerter og diare er kanskje ikke nok for at andre skal synes det er greit at man takker nei?''

Så vidt jeg forstod var det ikke her snakk om å takke nei, det var snakk om å få servert tilpasset mat. Er det nær familie, skjønner jeg jo at man forventer visse hensyn, men synes ikke helt man kan forvente det ellers, med mindre man sier fra /ber om det på forhånd.

Voila.

klipp og lim

*********************

"Jeg spiser selv helt vanlig mat, om man kan kalle det det, men har flere gode venninner på lavkarbo-kosthold, både pga diabetes eller rett og slett fordi de har fått bedre helse av det kostholdet, men og vegetarianere, cøliaki og andre type dietter/kosthold. Vi møtes i blant og spiser både kaker og kveldsmat, middager og lunch. På en eller annen måte klarer vi å ta hensyn til alle, vi er 7 stykker :-) Jeg hadde jobbet hele dagen her i forrige uke og skulle ha jentene over på kveldsmat, hadde 1 time på meg til å forberede, var jeg stresset? JA! Jeg gikk inn på meny, fant lavkarbo brød og 2 pakker kjøttpålegg, suste hjem smallt brødet i ovnen og vips var bordet klart med kjøtt, eggerøre, tomater, agurker, annen god salat i forskjellig slag, litt laks, mao litt av hvert av det jeg hadde i kjøleskapet. Og nystekt brød til alle. Det er så utrolig lite som skal til! det er ingen sak, jeg så for meg det ville bli et styr uten like men det er jo så såre enkelt å ta hensyn. Men folk gidder vel ikke, elle orker ikke, eller synes det er "unødvendig". Da vi alle spiste middag hos den ene lavkarbo venninnen hadde hun laget nydelige biffer med herlige smørdampede grønnsaker, champingnon, bernaise, -alt hun kunne spise og som hun tåler ..og ikke minst et hav av bakte potetbåter med deilig krydder til oss som spiser vanlig mat og vegetar fikk nydelige sin versjon :-) Det er så koselig når alle gidder å bry seg litt ekstra.

I julen planlegger jeg å be alle over til rømmegrøt både i lavkarbo og vanlig versjon :-) Må le litt når folk rister på hodet og sier at du gidder. Klart jeg gidder det, det er jo så flott å kunne samles og kose seg med god mat. Og de surrumpene som sier det "tar så myyye tid å lage all spesial maten" må jeg bare le av, for det første tar det kanskje 10minutter kortere tid når man slipper stå å koke alle poteter og gulrøtter til 7 eller 14(med partnere), og dessuten er detkoselig å nettopp "gi" en slik kveld til sine venner og vite at de setter pris på at du tar hensyn.

– ca43år"

Voila.

klipp og lim

*********************

"Jeg spiser selv helt vanlig mat, om man kan kalle det det, men har flere gode venninner på lavkarbo-kosthold, både pga diabetes eller rett og slett fordi de har fått bedre helse av det kostholdet, men og vegetarianere, cøliaki og andre type dietter/kosthold. Vi møtes i blant og spiser både kaker og kveldsmat, middager og lunch. På en eller annen måte klarer vi å ta hensyn til alle, vi er 7 stykker :-) Jeg hadde jobbet hele dagen her i forrige uke og skulle ha jentene over på kveldsmat, hadde 1 time på meg til å forberede, var jeg stresset? JA! Jeg gikk inn på meny, fant lavkarbo brød og 2 pakker kjøttpålegg, suste hjem smallt brødet i ovnen og vips var bordet klart med kjøtt, eggerøre, tomater, agurker, annen god salat i forskjellig slag, litt laks, mao litt av hvert av det jeg hadde i kjøleskapet. Og nystekt brød til alle. Det er så utrolig lite som skal til! det er ingen sak, jeg så for meg det ville bli et styr uten like men det er jo så såre enkelt å ta hensyn. Men folk gidder vel ikke, elle orker ikke, eller synes det er "unødvendig". Da vi alle spiste middag hos den ene lavkarbo venninnen hadde hun laget nydelige biffer med herlige smørdampede grønnsaker, champingnon, bernaise, -alt hun kunne spise og som hun tåler ..og ikke minst et hav av bakte potetbåter med deilig krydder til oss som spiser vanlig mat og vegetar fikk nydelige sin versjon :-) Det er så koselig når alle gidder å bry seg litt ekstra.

I julen planlegger jeg å be alle over til rømmegrøt både i lavkarbo og vanlig versjon :-) Må le litt når folk rister på hodet og sier at du gidder. Klart jeg gidder det, det er jo så flott å kunne samles og kose seg med god mat. Og de surrumpene som sier det "tar så myyye tid å lage all spesial maten" må jeg bare le av, for det første tar det kanskje 10minutter kortere tid når man slipper stå å koke alle poteter og gulrøtter til 7 eller 14(med partnere), og dessuten er detkoselig å nettopp "gi" en slik kveld til sine venner og vite at de setter pris på at du tar hensyn.

– ca43år"

Leste du hva jeg skrev?

Jeg har ikke lest alle innleggene og svarene her, men jeg synes altså ikke en bestandig kan forvente at vertskapet legger opp til at maten passer alle, det være seg lavkarbo elle andre dietter, eventuelt allergier.

Gjest ca 43 år

Leste du hva jeg skrev?

Jeg har ikke lest alle innleggene og svarene her, men jeg synes altså ikke en bestandig kan forvente at vertskapet legger opp til at maten passer alle, det være seg lavkarbo elle andre dietter, eventuelt allergier.

Jeg la innlegget på feil sted, som jeg skrev under.

Annonse

Potetgullet er badet i fett, så det ser ut som det går bra når det gjelder mitt blodsukker.

Men den glykemiske indeksen til potegull er da bare marginalt lavere enn den til kokte poteter? Betyr det at jeg f.eks. kan servere råstekte poteter med mye olje til middag til en som står på lavkarbo? *forvirret*

Gjest ca 43 år

Men den glykemiske indeksen til potegull er da bare marginalt lavere enn den til kokte poteter? Betyr det at jeg f.eks. kan servere råstekte poteter med mye olje til middag til en som står på lavkarbo? *forvirret*

Mennesker som går på lavkarbo KAN spise poteter! Det er MENGDEN det kommer ann på :-) Servere masse gode grønnsaker itillegg, så kan man ta noen skjeer poteter. Det er når man får 8 poteter på tallerkenen at problemet begynner...

Potetgull inneholder transfett, noe som er livsfarlig for kolsterol og hjertesykdommer. Noe alle bør spise i begrenset grad eller unngå.

Gjest Been there done that

Men den glykemiske indeksen til potegull er da bare marginalt lavere enn den til kokte poteter? Betyr det at jeg f.eks. kan servere råstekte poteter med mye olje til middag til en som står på lavkarbo? *forvirret*

I følge denne siden er potetgull rett over 50 mens en kokt potet er på 85.

http://treningkosthold.no/glykemiskindeks.aspx

Om du kan servere oljestekte poteter kommer ann på hvor strengt lavkarbokosthold vedkommende er på. Middag er ofte lett da vi bare lar være å forsyne oss av potet(evt tar bare litt), ris osv.

Mennesker som går på lavkarbo KAN spise poteter! Det er MENGDEN det kommer ann på :-) Servere masse gode grønnsaker itillegg, så kan man ta noen skjeer poteter. Det er når man får 8 poteter på tallerkenen at problemet begynner...

Potetgull inneholder transfett, noe som er livsfarlig for kolsterol og hjertesykdommer. Noe alle bør spise i begrenset grad eller unngå.

''Mennesker som går på lavkarbo KAN spise poteter! Det er MENGDEN det kommer ann på :-)''

Det kommer også an på hvor lavkarbo man spiser. :o) Om man har et relativt høyt tak på hvor mye karbohydrater man spiser i døgnet (fra 50-150 feks) så kan man ta _litt_ poteter om man vil bruke kvoten på det, er man derimot i ketose (vanligvis max 20 g karbohydrater/døgn) kan man ikke det.

Gjest ca 43 år

''Mennesker som går på lavkarbo KAN spise poteter! Det er MENGDEN det kommer ann på :-)''

Det kommer også an på hvor lavkarbo man spiser. :o) Om man har et relativt høyt tak på hvor mye karbohydrater man spiser i døgnet (fra 50-150 feks) så kan man ta _litt_ poteter om man vil bruke kvoten på det, er man derimot i ketose (vanligvis max 20 g karbohydrater/døgn) kan man ikke det.

Helt korrekt :-)

Mennesker som går på lavkarbo KAN spise poteter! Det er MENGDEN det kommer ann på :-) Servere masse gode grønnsaker itillegg, så kan man ta noen skjeer poteter. Det er når man får 8 poteter på tallerkenen at problemet begynner...

Potetgull inneholder transfett, noe som er livsfarlig for kolsterol og hjertesykdommer. Noe alle bør spise i begrenset grad eller unngå.

Jeg blander nok litt - jeg trodde nemlig at man på lavkarbo ikke bare var opptatt av total mengde karbohydrater, men også hvor karbohydratene kom fra (lav GI). Da skjønte jeg ikke hvorfor potetgull skulle være greit, men ikke poteter i andre varianter :-)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...