Togli Skrevet 23. april 2013 Del Skrevet 23. april 2013 Jeg spiser svært lite brød, men til frokost lørdag og søndag må jeg ha varme rundstykker Har lenge spist "Rugfler" som ser grove ut. De har grønt nøkkelmerke og står oppført som "halvgrove". De kjennes grove ut når man spiser dem. Nå virker det som "Rugfler" er på vei ut av butikkene, så jeg fant en annen type frosne rundstykker idag. De er også fra Hatting og heter "Fullkornsstykker". De ser nærmest ut som loff (helt lyse), så jeg var skeptisk til jeg leste på baksiden. De er jo sunnere enn "Rugfler?! De har 3/4 grovhetsmerke og grønt nøkkelmerke - og inneholder 45 g fullkorn pr 100 g. ER disse sunne? Hvorfor virker de i så fall loffaktige? Er det durumhveten som gjør dette? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/391722-fullkorns-durumhvete/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bobleplast Skrevet 24. april 2013 Del Skrevet 24. april 2013 De er jo sunnere enn "Rugfler?! De har 3/4 grovhetsmerke og grønt nøkkelmerke - og inneholder 45 g fullkorn pr 100 g. ER disse sunne? Hvorfor virker de i så fall loffaktige? Er det durumhveten som gjør dette? Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Lyse brød kan være bakt med mye sammalt mel, og mørke brød kun med siktet mel. Rugfler ser nok grovere ut fordi det er surdeig bakt med rug og inneholder både solsikkekjerner, linfrø og gresskarkjerner noe brødskalaen ikke tar hensyn til. Den måler kun korn, ikke frø. Durum er derimot lyst, selv om det er fullkorn og ikke siktet. Dersom det i tillegg er helt finmalt, får man denne luftige "loff"-følelsen. Ser man altså kun på korn er Fullkornsrundstykkene sunnere enn Rugfler, men siden Rugfler også inneholder linfrø, solsikkekjerner og gresskarkjerner som jo er veldig sunt i seg selv og bra for magen, så vil jeg si at de kommer nokså likt ut. Det er ikke alltid like lett å fastslå hva som er sunnest, for det kommer helt an på hvordan man definerer "sunt". Men du kan fint bytte ut Rugfler med Fullkornsrundstykker. Jeg står imidlertid over halvfabrikat og setter en eltefri deig på kvelden som jeg baker ut når jeg står opp. Ferske, hjemmebakte rundstykker på null komma niks med bare noen minutters arbeid: http://trinesmatblogg.no/2012/10/10/eltefrie-firekornsrundstykker/ (jeg lager med kun grovt mel og de blir kjempegode). 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/391722-fullkorns-durumhvete/#findComment-3470600 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Togli Skrevet 24. april 2013 Forfatter Del Skrevet 24. april 2013 Tusen takk for fin forklaring og for oppskrift Jeg får i meg solsikkekjerner og havregryn til frokost hver eneste dag resten av uka, så sånn sett MÅ jeg ikke ha dette i helgene... men kommer til å savne Rugflene, ja... De er SÅ gode! Min ene datter nekter å spise brød med korn i.... Har denne oppskriften såpass til korn at man kan se dem med det blotte øyet? (jadda, hun er sær og studerer skivene sånn i tilfelle hun ser et brødkorn ) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/391722-fullkorns-durumhvete/#findComment-3470610 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bobleplast Skrevet 24. april 2013 Del Skrevet 24. april 2013 (endret) Bruk finmalte meltyper, så vil det ikke bli noen synlige korn. Jeg bruker f.eks. fullkornshvetemel, byggmel, sammalt hvete fint og havremel. Det er ikke noe forskjell i næringsinnhold i grovmalt kontra finmalt mel, det er siktigen som avgjør. Så hvis du velger finmalte typer som de jeg nevner over, vil du få brød helt uten "klumper". Jeg lager som regel dobbel oppskrift og har endret den litt slik at min ser slik ut.: 1000 gr. mel (fullkornhvetemel, bygg, sammalt hvete grov og fin, havre, av og til noe siktet) 3-4 ts salt 0.5 ts tørrgjær 1 ts sukker (eller honning/sirup, dette røres da ut i litt varmt vann) - kan sløyfes ca. 8 dl. vann (av og til må jeg ha litt mer) (+ ca 150 gr frø, men det kan du bare droppe) Blander kjapt sammen, setter på lokk og lar det stå i 8 - 20 timer som det passer. Neste dag, gjør jeg slik oppskriften sier (veldig greit å bruke pizzarulle til å dele opp deigen med). Steker i to omganger og fryser det jeg ikke spiser. Veldig godt og enkelt. Jeg har helt sluttet å kjøpe brød etter at jeg fant denne oppskriften. Du kan forresten fint lage brød på denne måten også. Matpaabordet.no har dyngevis av oppskrifter og en veldig grei video. Her er oppskrift for brød i vanlig form: http://www.matpaabordet.com/2011/11/no-knead-brd-uten-gryte.html Endret 24. april 2013 av Bobleplast 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/391722-fullkorns-durumhvete/#findComment-3470614 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.