umakenverdt Skrevet 17. november 2015 Del Skrevet 17. november 2015 Jeg jobber med å få inn en normal spiserytme. I dette inngår å lage nye middagsretter. Jeg har i mange år spist veldig ensformig, men nå er tiden for å prøve ut nye smaker. Jeg er blitt glad i å ha ingefær og løk i middagsretter. Jeg har laget ting med krydder jeg ikke visste fantes en gang. Jeg har smakt grønnsaker og frukt jeg aldri har smakt før, og faktisk vært nysgjerrig på matbutikken i stedet for å snike rundt hjørnene. Jeg skal være forberedt på at ting blir vanskeligere igjen, men jeg er fornøyd med at jeg har lært masse nytt Er det noen som har noen favorittingredienser de vil dele med meg? Føler det holder på å åpne seg en helt ny verden for meg. Skapene mine er fulle av ting jeg aldri har hatt før. 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Momo Skrevet 17. november 2015 Del Skrevet 17. november 2015 (endret) Dette ble jeg glad av å lese. Jeg er ikke den mest avanserte i matveien jeg heller, så jeg har nok ikke noen veldig spennende tips. Jeg trives likevel med å lage den maten jeg liker og jeg prøver gjerne nye ting. Jeg har det siste året vært opptatt av at maten jeg lager skal gjøres litt sunnere også, så jeg har prøvd en del grønnsaker som jeg ikke har våget meg på tidligere (f.eks. pastinakk, fennikel, grønnkål, asparges og jordskokk, men den siste synes jeg smakte litt mye jord ).Av krydder bruker jeg mye fersk chili, fersk hvitløk, timian og kajennepepper. Jeg bruker også veldig mye løk og da er jeg mest glad i rødløk. Brokkoli og gulrot går det mye av. Ellers av grønnsaker bruker jeg nå en del grønn asparges og grønnkål, samt noe pastinakk. Stangselleri og fennikel synes jeg er gode som "krydder" i supper og sauser hvis de kokes og moses (bruker stavmikser). Hermetiske tomater er fantastiske som base til mye gode sauser, supper og gryter (har alltid minst én boks i skapet).Denne uken skal jeg for første gang prøve å bytte ut ris med byggryn. Det skal visst nok være sunnere og mer mettende. Jeg er forsåvidt veldig glad i både ris og bygg, så jeg håper det blir et godt tilskudd for å ha litt variasjon. Endret 17. november 2015 av Momo 2 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662090 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 17. november 2015 Del Skrevet 17. november 2015 Kikerter! Kjempegodt! Jeg bruker det istedet for poteter / ris / pasta i wok og gryter f.eks. Jeg pleier å kjøpe en pose tørkede (billig på innvandrersjappe), legge i bløt over natten og koke, avkjøle og så legge i poser i fryseren. Tar da bare opp en neve eller to når jeg skal ha det og slenger rett i woken eller gryta, tiner på sekunder. Kjøp en liten boks kikerter i vann klare til bruk først så du finner ut om du liker dem.Søtpotet bruker jeg også en del, som erstatning for vanlige poteter - myyyye bedre og sunnere! 2 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662093 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Trine Skrevet 17. november 2015 Del Skrevet 17. november 2015 Jordskokkmos bør du prøve. Jeg lager aldri ny og spennende mat, jeg klarer ikke konsentrere meg om oppskrifter og hva jeg skal handle o.s.v. men jeg får mye godt hos søsteren min. Det mest avanserte jeg lager er curry-wok. Bruker da red curry-pasta kjøpt i invandrerbutikk, den i vanlig butikk smaker bare salt. Også har jeg i kokosmelk. Det er godt Så har jeg noen ganger brukt raspa blomkål istedefor ris. Det er godt, men havner blomkål overalt når jeg skal raspe den. 2 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662100 Del på andre sider Flere delingsvalg…
umakenverdt Skrevet 17. november 2015 Forfatter Del Skrevet 17. november 2015 Dette ble jeg glad av å lese. Jeg er ikke den mest avanserte i matveien jeg heller, så jeg har nok ikke noen veldig spennende tips. Jeg trives likevel med å lage den maten jeg liker og jeg prøver gjerne nye ting. Jeg har det siste året vært opptatt av at maten jeg lager skal gjøres litt sunnere også, så jeg har prøvd en del grønnsaker som jeg ikke har våget meg på tidligere (f.eks. pastinakk, fennikel, grønnkål, asparges og jordskokk, men den siste synes jeg smakte litt mye jord ).Av krydder bruker jeg mye fersk chili, fersk hvitløk, timian og kajennepepper. Jeg bruker også veldig mye løk og da er jeg mest glad i rødløk. Brokkoli og gulrot går det mye av. Ellers av grønnsaker bruker jeg nå en del grønn asparges og grønnkål, samt noe pastinakk. Stangselleri og fennikel synes jeg er gode som "krydder" i supper og sauser hvis de kokes og moses (bruker stavmikser). Hermetiske tomater er fantastiske som base til mye gode sauser, supper og gryter (har alltid minst én boks i skapet).Denne uken skal jeg for første gang prøve å bytte ut ris med byggryn. Det skal visst nok være sunnere og mer mettende. Jeg er forsåvidt veldig glad i både ris og bygg, så jeg håper det blir et godt tilskudd for å ha litt variasjon. Så spennende Kajennepepper og timian er to av de nye spennende krydderene jeg har skaffet meg Jeg har stort sett bare brukt salt og blandingskrydder (og kjøpte krydderpakker til taco) før. Pastinakk, fennikel og jordskokk har jeg aldri smakt, men kanskje jeg får prøve meg på det nå Håper du holder meg oppdatert på hvordan byggryn smaker Jeg synes nå du hadde mye spennende og nye tips jeg! Jeg takker og bukker. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662107 Del på andre sider Flere delingsvalg…
umakenverdt Skrevet 17. november 2015 Forfatter Del Skrevet 17. november 2015 Kikerter! Kjempegodt! Jeg bruker det istedet for poteter / ris / pasta i wok og gryter f.eks. Jeg pleier å kjøpe en pose tørkede (billig på innvandrersjappe), legge i bløt over natten og koke, avkjøle og så legge i poser i fryseren. Tar da bare opp en neve eller to når jeg skal ha det og slenger rett i woken eller gryta, tiner på sekunder. Kjøp en liten boks kikerter i vann klare til bruk først så du finner ut om du liker dem.Søtpotet bruker jeg også en del, som erstatning for vanlige poteter - myyyye bedre og sunnere!Takk for tipset Da skal jeg skrive kikerter opp på listen over ting jeg skal prøve å ha i matretter. Skal også prøve meg på middagsretter med bønner og linser. Det er så utrolig mye jeg ikke har spist, jeg blir helt overveldet over hvor mye det finnes å velge mellom! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662108 Del på andre sider Flere delingsvalg…
umakenverdt Skrevet 17. november 2015 Forfatter Del Skrevet 17. november 2015 Jordskokkmos bør du prøve. Jeg lager aldri ny og spennende mat, jeg klarer ikke konsentrere meg om oppskrifter og hva jeg skal handle o.s.v. men jeg får mye godt hos søsteren min. Det mest avanserte jeg lager er curry-wok. Bruker da red curry-pasta kjøpt i invandrerbutikk, den i vanlig butikk smaker bare salt. Også har jeg i kokosmelk. Det er godt Så har jeg noen ganger brukt raspa blomkål istedefor ris. Det er godt, men havner blomkål overalt når jeg skal raspe den.Jordskokk (eller jordskokkmos) har jeg aldri forsøkt før, da skal jeg skrive det også opp på lista over ting jeg skal forsøke Jeg er selv elendig på kjøkkenet, men satser på at det er mulig å bli litt bedre enn jeg er. Tror heller aldri jeg har spist red curry pasta før, har bare spist vanlig pasta jeg... Det hørtes spennende ut Interessant med raspet blomkål i stedet for ris. Koker du den da? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662109 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 18. november 2015 Del Skrevet 18. november 2015 Jordskokk (eller jordskokkmos) har jeg aldri forsøkt før, da skal jeg skrive det også opp på lista over ting jeg skal forsøke Jeg er selv elendig på kjøkkenet, men satser på at det er mulig å bli litt bedre enn jeg er. Tror heller aldri jeg har spist red curry pasta før, har bare spist vanlig pasta jeg... Det hørtes spennende ut Interessant med raspet blomkål i stedet for ris. Koker du den da?Red curry pasta er ikke pasta, men et lite glass med en kremaktig curry-guffe som brukes som krydder i gryter og sånt. Raspet blomkål kan du koke (det går lynfort!) eller steke i full fart. Du trenger ikke bruke en rasp, du kan også slenge bukettene i blender eller bruke stavmikser-kutteren (med tett bolle) om du har det. 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662126 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Trine Skrevet 18. november 2015 Del Skrevet 18. november 2015 Jordskokk (eller jordskokkmos) har jeg aldri forsøkt før, da skal jeg skrive det også opp på lista over ting jeg skal forsøke Jeg er selv elendig på kjøkkenet, men satser på at det er mulig å bli litt bedre enn jeg er. Tror heller aldri jeg har spist red curry pasta før, har bare spist vanlig pasta jeg... Det hørtes spennende ut Interessant med raspet blomkål i stedet for ris. Koker du den da?Hahaha....jeg tenkte på det da jeg skrev pasta, at du kanskje tenkte på pasta som i spaghetti. Men jeg er så sliten i hodet for tiden at jeg ikke orker forklare ting før jeg vet at jeg må Og som flaks var så var lillemus tidlig ute og ga deg alle svarene, i tillegg til et fantastisk tips om å bruke blender. Det skal jeg prøve. Jeg må vel nesten også prøve å steke, har ikke gjørt det før. Husker ikke hvor lenge jeg har kokt det, et min. eller 2 kanskje. 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662132 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madelenemie Skrevet 18. november 2015 Del Skrevet 18. november 2015 Hei!I tillegg til tips om kikerter og jordskokker, m.m. :-) bør du prøve enda mer av linser og bønner.Rema har også fått godt utvalg av små bokser med mange ulike typer hermetiserte linser og bønner, disse er supre og mikse i flere varianter i en og samme salat. I tillegg anbefaler jeg gode olivenoljer og balsamico til salater, de aller beste balasmicoene jeg vet er de man får på en butikk som heter Olivero, disse er lagret i opp til 6 år på eikefat:-) men ellers får man jo gode balasmicoer på rema også. I tillegg er sitron supert til alt fra middager, dressinger til desserter:-)Det går også kjapt å vispe sammen en aioli eller en cæsar dressing om man vil ha noe mer kremet på sin salat en dag.Også lage salater med ulike typer salatsorter er gøy, smakfult og ser lekkert ut, hold deg unna issalat.Ellers om du liker sushi, tror jeg du vil like ceviche, det er knallgodt og tar bare min å lage:-)gøy at du syns mat er gøy:-) det syns jeg også. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662133 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madelenemie Skrevet 18. november 2015 Del Skrevet 18. november 2015 Red curry pasta er ikke pasta, men et lite glass med en kremaktig curry-guffe som brukes som krydder i gryter og sånt. Raspet blomkål kan du koke (det går lynfort!) eller steke i full fart. Du trenger ikke bruke en rasp, du kan også slenge bukettene i blender eller bruke stavmikser-kutteren (med tett bolle) om du har det.Hei!Ja stekt blomkål er veldig godt:-) jeg tar litt potet i også, finkutter ikke, men i veldig små buketter.tar løk spisskummin, hvitløk gurkemeie garam masala, steker dette litt før har i blomkål steker og lar stå under lokk:-)mm kjempegodt, så lager jeg ofte en kjapp raita og noen chapati :-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662135 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Momo Skrevet 18. november 2015 Del Skrevet 18. november 2015 Kom på at søt chilisaus, soyasaus og hoi-sin-saus også er ingredienser jeg bruker en del. En del soyasauser er ganske salte, så jeg bruker en med mindre salt. Hoi-sin-saus er ganske søt og jeg har sett at det går an å lage denne sausen fra bunnen av, men det er så enkelt å ha en flaske stående i kjøleskapet bare. På stekte grønnsaker og eggenudler gir det veldig rask og god middag synes jeg. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662151 Del på andre sider Flere delingsvalg…
umakenverdt Skrevet 18. november 2015 Forfatter Del Skrevet 18. november 2015 Red curry pasta er ikke pasta, men et lite glass med en kremaktig curry-guffe som brukes som krydder i gryter og sånt. Raspet blomkål kan du koke (det går lynfort!) eller steke i full fart. Du trenger ikke bruke en rasp, du kan også slenge bukettene i blender eller bruke stavmikser-kutteren (med tett bolle) om du har det.Huff, så feil kan jeg ta. Takk for at du oppklarte det for meg Jeg kjøpte meg stavmikser i går, det har jeg ikke hatt i mitt kjøkken før. Så nå kan jeg lage flere ting 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662214 Del på andre sider Flere delingsvalg…
umakenverdt Skrevet 18. november 2015 Forfatter Del Skrevet 18. november 2015 Hei!I tillegg til tips om kikerter og jordskokker, m.m. :-) bør du prøve enda mer av linser og bønner.Rema har også fått godt utvalg av små bokser med mange ulike typer hermetiserte linser og bønner, disse er supre og mikse i flere varianter i en og samme salat. I tillegg anbefaler jeg gode olivenoljer og balsamico til salater, de aller beste balasmicoene jeg vet er de man får på en butikk som heter Olivero, disse er lagret i opp til 6 år på eikefat:-) men ellers får man jo gode balasmicoer på rema også. I tillegg er sitron supert til alt fra middager, dressinger til desserter:-)Det går også kjapt å vispe sammen en aioli eller en cæsar dressing om man vil ha noe mer kremet på sin salat en dag.Også lage salater med ulike typer salatsorter er gøy, smakfult og ser lekkert ut, hold deg unna issalat.Ellers om du liker sushi, tror jeg du vil like ceviche, det er knallgodt og tar bare min å lage:-)gøy at du syns mat er gøy:-) det syns jeg også.Takk for råd. Jeg prøver å lære meg å synes at mat er gøy Dette er et fint steg, å diskutere matvarer (om enn anonymt på nettet). Det er så veldig mye jeg aldri har smakt før. Jeg har smakt sushi, men bare et par ganger. Er det ikke vanskelig å lage ceviche, det høres avansert ut i alle fall..?Jeg får prøve å bruke linser og bønner Bruker du det i annet enn salater også? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662217 Del på andre sider Flere delingsvalg…
umakenverdt Skrevet 18. november 2015 Forfatter Del Skrevet 18. november 2015 Kom på at søt chilisaus, soyasaus og hoi-sin-saus også er ingredienser jeg bruker en del. En del soyasauser er ganske salte, så jeg bruker en med mindre salt. Hoi-sin-saus er ganske søt og jeg har sett at det går an å lage denne sausen fra bunnen av, men det er så enkelt å ha en flaske stående i kjøleskapet bare. På stekte grønnsaker og eggenudler gir det veldig rask og god middag synes jeg.Jeg er ikke så god på sterk mat, så chilisaus blir vel litt for sterkt for meg tror jeg... Hoi-sin-saus har jeg aldri hørt om. Kjøper du det på vanlige matbutikker? Takk for gode råd 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662218 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madelenemie Skrevet 18. november 2015 Del Skrevet 18. november 2015 Takk for råd. Jeg prøver å lære meg å synes at mat er gøy Dette er et fint steg, å diskutere matvarer (om enn anonymt på nettet). Det er så veldig mye jeg aldri har smakt før. Jeg har smakt sushi, men bare et par ganger. Er det ikke vanskelig å lage ceviche, det høres avansert ut i alle fall..?Jeg får prøve å bruke linser og bønner Bruker du det i annet enn salater også? Nei :-)cheviche er enkelt og en hver amatør kan lage det, men man må ikke la fisken ligge for lenge i sitron, det viktigste til å begynne med er å erfare hvor lett fisk blir ferdig i sitron, det betyr minutter, og derfor må man følge tiden:-)ang linser og bønner, ja:-) det bruker jeg til masse mer enn salater, men jeg er veldig glad i salat, og særlig med bønner linser egg fisk kylling m.m. slik at det går det mye linser til.Men supper bruker jeg det i, pureer, eller som "seng" under fisk, kjøtt eller fisk.Men feks dal, er en lett indisk suppe-saus. man lager først en talka, dvs steker sennepsfrø, løk kjapt i olje, høy temp, har i andre krydder feks finhakket hvitløk, steker litt til, så kan man ha i røde linser, tørkede, ikke hermetiske, og selvsagt gurkemeie, dette koker en stund, disse linsene går fort, også litt salt. Ha gjerne litt fersk chillie finhakket i også. dal er nræringsrikt enkelt og lage, brukes som tilbehør til ris og curry, og utgjør en stor del av måltidet for fattige, næringsrikt og smakfult:-)dessverre vet ikke indiske resturanter om å servere slike basis og gode indiske hverdagsretter, de fokuserer mer på kjøttretter. Linser er næringsrikt, har ulike nøtteaktige smaker, kan brukes på så mange måter som bare fantasien setter grenser for. Jeg har også brukt linser i gryteretter med kjøtt:-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662221 Del på andre sider Flere delingsvalg…
umakenverdt Skrevet 18. november 2015 Forfatter Del Skrevet 18. november 2015 Nei :-)cheviche er enkelt og en hver amatør kan lage det, men man må ikke la fisken ligge for lenge i sitron, det viktigste til å begynne med er å erfare hvor lett fisk blir ferdig i sitron, det betyr minutter, og derfor må man følge tiden:-)ang linser og bønner, ja:-) det bruker jeg til masse mer enn salater, men jeg er veldig glad i salat, og særlig med bønner linser egg fisk kylling m.m. slik at det går det mye linser til.Men supper bruker jeg det i, pureer, eller som "seng" under fisk, kjøtt eller fisk.Men feks dal, er en lett indisk suppe-saus. man lager først en talka, dvs steker sennepsfrø, løk kjapt i olje, høy temp, har i andre krydder feks finhakket hvitløk, steker litt til, så kan man ha i røde linser, tørkede, ikke hermetiske, og selvsagt gurkemeie, dette koker en stund, disse linsene går fort, også litt salt. Ha gjerne litt fersk chillie finhakket i også. dal er nræringsrikt enkelt og lage, brukes som tilbehør til ris og curry, og utgjør en stor del av måltidet for fattige, næringsrikt og smakfult:-)dessverre vet ikke indiske resturanter om å servere slike basis og gode indiske hverdagsretter, de fokuserer mer på kjøttretter. Linser er næringsrikt, har ulike nøtteaktige smaker, kan brukes på så mange måter som bare fantasien setter grenser for. Jeg har også brukt linser i gryteretter med kjøtt:-)Jeg er en håpløs amatør da, det må du huske på Takk for masse gode råd for bruk av linser og bønner! Jeg vil utvide min mathorisont nå 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662222 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Momo Skrevet 18. november 2015 Del Skrevet 18. november 2015 Jeg er ikke så god på sterk mat, så chilisaus blir vel litt for sterkt for meg tror jeg... Hoi-sin-saus har jeg aldri hørt om. Kjøper du det på vanlige matbutikker? Takk for gode råd Søt chilisaus er ikke veldig sterk, men litt. Jeg bruker det stort sett bare i små mengder for å gi litt smak. Jeg har brukt det på wok og til scampi med ris ved siden av.Jeg kjøpte hoi-sin-saus på vanlig matvarebutikk, ja. Men det kan hende du må på en som har litt utvalg, sånn som Meny f.eks. 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662223 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 18. november 2015 Del Skrevet 18. november 2015 Takk for råd. Jeg prøver å lære meg å synes at mat er gøy Dette er et fint steg, å diskutere matvarer (om enn anonymt på nettet). Det er så veldig mye jeg aldri har smakt før. Jeg har smakt sushi, men bare et par ganger. Er det ikke vanskelig å lage ceviche, det høres avansert ut i alle fall..?Jeg får prøve å bruke linser og bønner Bruker du det i annet enn salater også? Jeg pleier å ta en laksebit eller en kyllingfilet (eller strimlet svin om du liker det), dele i biter og hive i stekepanne eller wok. Tar det ut når det er ferdig og har så oppi ganske finkuttede grønnsaker (ta det du har! løk, purreløk, blomkål, brokkoli, gulrot, søtpotet, sellerirot...) og en neve eller to med kikerter. Når grønnsakene er ferdige putter jeg tilbake fisken eller kjøttet i et par minutter og heller gjerne over en blanding av 1 ss soyasaus, 1 ss østerssaus, noen dråper sitronsaft og bittelitt chili fra glass. Blir kjempegodt! Og det er fort gjort også - det som tar tid er kuttingen av grønnsaker, men litt tid må man sette av til matlaging synes jeg. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662228 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madelenemie Skrevet 18. november 2015 Del Skrevet 18. november 2015 Jeg er en håpløs amatør da, det må du huske på Takk for masse gode råd for bruk av linser og bønner! Jeg vil utvide min mathorisont nå ok,da får du øve deg på et og et fiskestykke, filet er enkelt og kjapt, lime, koriander, mango rødløk feks:-)Øv deg før hytteturen, for da er det oss to på kjøkkenet 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/408565-oppdaget-nye-smaker/#findComment-3662231 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.