Gjest Nina Skrevet 20. mars 2002 Del Skrevet 20. mars 2002 Matoljer holder seg flytende ved romtempratur fordi de har innslag av korte -og umettede fettsyrer. De inneholder 100 % fett, men har et høyt innhold av flerumettede fettsyrer. De forskjellige oljene har ulike bruksområder. Noen egner seg til dressinger og salater, andre til majones eller steking osv. De vegetabilske oljene utvinnes fra fettrike frø og frukter. Fettet fra frøene finner vi på kokospalmen, oljepalmen, rapsplanten, solsikkeblomsten, kakaotreet etc. Fettrikt fruktkjøtt fra fruktene stammer gjerne fra oljepalmen og oliventreet. Oljen med den beste kvaliteten får vi av kaldpressede og uraffinerte produkter. Jordnøttolje Jordnøttolje brukes i dressinger og til majones. Oljen utvinnes av jordnøtter. Maisolje Maisolje brukes i margarinproduksjonen og til steking. Den er litt for kraftig til bruk i dressinger. Maisolje fremstilles ved pressing av maiskimen. Olivenolje Olivenolje er en svært anvendelig olje. Den brukes til steking, baking, frityr og selvfølgelig i dressinger. Den fineste og dyreste olivenoljen får en ved kaldpressing av modne oliven. Det er dette som kalles jomfruolje. Jomfruolje har den egenskap at den ikke endrer smak og farge ved lagring. Olivenolje er å få kjøpt i mange forskjellige kvaliteter og prisklasser. Til steking holder det med de billigste variantene da lukt og smak forsvinner ved sterk varme. I salatdressinger kan man godt spandere på seg en dyrere jomfruolje. Palmeolje Palmeolje brukes hovedsakelig til frityrolje. Den fremstilles av fruktkjøttet fra oljepalmen. Rapsolje Rapsolje brukes til pensling av brød og andre bakevarer. Den fremstilles av frøene på rapsplanten. Sesamolje Sesamolje brukes i dressinger og til steking. Den utvinnes av sesamplanten. Solsikkeolje Solsikkeolje egner seg godt i dressinger og til steking. Den er lys gul og har ingen særpreget smak. Oljen fremstilles av frøene fra solsikkeblomsten, og har et høyt innhold av flerumettede fettsyrer. Soyaolje Soyaolje brukes i dressinger, til steking eller som frityrolje. Oljen fremstilles av soyabønner. Valnøttolje Valnøttolje brukes hovedsakelig i dressinger. Den utvinnes av valnøttkjerner, og produksjonen foregår for det meste i områdene rundt middelhavslandene. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.