Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

 

Hvor sunt er egentlig kjøpe-fiskegrateng i forhold til å lage den selv? Er det i det hele tatt noe næring i kjøpemat?

Og hvor sunt er 1-2-3 havrebrød som man bare blander med vann?

Anonymous poster hash: f3989...04a

 

 

Ta en titt på ingredienser bak på varene så ser du det ganske raskt.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/403413-hvor-sunt-er-det/#findComment-3600536
Del på andre sider

Ern.fysiol Randi Norheim

Hei,

Mange av brødblandingene som finnes på markedet i dag er ernæringsmessig gode, og det er positivt at det er lett å bake næringsrike brød selv. Det finnes flere typer havrebrød blandinger, og det er litt forskjell i næringsverdi.

 

Sammenligner vi to typer ser vi at både ”Møllerens Godt gammeldags Havrebrød” og ”Regal Havrebrød” er merket "Grovt" på Brødskala'n, og er nøkkelhullsmerket. Møllerens inneholder FIBRA fullkornsmel og en stor andel havre. Havre inneholder umettet fett, vitamin E og jern, så med 23 % andel totalt, er det mer næring enn det som syns på deklarasjonen. Regals blanding inneholder litt mindre havre, kun 16 %, men dette brødet inneholder mer protein enn Møllerens, så dette er positivt. Det er lite salt i begge brødtypene, og dette er et veldig positivt trekk ved det å bake selv, da ferdigbrød ofte har høyere andel salt for å forlenge holdbarheten på brødet.

 

Om du ønsker å øke næringsverdien i slike brød kan du fint bruke melk, juice eller grønnsaksavkok fremfor vann, ha i en klatt kesam og fylle på med solsikkefrø, chia, linfrø, gresskarkjerner eller andre frøtyper du liker.

 

Du kan lese mer om de ulike ferdigbrød blandingene her:

http://www.klikk.no/helse/kosthold/tester/article703955.ece

 

Når det gjelder fiskegrateng vil det selvsagt kunne være sunnere å lage denne selv, men det kommer helt an på hvilken oppskrift du bruker! Har du i fullkornsmakaroni, en stor mengde fisk, og lager saus på ekstra lett melk og sunn plantemargarin får du høyere næringsverdi enn om du kjøper en ferdig type fra frysedisken. Men om valget står mellom ferdig fiskegrateng eller pølser er fiskegrateng det beste alternative, selv om det er mindre næring enn om du lager den fra bunnen av. Husk at det ofte er tilbehøret som vipper en rett i sunn eller usunn retning, så om du laster på med kokte gulrøtter, dampet brokkoli og spiser poteter ved siden av har du en sunn og rask rett, selv om du velger en ferdiglaget type.

 

Vær oppmerksom på at det er veldig stor variasjon i næringsinnholdet i de ulike ferdigtypene av fiskegrateng! Noen inneholder lite fisk og mye salt, mens andre er ernæringsmessig bedre sammensatt. Du kan lese mer om ulike typer her:

 

http://www.klikk.no/foreldre/tester/article929918.ece

 

Hilsen Randi Vassbotn Norheim

Klinisk ernæringsfysiolog

www.matfordeg.no

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/403413-hvor-sunt-er-det/#findComment-3600829
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...