Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Gjest motisaz

hører ofte når noen har noe plager av noe slag eller et eller annet som gjør at de må kutte ut enkelte ting av matvarer da er der de standard tingene som sukker alkohol nikotin kaffe og te....og det skjønner jeg..men veldig ofte er det også hvete....hvorfor det? hva er så galt med hvete?

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/42633-hvete/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Fra websidene til Astma- og Allergiforbundet (http://www.naaf.no ):

"Ofte vil laboratorietester gi positivt utslag

på hvete. I de fleste tilfellene skyldes dette

en kryssreaksjon mellom hvete og

gresspollen. Derfor vil mange i praksis

ikke ha allergi mot bearbeidet hvete (i

brød og kaker), men kan reagere på

hvetestøv. De kan altså trygt spise mat

som inneholder hvetemel. Noen få personer reagerer med allergi

overfor proteinene i hvete når de spiser

hvetemel. Rug, bygg og havre vil ofte

være forurenset med hvetemel. Men

mengdene er ikke så store, slik at noen

hveteallergikere tåler disse kornslagene.

De fleste hveteallergikere tåler også

hvetestivelse. I praksis må man benytte

glutenfritt mel i baking, fordi det ellers er

vanskelig å få til et godt bakeresultat."

"Cøliaki - Glutenintoleranse

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen, som

oppstår fordi proteinene i gluten ikke

tåles. Gluten består av en gruppe proteiner

som finnes i hvete, rug og bygg. I ren

havre finnes ikke gluten. Det meste av

havren i handelen er ikke ren, men

inneholder rester av hvete. Etter hvert

som tarmen utsettes for gluten, vil det

føre til en skadelig reaksjon i tarmslimhinnen som reduserer evnen til å ta opp næringsstoffer. Symptomer på glutenintoleranse hos spedbarn er diaré,

vantrivsel og manglende vektøkning.

Voksne kan ha sykdommen uten diaré,

men med andre mer uspesifikke plager.

Det er viktig at kosten er helt uten gluten.

Da vil etter hvert tarmslimhinnen

repareres. Sykdommen cøliaki forsvinner

aldri, og dietten må følges hele livet. Det

finnes mange glutenfrie melblandinger.

Melblandingene har et lavere innhold av proteiner og fiber enn vanlig mel, og det

må det tas hensyn til i en glutenfri kost."

==================================

Personlige kommentarer: Det er fra "alternativt hold" blitt hevdet at hvetemel ikke er en naturlig næringskilde for mennesker - at det er først i den senere tid (siste par hundre år?) at man har benyttet hvete i matlaging. Tidligere holdt man seg til grovere melsorter (i den grad man benyttet mel i det hele tatt). Alternative kornsorter er bl.a. spelt.

Min mor har i voksen alder blitt allergisk for stadig flere ting - det startet med "standard" pollenallergi og har etterhvert utviklet seg til å gjelde melstøv, nøtter, enkelte innendørs planter - hun tåler heller ikke å skrelle poteter! I fjor testet hun seg for matvareallergier på Balderklinikken, og da hun tok meltesten reagerte hun så kraftig at de ikke fikk testet mer den dagen.. Det viste seg at hun var allergisk eller i beste fall hadde en intoleranse for flere matvarer, og hun ble satt på en diett etter konsultasjonen. Det interessante var at hun endelig gikk ned i vekt - hun har i flere år forgjeves forsøkt det aller meste for å kvitte seg med sine omlag tjue overflødige kilo. Det kan muligens ikke bevises, men det er ikke usannsynlig at matintoleransen hennes "sperret" for vektreduksjon. Grunnen til at jeg tør påstå dette er at selv ukesvis på rene pulverkurer kombinert med fysisk aktivitet hadde _null_ effekt på henne - mens "dietten" bestående av vanlig mat (men uten rødt kjøtt, hveteprodukter og poteter) gjorde underverker i løpet av få uker.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/42633-hvete/#findComment-159922
Del på andre sider

Gjest motisaz

Fra websidene til Astma- og Allergiforbundet (http://www.naaf.no ):

"Ofte vil laboratorietester gi positivt utslag

på hvete. I de fleste tilfellene skyldes dette

en kryssreaksjon mellom hvete og

gresspollen. Derfor vil mange i praksis

ikke ha allergi mot bearbeidet hvete (i

brød og kaker), men kan reagere på

hvetestøv. De kan altså trygt spise mat

som inneholder hvetemel. Noen få personer reagerer med allergi

overfor proteinene i hvete når de spiser

hvetemel. Rug, bygg og havre vil ofte

være forurenset med hvetemel. Men

mengdene er ikke så store, slik at noen

hveteallergikere tåler disse kornslagene.

De fleste hveteallergikere tåler også

hvetestivelse. I praksis må man benytte

glutenfritt mel i baking, fordi det ellers er

vanskelig å få til et godt bakeresultat."

"Cøliaki - Glutenintoleranse

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen, som

oppstår fordi proteinene i gluten ikke

tåles. Gluten består av en gruppe proteiner

som finnes i hvete, rug og bygg. I ren

havre finnes ikke gluten. Det meste av

havren i handelen er ikke ren, men

inneholder rester av hvete. Etter hvert

som tarmen utsettes for gluten, vil det

føre til en skadelig reaksjon i tarmslimhinnen som reduserer evnen til å ta opp næringsstoffer. Symptomer på glutenintoleranse hos spedbarn er diaré,

vantrivsel og manglende vektøkning.

Voksne kan ha sykdommen uten diaré,

men med andre mer uspesifikke plager.

Det er viktig at kosten er helt uten gluten.

Da vil etter hvert tarmslimhinnen

repareres. Sykdommen cøliaki forsvinner

aldri, og dietten må følges hele livet. Det

finnes mange glutenfrie melblandinger.

Melblandingene har et lavere innhold av proteiner og fiber enn vanlig mel, og det

må det tas hensyn til i en glutenfri kost."

==================================

Personlige kommentarer: Det er fra "alternativt hold" blitt hevdet at hvetemel ikke er en naturlig næringskilde for mennesker - at det er først i den senere tid (siste par hundre år?) at man har benyttet hvete i matlaging. Tidligere holdt man seg til grovere melsorter (i den grad man benyttet mel i det hele tatt). Alternative kornsorter er bl.a. spelt.

Min mor har i voksen alder blitt allergisk for stadig flere ting - det startet med "standard" pollenallergi og har etterhvert utviklet seg til å gjelde melstøv, nøtter, enkelte innendørs planter - hun tåler heller ikke å skrelle poteter! I fjor testet hun seg for matvareallergier på Balderklinikken, og da hun tok meltesten reagerte hun så kraftig at de ikke fikk testet mer den dagen.. Det viste seg at hun var allergisk eller i beste fall hadde en intoleranse for flere matvarer, og hun ble satt på en diett etter konsultasjonen. Det interessante var at hun endelig gikk ned i vekt - hun har i flere år forgjeves forsøkt det aller meste for å kvitte seg med sine omlag tjue overflødige kilo. Det kan muligens ikke bevises, men det er ikke usannsynlig at matintoleransen hennes "sperret" for vektreduksjon. Grunnen til at jeg tør påstå dette er at selv ukesvis på rene pulverkurer kombinert med fysisk aktivitet hadde _null_ effekt på henne - mens "dietten" bestående av vanlig mat (men uten rødt kjøtt, hveteprodukter og poteter) gjorde underverker i løpet av få uker.

takk for svar. Merkelig da egentlig at hvete faktisk har blitt en av våre mest brukte matsorter. For det må det vel være. Typisk norsk er det jo å spise masse brød laget av hvete flere ganger om dagen

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/42633-hvete/#findComment-160001
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...