Gjest frukta Skrevet 25. desember 2001 Del Skrevet 25. desember 2001 Er frukt og grønnsaker like effektiv mot forebygging av kreft? Jeg har hørt at man bør spise begge deler pr. dag. Selv spiser jeg masse frukt, men lite grønnsaker. Har fem sorter frukt på en dag like god effekt som like mye av begge sortene? Lurer også på om det er noen fruktsorter eller grønnsaker som er mere effektivt enn andre? 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide Skrevet 28. desember 2001 Del Skrevet 28. desember 2001 Hei Frukta, Det er anbefalt at man daglig spiser minst 3 porsjoner grønnsaker og 2 porsjoner frukt – til sammen minst 5 om dagen. Både frukt og grønnsaker inneholder stoffer som virker forebyggende mot kreft. Disse stoffene inkluderer vitamin C, betakaroten og andre karotenoider, diverse phytochemicals, og forskjellige antioksidanter. Betakaroten får du rikelig av gjennom gulrot, søtpotet, og rød paprika. Sånn generelt kan man også si at de fleste frukter og grønnsaker med sterke farger er en kilde til betakaroten. Vitamin C finnes i det meste av frukt og grønt, men spesielt mye er det i rød paprika, friskpresset appelsinjuice, rosenkål, grapefrukt, jordbær, kiwi, og appelsin. Andre karotenoider, som f. eks lycopene, er også kreftforebyggende. Lycopene er det mye av i tomat og jordbær. Når det gjelder phytochemicals, er det tusenvis av forskjellige typer som viker kreftforebyggende. Noen av de mest effektive finnes i kål-familien (rosenkål, brokkoli, grønnkål, blomkål, kålrot, og hodekål), røde druer, citrus frukt, og soyabønner. Frukt og grønnsaker som er rike på antioksidanter inkluderer bl.a. jordbær, plommer, spinat, rosenkål, røde druer, appelsin, brokkoli, kiwi, rødbeter, rød paprika, mais, og grapefrukt. I tillegg til disse forskjellige stoffene som finnes i frukt og grønt, er fiber også med på å forebygge kreft. Både frukt og grønnsaker er rike på fiber, selv om grønnsaker nok er hakket rikere. I tillegg er det meste av fibertypen i frukt ’soluble’ (som virker kolesterol-senkende). Fibertypen i grønnsaker er mest fyllmasse i tarmen (og dermed effektiv for å forebygge tarmkreft). Det er viktig at man får i seg både frukt og grønnsaker daglig – både for å få variasjon i maten, men også fordi de forebygger forskjellige typer kreft. Ellers kan jeg også nevne at lite mosjon, høyt inntak av fett (spesielt mettet fett), og bruken av tobakk og alkohol er andre risikofaktorer for utvikling kreft. Vennlig hilsen 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.