Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg trenger hjelp for å forstå noen reaksjoner min kropp erfarer. Jeg er en 19 år gammel jente, som i de siste 5 årene ikke har drukket noe sælig melk/fått i meg noe særlig melkeprodukter, men jevnt over har jeg fått i meg noe gjennom generell mat. Men det forrige året droppet jeg nesten melken, i det minste minialt inntak av melk/melkeprodukter. I år har jeg gått på folkehøgskole, og har derfor fått i meg mer melk, da jeg har hatt tilnærmet normalt folkehøgskolekosthold. Har har ikke erfart mye raske/merkbare reaksjoner etter middager basert på melk/fløte, og jeg har i blant melk i kaffen min. Men annenhver dag har vi korn med biola eller yoghurt til kvelds, og etter å ha fått i meg biola eller yoghurt blir jeg alltid så kvalm at jeg nesten kaster opp. Jeg blir også veldig kvalm dersom jeg spiser havregrøt basert på melk og risengrynsgrøt. JEg har lest meg litt opp på melkeallergier, og har sett av oppkast og kvalme er vanlige symptomer. I tillegg har jeg lest at det er vanlig å få utslett/andre reaksjoner på hud, og jeg har eksem som har blusset opp etter flere år uten noe særlig eksem etter jeg kom til fhs. I tillegg har jeg lest at man ofte gjerne vil få nokså tette luftveier, og har jeg slitt med noe tette luftveier i snart et halvt år nå - ikke at jeg har problemer med å puste på noen måte, men at jeg alltid er tett i nesa, noe jeg aldri har vært tidligere.

Er det mulig at jeg har melkeallergi? Noen andre forklaringer på hvorfor jeg blir så kvalm og må kaste opp av biola og yoghurt? Bør jeg eventuelt ta en prøveperiode uten melk på to-tre uker for å se hvordan kroppen min reagerer? Takk på forhånd for svar!

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409936-melkeallergi/
Del på andre sider

Fortsetter under...

11 timer siden, APAPAP skrev:

Er det mulig at jeg har melkeallergi? Noen andre forklaringer på hvorfor jeg blir så kvalm og må kaste opp av biola og yoghurt? Bør jeg eventuelt ta en prøveperiode uten melk på to-tre uker for å se hvordan kroppen min reagerer? Takk på forhånd for svar!

Jeg er ikke utdannet innen verken kosthold eller helse, men det er jo stadig flere som ikke tåler melk. Min mening er at melk er for kalver, ikke mennesker. Selv tåler jeg ikke homogenisert melk, det trigger revmatiske smerter i hender og hofter ganske så heftig hos meg. Mange opplever at magen slår seg vrang ved melkeinntak. Jeg blir helt spinnvill i magen om jeg drikker biola så det har jeg holdt meg unna i mange år, har prøvd innimellom med samme resultat.

Jeg ville prøvd 2-3 uker med så lite melkeinntak som mulig og sett hva som skjer. Skriv gjerne dagbok over plager og kosthold så kanskje du ser en sammenheng. :) Vi trenger ikke melk så  om du spiser normalt variert (kjøtt, fisk,egg, grønnsaker og fullkorn, nøtter, frø og frukt) så er det ikke noe problem å få i seg de næringsstoffene du trenger. Om du MÅ ha en melkeerstatning finnes det soyamelk, havremelk, mandelmelk, kokosmelk og sikkert noe mer også. Jeg bruker (lett) kokosmelk i havregrøt og kakao og synes det blir myyyye bedre enn med kumelk. :)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409936-melkeallergi/#findComment-3677909
Del på andre sider

I motsetning til hva Lillemus hevder, vil du få problem med å få i deg nok kalsium dersom du kutter ut alt av meieriprodukter, så pass på å ta tilskudd i så fall.

De fleste voksne som ikke "tåler" melk, har ikke melkeallergi, men reagerer på laktosen(melkesukkeret) i melka. Små mengder vanlig melk (i mat f.eks.) kan da gå bra- gjerne opp til 1 dl, mens større mengder gir plager i form av kvalme, magesmerter, luft og diaré.

De fleste meieriprodukter inneholder laktose, bortsett fra hvitost, som naturlig er laktosefri. Prøv gjerne laktosefri eller laktoseredusert melk og yoghurt, for å se om du tåler det. Det ville være fordel, ettersom meieriprodukter bidrar med flere nyttige stoffer, og dessuten inngår i mange matretter.

Anonymkode: 49e9a...8a9

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409936-melkeallergi/#findComment-3678079
Del på andre sider

5 timer siden, AnonymBruker skrev:

I motsetning til hva Lillemus hevder, vil du få problem med å få i deg nok kalsium dersom du kutter ut alt av meieriprodukter, så pass på å ta tilskudd i så fall.

Passer man på å spise variert og mye grønnsaker og rene matvarer + fett og d-vitaminer så er det ikke noe problem å få i seg nok kalsium. D-vitaminer bedrer kalsiumopptaket og siden d-vitaminer er fettløselige trenger vi litt fett til det.

Ang at melk gir oss kalsium og bedre beinhelse..... Ingen andre folkeslag enn oss her i norden drikker og spiser mer kumelkprodukter og det er ingen steder forekomsten av beinskjørhet er større....? Hvor er logikken da om at melk skal være en så glitrende kalsiumkilde?

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409936-melkeallergi/#findComment-3678095
Del på andre sider

 

8 timer siden, Lillemus skrev:

Ang at melk gir oss kalsium og bedre beinhelse..... Ingen andre folkeslag enn oss her i norden drikker og spiser mer kumelkprodukter og det er ingen steder forekomsten av beinskjørhet er større....? Hvor er logikken da om at melk skal være en så glitrende kalsiumkilde?

 

Det kan være andre årsaker til at forekomsten av osteoporose er så høy her i nord, på tross av høyt melkeinntak. Mangelen på sollys er f.eks. en viktig faktor. Du nevner jo selv at nok vit D (solvitaminet) er nødvendig for at vi skal kunne ta opp kalsium og lagre det inn i skjelettet. Mangel på dette vitaminet er ganske vanlig i den norske befolkningen. 

Kalsiumbehovet til en voksen kvinne ligger på ca. 800 mg/dag. Med 3 melkeporsjoner daglig (1 porsj. = 1 gl. melk, 1 lite beger yoghurt, eller hvitost til 1 brødskive) kombinert med et ellers variert kosthold, vil de fleste få i seg nok.  Det finnes andre kalsiumkilder også, f.eks. brokkoli, nøtter/mandler, småfisk med bein og bønner. Men for å få dekket behovet helt uten melkeprod., må man opp i svært store mengder av denne maten (f.eks. 3 hele bunter brokkoli eller 1 kg kokte bønner). 

Et bedre alternativ kan være å benytte kalsiumberiket soya-, ris- eller havre-"melk"; 1 glass av denne bidrar med like mye kalsium som 1 glass kumelk. Eller, som nevnt; ta kalsiumtilskudd.

Du kan for øvrig selv sjekke innholdet av kalsium i mange hundre matvarer ved å gå inn på http://www.matvaretabellen.no/

https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/velg-magre-meieriprodukter#Hvor-mye-meieriprodukter-bør-du-få-i-deg?

http://www.melk.no/helse-og-livsstil/3-om-dagen/hvorfor-trenger-jeg-3-om-dagen/

https://www.apotek1.no/kost-og-ernaering/vitaminer-mineraler/kalsium

Anonymkode: 49e9a...8a9

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/409936-melkeallergi/#findComment-3678188
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...