Gå til innhold

Fallende IQ og flere psykiske helseplager: Er gen Z den fortapte generasjonen?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

https://www.forskersonen.no/barn-og-ungdom-helse-kronikk/fallende-iq-og-flere-psykiske-helseplager-er-gen-z-den-fortapte-generasjonen/2363941
 

Generasjon Z er altså de som er født etter 1995.

Professor i sosialpsykologi, Jonathan Haidt, skisserer to forklaringer. Den første handler om en mindre lekbasert barndom, en nedgang som begynte på 1980-tallet og akselererte på 90-tallet. Alle pattedyr trenger fri lek, og mye av den, for å koble hjernene sine i løpet av barndommen for å forberede dem på voksenlivet. 

Den andre og mer alvorlige forklaringen handler om oppblomstringen av telefonbasert barndom, som begynte sent på 2000-tallet og virkelig skjøt fart tidlig på 2010-tallet. Dette var perioden da ungdom byttet ut klapptelefonene sine med smarttelefoner, som var lastet med sosiale medieplattformer støttet av det nye høyhastighetsinternettet og ubegrensede dataplaner. 

Utover 2010-tallet ser vi en sammenfallende økning i ungdommers bruk av smarttelefon og psykiske problemer. Gjennomsnittlig skjermtid for ungdommer er i dag 9 timer per dag, og den øker. Barn er overbeskyttet i den virkelige verden og underbeskyttet i den digitale verden.

Hva er prognosen for de neste ti årene? Av den forskningen jeg har gjennomgått er det kun pessimistiske scenarier.


2363953.webp?imageId=2363953&x=0.00&y=0. 
 

2363952.webp?imageId=2363952&x=0.00&y=0.

Anonymkode: 194b2...c5d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Drømmeautomat

Å bli rævkjørt økonomisk av generasjonene over seg hjelper sikkert heller ikke (gjelder spesielt i USA, hvor disse tallene er fra). Men i følge denne duden representerer de positiv endring:

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

En feilslått foreldregenerasjon kombinert med inntoget av 24/7 liv på sosiale medier skapt en generasjon unge som er totalt uforberedt på voksenlivet og som ikke fungerer i samfunnet.

Anonymkode: 463be...ae0

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen litt spredte tanker:

Økningen av angst er kanskje ikke så stor som tallene gir inntrykk av. Jeg gjetter på at det på grunn av større åpenhet og en foreldregenerasjon som er mer opptatt av følelser, men også å overbeskytte barna, følger opp angstplager i større grad slik at flere anerkjenner at de har angst og søker hjelp. Jeg tipper det sitter en del millennials der ute som hadde angstplager som barn som ikke ble anerkjent eller behandlet. Så rapporteringen har kanskje økt mer enn prevalensen.

Gen Z har vokst opp under den største velstanden noensinne. De har vokst opp stort sett i fredstid, i en verden av globalisering og endeløse muligheter. De har blitt fortalt at de er unike og fantastiske og de har strebet hele livet etter å være akkurat så unike og fantastiske. Det er en individualistisk og narsissistisk kultur, både i den vestlige verden, men også andre steder (f.eks i Kina har man sett en dreining fra det kollektivistiske og introverte til det individualistiske).

Resultatet er en generasjon med skjør selvfølelse (men proppfull av selvtillit), som ikke vet hvordan man skal ta i et tak (har erfaring med denne generasjonen fra jobb og de forstår ikke at man er på jobb for å jobbe og ikke bare få ting), angst og perfeksjonisme. Sosiale medier er med på å forsterke problemene, men jeg tror ikke bruk av teknologi i seg selv er problemet, mer det overfladiske innholdet. 

Brannfakkel: kanskje er dette prisen å betale for produktivitetsvekst og svært høy deltagelse av kvinner i arbeidslivet. (Jeg sier ikke at kvinner skal ut av arbeidslivet, men kanskje skulle både noen kvinner og noen menn jobbet litt mindre).

Det må også være en smell for dem å oppleve, kanskje som første generasjon, at verden ikke lenger går fremover i løpet av livet deres. I stedet blir velstanden mindre, konfliktene større og klimaendringene kommer også til å skape mer og mer problemer.

Hilsen perfeksjonistisk aspeløv av en annen generasjon (vi fantes før også). 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...