frosken Skrevet 16. desember 2011 Del Skrevet 16. desember 2011 Jeg skal bake kransekaker. Tidligere år har jeg alltid malt alle mandlene med en liten hånddrevet mandelkvern. Nå har jeg muligheten til å benytte den (kjøtt)kvernen som følger med Kenwood. Er det noen som vet om resultatet blir like bra med å bruke Kenwood som håndkraft? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mammantil3 Skrevet 16. desember 2011 Del Skrevet 16. desember 2011 Du må ha mandelkverna på maskinen, du kan ikke bruke kjøttkverna. Jeg kan i alle fall ikke det på min Kenwood. En annen ting: Her i huset males først mandlene, så males det en gang til sammen med melisen. Det sliter maskina med, det pakker seg i "huset" rundt kverna. Så her brukes også den håndkverna, selv om det tar lenger tid. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272229 Del på andre sider Flere delingsvalg…
frosken Skrevet 16. desember 2011 Forfatter Del Skrevet 16. desember 2011 Du må ha mandelkverna på maskinen, du kan ikke bruke kjøttkverna. Jeg kan i alle fall ikke det på min Kenwood. En annen ting: Her i huset males først mandlene, så males det en gang til sammen med melisen. Det sliter maskina med, det pakker seg i "huset" rundt kverna. Så her brukes også den håndkverna, selv om det tar lenger tid. I følge bruksanvisningen til kvernen, så har har den flere grovhetsmuligheter og de sier at to av alternativene er egnet til å male nøtter med. Tror du fortsatt at den ikke er egnet? (Har ikke engang pakket opp denne kvernen før....) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272231 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Elextra Skrevet 16. desember 2011 Del Skrevet 16. desember 2011 Jeg har brukt min forholdsvis nye (dvs. et par år, men ikke overbrukt) Kenwood'en min til å male mandler til marsipan. Det gikk bra, men maskinen ristet såpass at jeg lurte på om den tok skade av det. Resultatet ble bra, men jeg har ikke kompetanse til å si hvordan det ville blitt om jeg håndmalte. Maskinen har forresten funket helt fint etterpå, men jeg tviler på om jeg skal gjøre det til en årlig foreteelse. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272232 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Elextra Skrevet 16. desember 2011 Del Skrevet 16. desember 2011 Jeg har brukt min forholdsvis nye (dvs. et par år, men ikke overbrukt) Kenwood'en min til å male mandler til marsipan. Det gikk bra, men maskinen ristet såpass at jeg lurte på om den tok skade av det. Resultatet ble bra, men jeg har ikke kompetanse til å si hvordan det ville blitt om jeg håndmalte. Maskinen har forresten funket helt fint etterpå, men jeg tviler på om jeg skal gjøre det til en årlig foreteelse. Må innrømme at jeg ikke husker hvilken kvern jeg brukte - antakelig ikke kjøttkverna, nei. Forsøkte flere, husker jeg. Dette var da maskinene var ny og jeg var litt ivrig :-). 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272234 Del på andre sider Flere delingsvalg…
frosken Skrevet 16. desember 2011 Forfatter Del Skrevet 16. desember 2011 Må innrømme at jeg ikke husker hvilken kvern jeg brukte - antakelig ikke kjøttkverna, nei. Forsøkte flere, husker jeg. Dette var da maskinene var ny og jeg var litt ivrig :-). Hmmm.... skjønner at jeg må åpne noen flere av de kenwood-eskene. Trodde jeg bare hadde en kvern, jeg... 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272249 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Onsdag1365380628 Skrevet 16. desember 2011 Del Skrevet 16. desember 2011 På husmorskolen i sin tid lærte vi at mandler til kransekake skulle kvernes med håndkvern for best resultat. Det hadde noe med fettet i mandlene i gjøre. Så jeg har i alle år brukt håndkvernen med godt resultat. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272280 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kalevaala Skrevet 16. desember 2011 Del Skrevet 16. desember 2011 Kanskje dette kan være av interesse: http://kokkeper.com/tag/mandler 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272296 Del på andre sider Flere delingsvalg…
frosken Skrevet 16. desember 2011 Forfatter Del Skrevet 16. desember 2011 På husmorskolen i sin tid lærte vi at mandler til kransekake skulle kvernes med håndkvern for best resultat. Det hadde noe med fettet i mandlene i gjøre. Så jeg har i alle år brukt håndkvernen med godt resultat. Jeg har også brukt håndkvern. Tenker imidlertid at utstyret til min superkenwood kanskje er såpass avansert at den maler mandlene pent nok ;-) Tror jeg må gjøre en prøve - male noe med kenwood og noe for hånd også sammenligne. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272304 Del på andre sider Flere delingsvalg…
....AV Skrevet 16. desember 2011 Del Skrevet 16. desember 2011 Vi har alltid brukt kjøttkvernen som fulgte med kjøkkenmaskinen (Bosch) til mandelkverning til kransekake. Men vi har en mandelkvernforsats til kjøkkenmaskinen, da. Ettersom jeg aldri har prøvd manuell kvern, vet jeg ikke om det blir like bra, men vi har aldri fått noen klager på kransekaken i hvertfall ;-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272307 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mammantil3 Skrevet 17. desember 2011 Del Skrevet 17. desember 2011 I følge bruksanvisningen til kvernen, så har har den flere grovhetsmuligheter og de sier at to av alternativene er egnet til å male nøtter med. Tror du fortsatt at den ikke er egnet? (Har ikke engang pakket opp denne kvernen før....) Kanskje, det er jo ikke sikkert maskinene våre er helt like. Husker at vi på den forrige maskina i alle fall hadde problemer med at den gikk varm, og at det pakket seg i det "huset" som måtte stå over den raspa som gikk rundt. Men nå lages det 12-13 kaker i slengen her, da, og det er mye mandler, så det kan jo hende det bare var mengden som gjorde det problematisk. Prøv en liten del? Og si åssen det gikk. :-) Hva slags Kenwood har du? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272570 Del på andre sider Flere delingsvalg…
frosken Skrevet 17. desember 2011 Forfatter Del Skrevet 17. desember 2011 Kanskje, det er jo ikke sikkert maskinene våre er helt like. Husker at vi på den forrige maskina i alle fall hadde problemer med at den gikk varm, og at det pakket seg i det "huset" som måtte stå over den raspa som gikk rundt. Men nå lages det 12-13 kaker i slengen her, da, og det er mye mandler, så det kan jo hende det bare var mengden som gjorde det problematisk. Prøv en liten del? Og si åssen det gikk. :-) Hva slags Kenwood har du? Jeg har denne maskinen (tror jeg...): http://www.eltema.no/Products/1265-kenwood-major-titanium-023-megapack.aspx Jeg skal også lage mange kransekaker, det er derfor jeg er interessert i forenklende prosedyrer :-) Prøvde å male litt mandler i går kveld, og det ser ut som om det fungerer greit. De blir muligens litt grovere malt enn på den manuelle kvernen, men det er i såfall bare en liten forskjell. Bruker du maskinen til å forme deigen før du putter den i formene også? Det følger jo med to pølseformere, men det ser ut for meg som om den ene er for stor og den andre litt for liten. Har lurt på om det går an å kutte av den minste et par cm opp på "røret" slik at den blir litt større? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272625 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mammantil3 Skrevet 17. desember 2011 Del Skrevet 17. desember 2011 Jeg har denne maskinen (tror jeg...): http://www.eltema.no/Products/1265-kenwood-major-titanium-023-megapack.aspx Jeg skal også lage mange kransekaker, det er derfor jeg er interessert i forenklende prosedyrer :-) Prøvde å male litt mandler i går kveld, og det ser ut som om det fungerer greit. De blir muligens litt grovere malt enn på den manuelle kvernen, men det er i såfall bare en liten forskjell. Bruker du maskinen til å forme deigen før du putter den i formene også? Det følger jo med to pølseformere, men det ser ut for meg som om den ene er for stor og den andre litt for liten. Har lurt på om det går an å kutte av den minste et par cm opp på "røret" slik at den blir litt større? Det der ser veldig ut som den vi har, men som sagt, har ikke brukt mandelkvern på denne, bare på den gamle og det gikk jo ikke riktig så bra. Litt grovere mandler gjør helt sikkert ikke noen ting for folk flest; her i huset er det han far sjøl som er sjefen over kransene, så her er det finmalt, ja! Hehe. Nei, han bruker ikke maskina til noe som helst. Elter for hånd på ei diger bakstefjøl, må visst kjenne deigen for å finne ut om den er passe. Og han varmebehandler den ofte, står og knar nedi en kjele til knokene er passe stekt hvis ikke deigen oppfører seg som den skal med en gang. Og pølsene rulles for hånd, må vite, intet maskinelt skal røre dette mesterverk! :-) (Og det må sies at han baker verdens beste kransekake også, da, derfor blir det gjerne flere for hvert år...) Tilbake til bruk av maskina til å lage pølser med: Jeg vet at vi på den forrige hadde slike mønstra dingser til å sette på foran på kjøttkverna, slik at man kunne få rifla kransekake. Det vet jeg at en gammel venninne brukte, men de ringene ble så tynne at de ble fort tørre. Vi har aldri prøvd. Morsomt at jeg sier at "vi" baker kransekake. Jeg er i beste fall involvert i innkjøp av egg. Du får oppdatere meg, så kanskje jeg kan foreslå noe revolusjonerende for gubben neste år?! :-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272785 Del på andre sider Flere delingsvalg…
frosken Skrevet 17. desember 2011 Forfatter Del Skrevet 17. desember 2011 Det der ser veldig ut som den vi har, men som sagt, har ikke brukt mandelkvern på denne, bare på den gamle og det gikk jo ikke riktig så bra. Litt grovere mandler gjør helt sikkert ikke noen ting for folk flest; her i huset er det han far sjøl som er sjefen over kransene, så her er det finmalt, ja! Hehe. Nei, han bruker ikke maskina til noe som helst. Elter for hånd på ei diger bakstefjøl, må visst kjenne deigen for å finne ut om den er passe. Og han varmebehandler den ofte, står og knar nedi en kjele til knokene er passe stekt hvis ikke deigen oppfører seg som den skal med en gang. Og pølsene rulles for hånd, må vite, intet maskinelt skal røre dette mesterverk! :-) (Og det må sies at han baker verdens beste kransekake også, da, derfor blir det gjerne flere for hvert år...) Tilbake til bruk av maskina til å lage pølser med: Jeg vet at vi på den forrige hadde slike mønstra dingser til å sette på foran på kjøttkverna, slik at man kunne få rifla kransekake. Det vet jeg at en gammel venninne brukte, men de ringene ble så tynne at de ble fort tørre. Vi har aldri prøvd. Morsomt at jeg sier at "vi" baker kransekake. Jeg er i beste fall involvert i innkjøp av egg. Du får oppdatere meg, så kanskje jeg kan foreslå noe revolusjonerende for gubben neste år?! :-) Et vesentlig bedre alternativ enn kenwood er besøkende med vilje til å kverne... Kenwoodkverna pakket seg før den første kg'en med mandler var ferdig, dermed måtte den besøkende håndkverne de neste 4. Jeg pleier å putte deigen inn i en slags kjekspresse som jeg har klippet til et passende stort hull i. Det tar sin tid å gjennomføre hele prosessen til ørten kaker. Jeg innbiller meg at mitt beste triks er å alltid bake kransekakene på en dag hvor det er kaldt ute (eller hvor jeg har god plass i fryseren). Setter formene med nystekte ringer ut i kulda umiddelbart; forestiller meg at det bidrar til seige kaker. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272958 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Psyk av alt Skrevet 17. desember 2011 Del Skrevet 17. desember 2011 I følge bruksanvisningen til kvernen, så har har den flere grovhetsmuligheter og de sier at to av alternativene er egnet til å male nøtter med. Tror du fortsatt at den ikke er egnet? (Har ikke engang pakket opp denne kvernen før....) Når det står at den kan brukes til nøtter så hadde jeg satset på at det går bra! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3272964 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 17. desember 2011 Del Skrevet 17. desember 2011 Et vesentlig bedre alternativ enn kenwood er besøkende med vilje til å kverne... Kenwoodkverna pakket seg før den første kg'en med mandler var ferdig, dermed måtte den besøkende håndkverne de neste 4. Jeg pleier å putte deigen inn i en slags kjekspresse som jeg har klippet til et passende stort hull i. Det tar sin tid å gjennomføre hele prosessen til ørten kaker. Jeg innbiller meg at mitt beste triks er å alltid bake kransekakene på en dag hvor det er kaldt ute (eller hvor jeg har god plass i fryseren). Setter formene med nystekte ringer ut i kulda umiddelbart; forestiller meg at det bidrar til seige kaker. Så greie besøkende du har! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3273029 Del på andre sider Flere delingsvalg…
frosken Skrevet 17. desember 2011 Forfatter Del Skrevet 17. desember 2011 Så greie besøkende du har! Nettopp ;-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3273046 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mammantil3 Skrevet 18. desember 2011 Del Skrevet 18. desember 2011 Et vesentlig bedre alternativ enn kenwood er besøkende med vilje til å kverne... Kenwoodkverna pakket seg før den første kg'en med mandler var ferdig, dermed måtte den besøkende håndkverne de neste 4. Jeg pleier å putte deigen inn i en slags kjekspresse som jeg har klippet til et passende stort hull i. Det tar sin tid å gjennomføre hele prosessen til ørten kaker. Jeg innbiller meg at mitt beste triks er å alltid bake kransekakene på en dag hvor det er kaldt ute (eller hvor jeg har god plass i fryseren). Setter formene med nystekte ringer ut i kulda umiddelbart; forestiller meg at det bidrar til seige kaker. ''Et vesentlig bedre alternativ enn kenwood er besøkende med vilje til å kverne... Kenwoodkverna pakket seg før den første kg'en med mandler var ferdig, dermed måtte den besøkende håndkverne de neste 4.'' Ah... Neste år sender du disse besøkende på runde! :-) Og da skjedde nok det samme som hos oss, ja, selv om det var med en eldre modell... Av Kenwood, altså. :-) ''Jeg pleier å putte deigen inn i en slags kjekspresse som jeg har klippet til et passende stort hull i. Det tar sin tid å gjennomføre hele prosessen til ørten kaker.'' Noe som forenkler prosessen? I såfall - t-skje-forklaring, vær-så-snill. :-) ''Jeg innbiller meg at mitt beste triks er å alltid bake kransekakene på en dag hvor det er kaldt ute (eller hvor jeg har god plass i fryseren). Setter formene med nystekte ringer ut i kulda umiddelbart; forestiller meg at det bidrar til seige kaker.'' Det er jeg helt sikker på at du har rett i! I år var det rett og slett ikke kuldegrader, og nå sleit han med både å få kakene ut av ringene (som jo betydde mer smaksprøver på meg, så jeg vet ikke helt hvorfor jeg klager...) og å få dem seige. Mer harde kaker. :-( Ble de gode, da? :-) (Og hvordan behandler du mandlene før du maler dem?) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3273080 Del på andre sider Flere delingsvalg…
frosken Skrevet 18. desember 2011 Forfatter Del Skrevet 18. desember 2011 ''Et vesentlig bedre alternativ enn kenwood er besøkende med vilje til å kverne... Kenwoodkverna pakket seg før den første kg'en med mandler var ferdig, dermed måtte den besøkende håndkverne de neste 4.'' Ah... Neste år sender du disse besøkende på runde! :-) Og da skjedde nok det samme som hos oss, ja, selv om det var med en eldre modell... Av Kenwood, altså. :-) ''Jeg pleier å putte deigen inn i en slags kjekspresse som jeg har klippet til et passende stort hull i. Det tar sin tid å gjennomføre hele prosessen til ørten kaker.'' Noe som forenkler prosessen? I såfall - t-skje-forklaring, vær-så-snill. :-) ''Jeg innbiller meg at mitt beste triks er å alltid bake kransekakene på en dag hvor det er kaldt ute (eller hvor jeg har god plass i fryseren). Setter formene med nystekte ringer ut i kulda umiddelbart; forestiller meg at det bidrar til seige kaker.'' Det er jeg helt sikker på at du har rett i! I år var det rett og slett ikke kuldegrader, og nå sleit han med både å få kakene ut av ringene (som jo betydde mer smaksprøver på meg, så jeg vet ikke helt hvorfor jeg klager...) og å få dem seige. Mer harde kaker. :-( Ble de gode, da? :-) (Og hvordan behandler du mandlene før du maler dem?) Jeg tror ikke den kjekspressen min forenkler prosessen, snarere tvert i mot. Men det gir "kompakte" og jevne ringer. Tror ikke jeg er konditor nok til å rulle ut ringer til så mange kaker... Jeg skålder enten alle eller en del av mandlene. Her har jeg faktisk et triks; etter å helt av det kokende vannet, så putter jeg f.eks en kg mandler i et håndkle som jeg "knar" på kjøkkenbenken. De fleste skallene løsner da. Tørker mandlene helst en uke; evt. noe kortere med litt hjelp av enten vedovnen eller stekovnen på 50 grader. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3273084 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mammantil3 Skrevet 18. desember 2011 Del Skrevet 18. desember 2011 Jeg tror ikke den kjekspressen min forenkler prosessen, snarere tvert i mot. Men det gir "kompakte" og jevne ringer. Tror ikke jeg er konditor nok til å rulle ut ringer til så mange kaker... Jeg skålder enten alle eller en del av mandlene. Her har jeg faktisk et triks; etter å helt av det kokende vannet, så putter jeg f.eks en kg mandler i et håndkle som jeg "knar" på kjøkkenbenken. De fleste skallene løsner da. Tørker mandlene helst en uke; evt. noe kortere med litt hjelp av enten vedovnen eller stekovnen på 50 grader. ''Jeg tror ikke den kjekspressen min forenkler prosessen, snarere tvert i mot. Men det gir "kompakte" og jevne ringer. Tror ikke jeg er konditor nok til å rulle ut ringer til så mange kaker...'' Hehe, skjønner. Min bedre halvdel bruker MYE tid på de ringene, men etter 15 år har han fått ganske så bra tak på det. Vi setter ikke sammen kaka, vi da, så da er det heller ikke riktig så strengt krav til fullstendig jevne og like tykke ringer. ''Jeg skålder enten alle eller en del av mandlene. Her har jeg faktisk et triks; etter å helt av det kokende vannet, så putter jeg f.eks en kg mandler i et håndkle som jeg "knar" på kjøkkenbenken. De fleste skallene løsner da.'' Det gjør jeg også, hvis jeg får lov til å ta del i den prosessen. :-) Veldig mye enklere, mens han mannen sjøl sitter og kniper bort ett og ett skall. Det tar _mye_ lenger tid, så jeg skjønner ikke hvorfor han gidder. ''Tørker mandlene helst en uke; evt. noe kortere med litt hjelp av enten vedovnen eller stekovnen på 50 grader.'' Vi bruker ovnen, på 70 grader og mye med døra litt oppe. Det tar minst ei uke, ja, vi begynner gjerne med mandelskolding allerede i november. Skikkelig møysommelig prosess! Dessuten får jeg ei spesiallaget kake; en liten del av mandlene direkte stekes i ovnen på høy temperatur før de males og bakes, da får kaka en mer karamellisert smak som jeg bare elsker. :-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/373700-et-mandelkvernesp%C3%B8rsm%C3%A5l/#findComment-3273125 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.