Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Lulz... kostholdet mitt er ikke akkurat lavkarbo...

Takk for svar.

Spiser nesten aldri frityrting lenger.

Drikker langt mindre enn 1-2 om dagen.

Røyker ikke, mosjonerer/trener daglig.

Sikkert sukkeret.

Hvordan er kolesterolet ditt da?

Jeg har total på 5,9 - dårlig på 4 og bra på 1,2. Jeg har en del forbedringspotensiale.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/404173-godt-kolesterol/#findComment-3611633
Del på andre sider

Hvordan er kolesterolet ditt da?

Jeg har total på 5,9 - dårlig på 4 og bra på 1,2. Jeg har en del forbedringspotensiale.

 

Har bare et ark som er over et år gammelt. Har tatt nylige prøver, men vet ikke annet enn at jeg (fortsatt) måtte få høyere "bra" kolesterol. Men de gamle var disse:

 

LDLd (mmol/L): 2,4

SHDL (mmol/L): 0,73

S-TKOL (mmol/L): 4,1

 

Jeg antar dette er dårlig, bra og totalt kolesterol, henholdsvis.

 

Leste noe om at ratioen var viktig... jeg har cirka samme ratio som deg.

 

Fikk et ark med kostholdsråd, men tror det bare var utskrift fra et eller annet statlig nettsted. Det stod at jeg måtte spise mer grønt.

 

S-TRIGL (mmol/L) var 2,32.

 

Står noe om "Transmet" og, hva er det? Transfett? Er mange av disse resultatene jeg ikke finner ut hva betyr, det syns jeg er litt uheldig.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/404173-godt-kolesterol/#findComment-3611768
Del på andre sider

Har bare et ark som er over et år gammelt. Har tatt nylige prøver, men vet ikke annet enn at jeg (fortsatt) måtte få høyere "bra" kolesterol. Men de gamle var disse:

 

LDLd (mmol/L): 2,4

SHDL (mmol/L): 0,73

S-TKOL (mmol/L): 4,1

 

Jeg antar dette er dårlig, bra og totalt kolesterol, henholdsvis.

 

Leste noe om at ratioen var viktig... jeg har cirka samme ratio som deg.

 

Fikk et ark med kostholdsråd, men tror det bare var utskrift fra et eller annet statlig nettsted. Det stod at jeg måtte spise mer grønt.

 

S-TRIGL (mmol/L) var 2,32.

 

Står noe om "Transmet" og, hva er det? Transfett? Er mange av disse resultatene jeg ikke finner ut hva betyr, det syns jeg er litt uheldig.

 

Kolesterolet ditt er jo egentlig kjempefint og lavt.

 

Det eneste som er bittelitt uheldig er at som du sier HDL er litt lavt (men det er jo lavt til dels fordi totalkolesterolet er lavt). Men jeg tror at kolesterol som risikofaktor for hjerte-karsykdom er nokså overdrevet. Tror de to tingene som virkelig utgjør risiko er røyking og (veldig) høyt blodtrykk. Men det viktigste er nok flaks og uflaks.

 

Hvis du vil øke HDL (egentlig tror jeg du bare kan glemme hele kolesterolet ditt) så kan det være en ide å gå fra sukker/stivelsesrike produkter og over til mer sunt fett (oljer, osv.). Da vil du også senke triglyseridene dine. Men igjen, var jeg deg ville jeg egentlig glemt hele greia.

 

Transfett kan ikke måles med blodprøver. Transfett er en uheldig type fett som senker HDL og øker LDL. Den finnes naturlig i små mengder i melkefett, men hovedsynderen er fabrikerte produkter av typen kjeks, visse typer chips, m.m. Den brukes i slike produkter fordi den er holdbar og fast i konsistensen, men ikke særlig sunn.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/404173-godt-kolesterol/#findComment-3611827
Del på andre sider

Annonse

Takk for svar. :)

 

Da gjør jeg ikke noe annet enn å prøve og spise sunnere, helt generelt sett.

 

(Trodde det var palmeolje som ofte ble brukt i kjeks etc, og tidligere i chips. Og at det ble dannet mye transfett ved frityrkok.)

Palmeolje er også et produkt som har noe av de samme fordelene som transfett. Det er en olje som er holdbar (ulempen med de sunne oljene er at de lett forderves/harskner, tenk bare på hvordan fiskeolje kan lukte etter kort tid), men dessverre er også den usunn.

Sånn sett jukset matprodusentene ved å bruke usunne men billige og holdbare produkter.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/404173-godt-kolesterol/#findComment-3612179
Del på andre sider

Palmeolje er også et produkt som har noe av de samme fordelene som transfett. Det er en olje som er holdbar (ulempen med de sunne oljene er at de lett forderves/harskner, tenk bare på hvordan fiskeolje kan lukte etter kort tid), men dessverre er også den usunn.

Sånn sett jukset matprodusentene ved å bruke usunne men billige og holdbare produkter.

Transfett finnes det ikke mye av i naturen, men det produseres mye transfett. Det oppstår ved hydrogenisering av fett. Det er dette man gjør for å omdanne sunne planteoljer til margarin.

Spis smør.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/404173-godt-kolesterol/#findComment-3612191
Del på andre sider

Transfett finnes det ikke mye av i naturen, men det produseres mye transfett. Det oppstår ved hydrogenisering av fett. Det er dette man gjør for å omdanne sunne planteoljer til margarin.Spis smør.

Det stemmer :)

Ja, jeg spiser enten smør eller myk margarin. Hard margarin er noe dritt.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/404173-godt-kolesterol/#findComment-3612192
Del på andre sider

Annonse

  • 3 måneder senere...
Ern.fysiol Randi Norheim

Hei,

 

Så bra at du ønsker å lære mer om hvordan man kan øke det gode kolesterolet! Det er flere måter å forhøye denne kolesteroltypen på, HDL-kolesterolet som det også er kjent som.

 

Vi vet at et inntak av omega 3, for eksempel fra tran eller fet fisk som laks forhøyer dette kolesterolnivået, så det er gode grunner til å ta et tilskudd av tran hver dag, eller sørge for at du spiser fisk som middagsmat 3-4 ganger pr uke. Greier du ikke å få inn fisk til middag så ofte er det helt fint å bruke fisk som pålegg også, her kan du bruke både makrell i tomat, røkt, kokt eller gravet laks, sild eller brisling. Det er lurt å variere mellom disse slagene, da de ulike fisketypene inneholder litt ulik andel næringsstoffer. Alle fete fiskevarianter inneholder vitamin D, som også kan se ut til å ha en positiv effekt på det gode koelsterolet.

 

En annen årsak til at det er lurt å bruke fet fisk som middag eller pålegg (og ikke kun som tilskudd) er at ikke bare får du inn omega 3 og vitamin D som er gunstig for det gode kolesterolet, men samtidig betyr et fiskeinntak at du ikke spiser kjøtt til dette måltidet. Dermed senker du inntaket av mettet fett, som jo er med på å øke det dårlige kolesterolet, LDL.

 

Vi trenger HDL i kroppen for å fjerne det dårlige kolesterolet, og dette er litt av årsaken til at vi faktisk kan se en økning av HDL når vi spiser mer mettet fett (som danner LDL -dårlig kolesterol). Årsaken til dette er at mettet fett ikke kan flyte rundt alene i blodbanen, og vi danner LDL i kroppen som transportmiddel for det mettede fettet som kommer fra dyreriket. Når vi får en økt andel LDL må vi samtidig øke HDL, fordi HDL har den mekanismen vi trenger for å fjerne det dårlige kolesterolet. Så selv om et inntak av mettet fett ser ut til å øke HDL noe, er det ikke nødvendigvis gunstig i seg selv!  Dersom HDL øker av akkurat denne årsaken, da vi vet at grunnen til HDL-økningen er at LDL-nivået er forøkt, og dette er veldig ugunstig. Det er også smart å redusere på mat som sjokolade, potetgull, fritert mat, ”junk-food” og kjøttvarer generelt, av samme årsak, da vi finner mye mettet fett i disse matvarene også.

 

Andre måter man kan øke HDL-nivået på er daglig trening, vektreduksjon, røykeslutt og faktisk kan det se ut som om et moderat alkoholinntak er med på å øke det gode kolesterolet noe. Dette er dog ikke en oppfordring til å begynne å bruke alkohol, men ett glass vin i ny og ne ser ut til å kunne være gunstig. Øl har ikke denne samme gode effekten –tvert om vil et øl-inntak øke triglyserid-nivået i blodet (et annen type ugunstig kolesterol). Du spør om det er lurt å kutte ut cola fra kostholdet, og sukkerholdig brus øker også triglyserid-nivået i blodet på grunn av den store sukkermengden. Drikker du Cola light eller Cola zero er det ingen påvirkning på blodsukkernivå eller triglyserider av disse sukkerfrie utgavene. 

 

Lykke til med å øke det gode kolesterolet!

 

Hilsen Randi Vassbotn Norheim

Klinisk ernæringsfysiolog

www.matfordeg.no

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/404173-godt-kolesterol/#findComment-3634511
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...