Gå til innhold

Opplysning om matoljer


Gjest Nina

Anbefalte innlegg

Matoljer holder seg flytende ved romtempratur fordi de har innslag av korte -og umettede fettsyrer. De inneholder 100 % fett, men har et høyt innhold av flerumettede fettsyrer. De forskjellige oljene har ulike bruksområder. Noen egner seg til dressinger og salater, andre til majones eller steking osv. De vegetabilske oljene utvinnes fra fettrike frø og frukter. Fettet fra frøene finner vi på kokospalmen, oljepalmen, rapsplanten, solsikkeblomsten, kakaotreet etc. Fettrikt fruktkjøtt fra fruktene stammer gjerne fra oljepalmen og oliventreet. Oljen med den beste kvaliteten får vi av kaldpressede og uraffinerte produkter.

Jordnøttolje

Jordnøttolje brukes i dressinger og til majones. Oljen utvinnes av jordnøtter.

Maisolje

Maisolje brukes i margarinproduksjonen og til steking. Den er litt for kraftig til bruk i dressinger. Maisolje fremstilles ved pressing av maiskimen.

Olivenolje

Olivenolje er en svært anvendelig olje. Den brukes til steking, baking, frityr og selvfølgelig i dressinger. Den fineste og dyreste olivenoljen får en ved kaldpressing av modne oliven. Det er dette som kalles jomfruolje. Jomfruolje har den egenskap at den ikke endrer smak og farge ved lagring. Olivenolje er å få kjøpt i mange forskjellige kvaliteter og prisklasser. Til steking holder det med de billigste variantene da lukt og smak forsvinner ved sterk varme. I salatdressinger kan man godt spandere på seg en dyrere jomfruolje.

Palmeolje

Palmeolje brukes hovedsakelig til frityrolje. Den fremstilles av fruktkjøttet fra oljepalmen.

Rapsolje

Rapsolje brukes til pensling av brød og andre bakevarer. Den fremstilles av frøene på rapsplanten.

Sesamolje

Sesamolje brukes i dressinger og til steking. Den utvinnes av sesamplanten.

Solsikkeolje

Solsikkeolje egner seg godt i dressinger og til steking. Den er lys gul og har ingen særpreget smak. Oljen fremstilles av frøene fra solsikkeblomsten, og har et høyt innhold av flerumettede fettsyrer.

Soyaolje

Soyaolje brukes i dressinger, til steking eller som frityrolje. Oljen fremstilles av soyabønner.

Valnøttolje

Valnøttolje brukes hovedsakelig i dressinger. Den utvinnes av valnøttkjerner, og produksjonen foregår for det meste i områdene rundt middelhavslandene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...