Gjest Toscana Skrevet 6. april 2002 Del Skrevet 6. april 2002 Hei, jeg er en jente paa 23 aar som sannsynligvis har pcos (faar vite det helt sikkert om noen maaneder). I mellomtiden lurer jeg paa hva slags mat jeg boer spise. Jeg er ikke overvektig, men har vanskelig for aa gaa ned i vekt (har klart aa gaa ned fra 75 til 62 paa 2-3 aar!) og vil gjerne gaa ned litt til (er 173 cm hoy) fordi jeg har en del fett rundt ovre og nedre del av magen. Elsker sotsaker, men det bor vel unngaas uansett...Hvor mange kalorier og hva slags type mat bor jeg velge? Er noksaa aktiv, det varierer en del, men skal prove aa trene 4-5 ganger i uken. Bor jeg folge en lav-karbohydrat-diett? Har lest at kvinner med PCOS er mer disponert for insulinresistens, overvekt, diabetes og hjerteproblemer...hva kan jeg gjoere for aa unngaa dette? Med vennlig hilsen 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide Skrevet 7. april 2002 Del Skrevet 7. april 2002 Hei Toscana, Jeg kopierer inn et svar jeg ga til en annen som spurt om det samme som deg. Jeg vil bare si at vekten din nå på 62 er helt flott i forhold til høyden din. 3 kg lavere og du regnes som undervektig. Vil anta at du trenger rundt 1900-2200 kcal, men dette kan variere. Kostholdsmessig skal pcos behandles veldig likt med diabetes. Pcos forårsaker ofte insulin-resistens som igjen fører til en overproduksjon av insulin. Insulin er hormonet som leder blodsukkeret inn i cellene for produksjon av energi eller lagring (som fett). Ved et høyt nivå av insulin i blodet, fører det til økt lagring av fett - dette gjør det lett å gå opp i vekt, og vanskelig å gå ned. For å senke insulin-utskillelsen, må blodsukkeret holdes stabilt på et normal nivå. Karhohydrader er det næringsstoffet som har mest innvirkning på blodsukkeret og insulinproduksjonen. De tre viktigste matgruppene hvor karbohydrater finnes er brød/korngruppen, fruktgruppen, og melkegruppen. Jeg vil poengtere at karbohydrater er livsviktige for menneskekroppen, og skal ikke sees på som noe man bør unngå. Men det er derimot viktig å velge både riktig type og mengde karbohydrater som ikke forårsaker så altfor høyt insulin-nivå i blodet. Det er også viktig at man inntar ca. lik mengde karbohydrater til hvert måltid (dvs at man ikke har masse til et måltid og ingen ting til neste). Sånn generelt kan man si at jo mindre raffinert karbohydratene er, jo bedre er det. Grovt brød og andre grove kornprodukter er bedre enn loff og annet bakverk laget av hvitt mel og/eller sukker. En appelsin er bedre enn appelsinjuice. Melk blir regnet som sukker, og bør derfor ikke overskride 2 glass daglig. Pass på at du ikke drikker begge glassene samtidig – spre det gjerne ut på 4 halve glass. Sukkertøy, brus, tørket frukt o.l vil også forårsake høy utskillelse av insulin. Grønnsaker påvirker ikke insulinnivået noe særlig (foruten stivelsesrike grønnsaker som potet og mais). En ting du bør passe på er at du aldri bare spiser karbohydrater til et måltid/mellommåltid. Sett en tallerken foran deg og se for deg en strek som deler den i to like deler. For hver karbohydrat du spiser, bør du også spise en ”ikke-karbohyrat” (dvs protein og/eller fett). På den måten forhindrer du at blodsukkeret øker så altfor mye rett etter måltidet (og forhindrer dermed en stor økning av insulin-utskillelse). Selv om belgfrukter er regnet som en stivelsesrik grønnsak, får du også rikelig med proteiner der. Det vil dermed si at belgfrukter havner midt på streken som deler tallerekenen. Dette ble bare en kort introduksjon til hvordan spise når man har pcos. Mosjon vil hjelpe mot insulin-resistensen og dermed være viktig for å forhindre vektoppgang. Normalvekt vil også hjelpe til å forhindre insulin-resistens i tillegg til å forminske andre symptomer på pcos. Dersom du også ønsker, kan du passe på at de karbohydratene du spiser har lav glycemic effekt (dvs at de ikke får blodsukkeret til å øke så raskt). For mer info om dette legger jeg ved to linker her: http://www.glycemicindex.com/ http://www.mendosa.com/gilists.htm Her er en link hvor du kan lese litt om pcos og kosthold skrevet av en klinisk ernæringsfysiolog: http://www.obgyn.net/pcos/articles/pcos_and_diet_mckittrick.htm Lykke til! Vennlig hilsen 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Toscana Skrevet 9. april 2002 Del Skrevet 9. april 2002 Hei Toscana, Jeg kopierer inn et svar jeg ga til en annen som spurt om det samme som deg. Jeg vil bare si at vekten din nå på 62 er helt flott i forhold til høyden din. 3 kg lavere og du regnes som undervektig. Vil anta at du trenger rundt 1900-2200 kcal, men dette kan variere. Kostholdsmessig skal pcos behandles veldig likt med diabetes. Pcos forårsaker ofte insulin-resistens som igjen fører til en overproduksjon av insulin. Insulin er hormonet som leder blodsukkeret inn i cellene for produksjon av energi eller lagring (som fett). Ved et høyt nivå av insulin i blodet, fører det til økt lagring av fett - dette gjør det lett å gå opp i vekt, og vanskelig å gå ned. For å senke insulin-utskillelsen, må blodsukkeret holdes stabilt på et normal nivå. Karhohydrader er det næringsstoffet som har mest innvirkning på blodsukkeret og insulinproduksjonen. De tre viktigste matgruppene hvor karbohydrater finnes er brød/korngruppen, fruktgruppen, og melkegruppen. Jeg vil poengtere at karbohydrater er livsviktige for menneskekroppen, og skal ikke sees på som noe man bør unngå. Men det er derimot viktig å velge både riktig type og mengde karbohydrater som ikke forårsaker så altfor høyt insulin-nivå i blodet. Det er også viktig at man inntar ca. lik mengde karbohydrater til hvert måltid (dvs at man ikke har masse til et måltid og ingen ting til neste). Sånn generelt kan man si at jo mindre raffinert karbohydratene er, jo bedre er det. Grovt brød og andre grove kornprodukter er bedre enn loff og annet bakverk laget av hvitt mel og/eller sukker. En appelsin er bedre enn appelsinjuice. Melk blir regnet som sukker, og bør derfor ikke overskride 2 glass daglig. Pass på at du ikke drikker begge glassene samtidig – spre det gjerne ut på 4 halve glass. Sukkertøy, brus, tørket frukt o.l vil også forårsake høy utskillelse av insulin. Grønnsaker påvirker ikke insulinnivået noe særlig (foruten stivelsesrike grønnsaker som potet og mais). En ting du bør passe på er at du aldri bare spiser karbohydrater til et måltid/mellommåltid. Sett en tallerken foran deg og se for deg en strek som deler den i to like deler. For hver karbohydrat du spiser, bør du også spise en ”ikke-karbohyrat” (dvs protein og/eller fett). På den måten forhindrer du at blodsukkeret øker så altfor mye rett etter måltidet (og forhindrer dermed en stor økning av insulin-utskillelse). Selv om belgfrukter er regnet som en stivelsesrik grønnsak, får du også rikelig med proteiner der. Det vil dermed si at belgfrukter havner midt på streken som deler tallerekenen. Dette ble bare en kort introduksjon til hvordan spise når man har pcos. Mosjon vil hjelpe mot insulin-resistensen og dermed være viktig for å forhindre vektoppgang. Normalvekt vil også hjelpe til å forhindre insulin-resistens i tillegg til å forminske andre symptomer på pcos. Dersom du også ønsker, kan du passe på at de karbohydratene du spiser har lav glycemic effekt (dvs at de ikke får blodsukkeret til å øke så raskt). For mer info om dette legger jeg ved to linker her: http://www.glycemicindex.com/ http://www.mendosa.com/gilists.htm Her er en link hvor du kan lese litt om pcos og kosthold skrevet av en klinisk ernæringsfysiolog: http://www.obgyn.net/pcos/articles/pcos_and_diet_mckittrick.htm Lykke til! Vennlig hilsen Tusen takk for svar! 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.