Gjest motisaz Skrevet 7. februar 2002 Del Skrevet 7. februar 2002 hører ofte når noen har noe plager av noe slag eller et eller annet som gjør at de må kutte ut enkelte ting av matvarer da er der de standard tingene som sukker alkohol nikotin kaffe og te....og det skjønner jeg..men veldig ofte er det også hvete....hvorfor det? hva er så galt med hvete? 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
birdie Skrevet 7. februar 2002 Del Skrevet 7. februar 2002 Fra websidene til Astma- og Allergiforbundet (http://www.naaf.no ): "Ofte vil laboratorietester gi positivt utslag på hvete. I de fleste tilfellene skyldes dette en kryssreaksjon mellom hvete og gresspollen. Derfor vil mange i praksis ikke ha allergi mot bearbeidet hvete (i brød og kaker), men kan reagere på hvetestøv. De kan altså trygt spise mat som inneholder hvetemel. Noen få personer reagerer med allergi overfor proteinene i hvete når de spiser hvetemel. Rug, bygg og havre vil ofte være forurenset med hvetemel. Men mengdene er ikke så store, slik at noen hveteallergikere tåler disse kornslagene. De fleste hveteallergikere tåler også hvetestivelse. I praksis må man benytte glutenfritt mel i baking, fordi det ellers er vanskelig å få til et godt bakeresultat." "Cøliaki - Glutenintoleranse Cøliaki er en sykdom i tynntarmen, som oppstår fordi proteinene i gluten ikke tåles. Gluten består av en gruppe proteiner som finnes i hvete, rug og bygg. I ren havre finnes ikke gluten. Det meste av havren i handelen er ikke ren, men inneholder rester av hvete. Etter hvert som tarmen utsettes for gluten, vil det føre til en skadelig reaksjon i tarmslimhinnen som reduserer evnen til å ta opp næringsstoffer. Symptomer på glutenintoleranse hos spedbarn er diaré, vantrivsel og manglende vektøkning. Voksne kan ha sykdommen uten diaré, men med andre mer uspesifikke plager. Det er viktig at kosten er helt uten gluten. Da vil etter hvert tarmslimhinnen repareres. Sykdommen cøliaki forsvinner aldri, og dietten må følges hele livet. Det finnes mange glutenfrie melblandinger. Melblandingene har et lavere innhold av proteiner og fiber enn vanlig mel, og det må det tas hensyn til i en glutenfri kost." ================================== Personlige kommentarer: Det er fra "alternativt hold" blitt hevdet at hvetemel ikke er en naturlig næringskilde for mennesker - at det er først i den senere tid (siste par hundre år?) at man har benyttet hvete i matlaging. Tidligere holdt man seg til grovere melsorter (i den grad man benyttet mel i det hele tatt). Alternative kornsorter er bl.a. spelt. Min mor har i voksen alder blitt allergisk for stadig flere ting - det startet med "standard" pollenallergi og har etterhvert utviklet seg til å gjelde melstøv, nøtter, enkelte innendørs planter - hun tåler heller ikke å skrelle poteter! I fjor testet hun seg for matvareallergier på Balderklinikken, og da hun tok meltesten reagerte hun så kraftig at de ikke fikk testet mer den dagen.. Det viste seg at hun var allergisk eller i beste fall hadde en intoleranse for flere matvarer, og hun ble satt på en diett etter konsultasjonen. Det interessante var at hun endelig gikk ned i vekt - hun har i flere år forgjeves forsøkt det aller meste for å kvitte seg med sine omlag tjue overflødige kilo. Det kan muligens ikke bevises, men det er ikke usannsynlig at matintoleransen hennes "sperret" for vektreduksjon. Grunnen til at jeg tør påstå dette er at selv ukesvis på rene pulverkurer kombinert med fysisk aktivitet hadde _null_ effekt på henne - mens "dietten" bestående av vanlig mat (men uten rødt kjøtt, hveteprodukter og poteter) gjorde underverker i løpet av få uker. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest motisaz Skrevet 8. februar 2002 Del Skrevet 8. februar 2002 Fra websidene til Astma- og Allergiforbundet (http://www.naaf.no ): "Ofte vil laboratorietester gi positivt utslag på hvete. I de fleste tilfellene skyldes dette en kryssreaksjon mellom hvete og gresspollen. Derfor vil mange i praksis ikke ha allergi mot bearbeidet hvete (i brød og kaker), men kan reagere på hvetestøv. De kan altså trygt spise mat som inneholder hvetemel. Noen få personer reagerer med allergi overfor proteinene i hvete når de spiser hvetemel. Rug, bygg og havre vil ofte være forurenset med hvetemel. Men mengdene er ikke så store, slik at noen hveteallergikere tåler disse kornslagene. De fleste hveteallergikere tåler også hvetestivelse. I praksis må man benytte glutenfritt mel i baking, fordi det ellers er vanskelig å få til et godt bakeresultat." "Cøliaki - Glutenintoleranse Cøliaki er en sykdom i tynntarmen, som oppstår fordi proteinene i gluten ikke tåles. Gluten består av en gruppe proteiner som finnes i hvete, rug og bygg. I ren havre finnes ikke gluten. Det meste av havren i handelen er ikke ren, men inneholder rester av hvete. Etter hvert som tarmen utsettes for gluten, vil det føre til en skadelig reaksjon i tarmslimhinnen som reduserer evnen til å ta opp næringsstoffer. Symptomer på glutenintoleranse hos spedbarn er diaré, vantrivsel og manglende vektøkning. Voksne kan ha sykdommen uten diaré, men med andre mer uspesifikke plager. Det er viktig at kosten er helt uten gluten. Da vil etter hvert tarmslimhinnen repareres. Sykdommen cøliaki forsvinner aldri, og dietten må følges hele livet. Det finnes mange glutenfrie melblandinger. Melblandingene har et lavere innhold av proteiner og fiber enn vanlig mel, og det må det tas hensyn til i en glutenfri kost." ================================== Personlige kommentarer: Det er fra "alternativt hold" blitt hevdet at hvetemel ikke er en naturlig næringskilde for mennesker - at det er først i den senere tid (siste par hundre år?) at man har benyttet hvete i matlaging. Tidligere holdt man seg til grovere melsorter (i den grad man benyttet mel i det hele tatt). Alternative kornsorter er bl.a. spelt. Min mor har i voksen alder blitt allergisk for stadig flere ting - det startet med "standard" pollenallergi og har etterhvert utviklet seg til å gjelde melstøv, nøtter, enkelte innendørs planter - hun tåler heller ikke å skrelle poteter! I fjor testet hun seg for matvareallergier på Balderklinikken, og da hun tok meltesten reagerte hun så kraftig at de ikke fikk testet mer den dagen.. Det viste seg at hun var allergisk eller i beste fall hadde en intoleranse for flere matvarer, og hun ble satt på en diett etter konsultasjonen. Det interessante var at hun endelig gikk ned i vekt - hun har i flere år forgjeves forsøkt det aller meste for å kvitte seg med sine omlag tjue overflødige kilo. Det kan muligens ikke bevises, men det er ikke usannsynlig at matintoleransen hennes "sperret" for vektreduksjon. Grunnen til at jeg tør påstå dette er at selv ukesvis på rene pulverkurer kombinert med fysisk aktivitet hadde _null_ effekt på henne - mens "dietten" bestående av vanlig mat (men uten rødt kjøtt, hveteprodukter og poteter) gjorde underverker i løpet av få uker. takk for svar. Merkelig da egentlig at hvete faktisk har blitt en av våre mest brukte matsorter. For det må det vel være. Typisk norsk er det jo å spise masse brød laget av hvete flere ganger om dagen 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.