Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Havrekli skal være bra. Klipp/lim:

Havrekli innehåller 18 g kostfiber per 100 g, varav ca 12 g olösliga och 6 g lösliga. De olösliga är de som passerar magsäcken utan att brytas ned och som påverkar processerna i tarmen på ett för kroppen gynnsamt sätt. De olösliga påverkar ämnesomsättningen positivt, bland annat kan de sänka förhöjda kolestrolvärden. Havrekli framställs genom att havren först skalas (skalet är oätligt) sedan ångprepareras den. Därefter valsas och siktas de delar av havren som har den bästa och högsta fiberhalten. Nyckelhålsmärkt (rikt på fibrer)

Her kan du lese mer:

http://www.kungsornen.se/ko/mall_sokresultat_left.asp

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/46194-h%C3%B8yt-kolesterol/#findComment-175637
Del på andre sider

Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide

Hei Hege,

Det er mye du kan gjøre med kostholdet for å senke kolesterol. Først og fremt er det anbefalt å senke fettinnholdet i kosten – dette gjelder spesielt mettet fett som finnes mye av i kjøtt, melk og ost. Dette gjør du bl.a ved å velge magre kjøtt-typer, skjære bort synlig fett fra kjøttet, fjerne skinnet på kyllingen, bruke skummet melk og magre oster. Det er også viktig med hvordan du tilbereder maten. Velg f.eks å bake, koke, og grille i stedet for a steke mat. Prøv også å vær forsiktig med bruken av ekstra fett – som f.eks smør/margarin på brødskiva, majones, rømme, fløte, salatdressinger, kokosmasse etc. Det er viktig å huske at delvis herdet fett / trans fettsyrer (som finnes i de fleste margariner) gjerne er like farlig for kolesterolet som rent smør.

Samtidig vil jeg nevne mat med mye kolesterol i. Det sies mye om at dette ikke er så farlig som mettet fett, og det er for så vidt sant, men kolesterol i mat vil likevel øke blodkolesterolet noe. Det anbefales derfor ikke mer enn 3-4 eggeplommer i uka, og begrense inntaket av f.eks reker, kaviar, lever, og faktisk kjøtt generelt (Det er ok å spise størrelsen av 2 kortstokker daglig).

Så over til det som er bra å spise.

Du kan godt byttet ut smør/margarin med f.eks olivenolje, rapsolje, peanøttolje, peanøtter og andre nøtter. Alle disse kan hjelpe deg til å senke kolesterolet. Olivenolja blir nok gjerne sett på som den beste, men de andre er også veldig bra. Det er selvfølgelig begrenset hva du bør bruke av dette også dersom vekta er et problem.

Fisk er også et godt valg. Fiskefettet viser seg å være veldig heldig for kolesterolet. Samtidig er det viktig å huske at dette gjelder bakt, kokt, dampet fisk. Stekt fisk og panert frityrstekt fisk (f.eks fiskepinner) vil være mye høyere i fett.

Samtidig vil noen fibertyper også hjelpe deg med å senke kolesterolet. Dette fiberet finner du bl.a i havregryn, havrekli, bygg, belgfrukter, epler, citrus frukt, jordbær, og gulrot.

Og så er regelmessig mosjon veldig viktig for å øke det gode HDL kolesterolet. Lykke til!

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/46194-h%C3%B8yt-kolesterol/#findComment-177209
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...