Kaptein Kaos Skrevet 5. desember 2014 Del Skrevet 5. desember 2014 Det finnes 3 typer karbohydrater, slik jeg forstår det: - sukker - stivelse - fiber (Hvor alle er monosakkarider bundet sammen i ulikt antall.) I dag lærer man at det ikke er bra å spise for mye sukker og stivelse. Men fiber er ikke fordøyelig. Så da er spørsmålet: Hva slags karbohydrat er det da greit å spise for energiens skyld? Fiber gir ikke energi. Også et oppfølgningsspørsmål: Er det mulig å utvikle et stoff som du kan spise sammen med sukker og som binder sukkeret sammen til fiber før det førdøyes? Det hadde jo revolusjonert folkehelsa, retten og sletten. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
skrev Skrevet 5. desember 2014 Del Skrevet 5. desember 2014 Tror ikke det er sunt å fokusere for mye på å spise sunt Kanskje det er mulig, men ingen matprodusenter vil gidde å betale for utviklngen de driter jo i om du blir feit som en bolle 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3588448 Del på andre sider Flere delingsvalg…
skrev Skrevet 5. desember 2014 Del Skrevet 5. desember 2014 Letteste er vel å lage et stoff som smaker som sukker uten å være sukker, så bare finn ut hvordan tunga virker og utnytt eventuelle sikkerhetshull der 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3588449 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bella Dotte Skrevet 5. desember 2014 Del Skrevet 5. desember 2014 I dag lærer man at det ikke er bra å spise for mye sukker og stivelse. Fiber gir ikke energi. Hva slags karbohydrat er det da greit å spise for energiens skyld? Fiber gir faktisk 2 kalorier pr gram, men det gjelder å ikke overtenke. Stikkordet her er "for mye". De fleste fungerer greit på alt fra 20 til 65 energiprosent fra karbohydrat. De fleste havner da også der bare ved å spise sånn rimelig fornuftig de fleste dager. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3588490 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest gjesteleser Skrevet 5. desember 2014 Del Skrevet 5. desember 2014 Det er lettere å spise riktig om man skiller mellom raske og trege karbohydrater. Sukker og stivelse gir rask blodsukkerstigning med tilhørende blodsukkerfall, grove/trege karbohydrater bruker kroppen lengre tid på å frigjøre slik at blodsukkerstigningen får en flatere kurve. Sukker, fint hvetemel og stivelsesrike grønnsaker som poteter gir en kortvarig metthet og kan få deg til å føle deg sugen igjen etter kort tid når blodsukkerfallet kommer, mens grove karbohydrater fra grønnsaker og grove kornprodukter holder deg mett lenge. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3588491 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kaptein Kaos Skrevet 5. desember 2014 Forfatter Del Skrevet 5. desember 2014 Fiber gir faktisk 2 kalorier pr gramJa, ser det nå. Men jeg skjønner det ikke: http://no.wikipedia.org/wiki/Kostfiber"Kostfiber er karbohydrater (med unntak av lignin, som er kostfiber men ikke karbohydrat) som ikke kan brytes ned av tarmens enzymer og som derfor når tykktarmen uten å tilføre energi.""Kostfiber gir ca. 8kJ/g eller 2kcal/g"Det er lettere å spise riktig om man skiller mellom raske og trege karbohydrater. Sukker og stivelse gir rask blodsukkerstigning med tilhørende blodsukkerfall, grove/trege karbohydrater bruker kroppen lengre tid på å frigjøre slik at blodsukkerstigningen får en flatere kurve.Men hva er disse "trege" karbohydratene?Nå opplyser Bella Dotte meg om at det er 200 kcal / 100 g i fiber, så da må det være det, da?Ja, disse "ufordøyelige" karbohydratene... hm. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3588496 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kaptein Kaos Skrevet 5. desember 2014 Forfatter Del Skrevet 5. desember 2014 Men, noe jeg dermed ikke skjønner, er utsagnet:"Ifølge Nordic Nutrition Recommendations er maksimumsgrensen for kostfiberinntak 50g/dag."I den Wikipedia-artikkelen jeg lenket til. 50 g kostfiber gir 100 kcal. Så det er altså maks daglige inntak av "grove karbohydrater"?Nei, det er noe 'lurings' her. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3588504 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madelenemie Skrevet 5. desember 2014 Del Skrevet 5. desember 2014 Det finnes 3 typer karbohydrater, slik jeg forstår det: - sukker - stivelse - fiber (Hvor alle er monosakkarider bundet sammen i ulikt antall.) I dag lærer man at det ikke er bra å spise for mye sukker og stivelse. Men fiber er ikke fordøyelig. Så da er spørsmålet: Hva slags karbohydrat er det da greit å spise for energiens skyld? Fiber gir ikke energi. Også et oppfølgningsspørsmål: Er det mulig å utvikle et stoff som du kan spise sammen med sukker og som binder sukkeret sammen til fiber før det førdøyes? Det hadde jo revolusjonert folkehelsa, retten og sletten. Hei! Er så dårlig for tiden, skal se om jeg kan komme med et utfyllende svar. Karbohydrater MÅ vi ha, noen misforstår det helt. Men "trege" karbohydrater, er de som seinere gir blodsukkerstigning, skaper en lengre metthetsfølelse, eks grønnsaker. Det er de vi trenger, vi trenger ikke sukker:-) ren glukose. Likevel kan vi nyte alt, mat som gir rask blodsukkerstigning (ikke så sunt, men jeg syns helt ok:-) det har med mengde å gjøre. Mens mat som gir mer jevnt blodsukker, grønnsaker, nedbrytes saktere, gir forenklet skrevet, en lenger og mer stabil metthetsfølelse. For meg henger mat sammen med kultur, og personlighet også:-) Så jeg syns bilde blir mer komplekst enn bare tabeller over ernæring. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3588519 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kaptein Kaos Skrevet 5. desember 2014 Forfatter Del Skrevet 5. desember 2014 *Dette vet jeg jo. Det jeg lurer på er hva slags stoffer "trege karbohydrater" er - sånn for å sette det på spissen. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3588532 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madelenemie Skrevet 5. desember 2014 Del Skrevet 5. desember 2014 Dette vet jeg jo. Det jeg lurer på er hva slags stoffer "trege karbohydrater" er - sånn for å sette det på spissen. Du overrasker stadig. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3588535 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kaptein Kaos Skrevet 5. desember 2014 Forfatter Del Skrevet 5. desember 2014 Du overrasker stadig. Ja jeg, vettu... Mer asperger enn asperger...Nei, men håper på svar på eksperten her. For det er flere ubesvarte spørsmål:- hvordan kan kostfiber gi 200 kcal / 100 g, om det er ufordøyelig og ikke gir energi, slik det står på Wikipedia?- hvis maks inntak av fiber settes til 50 g per dag, så er det 100 kcal. Det anbefales også å spise "trege karbohydrater", og ikke sukker og stivelse - men da gjenstår bare kostfiber, etter hva jeg kan forstå? Menes det da at man ikke skal spise mer enn 100 kcal trege karbohydrater per dag? Da blir det vel i såfall veldig lavkarbo-kost...- er det hypotetisk sett mulig å lage et stoff som kobler sammen monosakkarider i magen til kostfiber (polysakkarider), altså før det dannes glukose av det, ev. før det sendes ut i blodet for forbrenning/lagring?Relevanse for sunt kosthold? Nope. Interessant? Ja absolutt. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3588548 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madelenemie Skrevet 5. desember 2014 Del Skrevet 5. desember 2014 (endret) Ja jeg, vettu... Mer asperger enn asperger... Ja og det er bra Svarer deg senere, skal bare ruinere meg på noen flere tåpelige gaver. (du skulle bare ikke vært så skriftlig sjarmerende..:-( ) Endret 5. desember 2014 av Madelenemie 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3588553 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 5. desember 2014 Del Skrevet 5. desember 2014 Karbohydrater MÅ vi ha, noen misforstår det helt. Nei. Det finnes ikke essensielle karbohydrater, kun fettsyrer og proteiner. Det lille vi trenger av karbohydrater klarer kroppen faktisk å lage selv av fettet vi spiser, men det fordrer selvfølgelig at vi spiser nok fett. Jeg lever ikke på lavkarbo selv altså, det funket ikke for meg. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3588566 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kaptein Kaos Skrevet 7. desember 2014 Forfatter Del Skrevet 7. desember 2014 Nei. Det finnes ikke essensielle karbohydrater, kun fettsyrer og proteiner. Det lille vi trenger av karbohydrater klarer kroppen faktisk å lage selv av fettet vi spiser, men det fordrer selvfølgelig at vi spiser nok fett. Jeg lever ikke på lavkarbo selv altså, det funket ikke for meg. Undersøkelser viser at selv om lavkarbo gir god vektreduksjon, så er det sunnere med kalorirestriksjoner... Tyder ikke det på en måte på at vi trenger karbohydrater? Men neida, det er sant som du sier kroppen produserer karbohydrater. Det er vel faktisk derfor det går an å forbrenne kroppsfett i det hele tatt, siden det bare er glukose musklene bruker (monosakkarid). 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3589081 Del på andre sider Flere delingsvalg…
skrevet Skrevet 16. desember 2014 Del Skrevet 16. desember 2014 Det finnes 3 typer karbohydrater, slik jeg forstår det: - sukker - stivelse - fiber (Hvor alle er monosakkarider bundet sammen i ulikt antall.) I dag lærer man at det ikke er bra å spise for mye sukker og stivelse. Men fiber er ikke fordøyelig. Så da er spørsmålet: Hva slags karbohydrat er det da greit å spise for energiens skyld? Fiber gir ikke energi. Var visst jeg som visste mest om kosthold på dette forumet... 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3591758 Del på andre sider Flere delingsvalg…
slabbedask Skrevet 16. desember 2014 Del Skrevet 16. desember 2014 Var visst jeg som visste mest om kosthold på dette forumet... Er det kunnskap du har nytte av i det daglige? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3591760 Del på andre sider Flere delingsvalg…
skrevet Skrevet 16. desember 2014 Del Skrevet 16. desember 2014 Er det kunnskap du har nytte av i det daglige? Hm, nei... akademisk interesse... 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/402510-karbohydrater/#findComment-3591765 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.