Gå til innhold

Har folk ikke lenger ostehøvel, eller har de rett og slett blitt late?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Det blir mindre og mindre hel ost i butikkene, og mer og mer ferdig oppskåret ost – til 50 % høyere pris. Er folk virkelig så late at de ikke gidder å bruke ostehøvel lenger, og heller betaler overpris for å slippe det?

Det samme gjelder ferdig revet ost. Rivjern gidder folk ikke å bruke – nei da, de betaler heller nesten dobbel pris for å få den ferdig revet.

Skjerpings!

Anonymkode: 4188d...064

Fortsetter under...

For tiden har jeg ikke ordentlig kjøkken, så lever med midlertidige, enkle løsninger. Da bruker jeg ikke ostehøvel, det er et lite helvete å få vasket opp, og jeg elsker ost. Så velsignet være oppskåret ost🥰

Med hel ost er det en stor del av osten som blir «slutten av osten» som det er umulig å skjære skiver av og som bare sprekker i alle retninger, jeg hater å spise den biten.

I tillegg er den hele osten så stor at den mugner før jeg er ferdig å spise den.

Rivjern er slitsomt, du får lett sår på fingrene, og du får uansett en viss «rest» som du ikke får revet ordentlig. Ferdig revet ost finnes også i ulike blandinger, så man får litt mer interessant smak enn at alt smaker Norvegia. Pakningene er i passe størrelse så man kan bruke én pakke til ett måltid eller f.eks en omgang med lasagne.

For meg blir det derfor mindre svinn med ferdig skivet og revet ost. Det er mange ting jeg må skjerpe meg på, men at det skal være en slags dyd å kjøpe hel ost, det går jeg ikke med på. 

Jeg har flere ostehøvler og anser meg ikke som lat, likevel kjøper jeg av og til ferdig skivet ost. 
 

Synes det er lettere å unngå stadig småspising av osten når det er et visst antall skiver. Noen ganger er dessuten skivet ost på tilbud slik at den faktisk blir billigst.

På tur eller i små husholdninger kan skivet ost ofte være mest praktisk selv om kiloprisen er høyere - mindre svinn. 

Annonse

Hjemme har vi bare oste-stykker og 4 ostehøvler. :) På jobb kjøper jeg ferdig skivet ost, kjøper aldri revet ost, om jeg må ha revet ost så kjører jeg den i foodprosessoren eller stavmikseren (den har raspefunksjon).

Worriesome Plenty 2

Det blir mye smuler og søl av ett oste stykke man høvler selv. Men det forsvarer ikke 59% dyrere pris. Jeg kjøper ikke så mye ost lengre ettersom jeg synes den smaker litt annerledes etter de begynte å bruke løype fra veganske kilder.

stjernestøv
Worriesome Plenty 2 skrev (12 minutter siden):

Det blir mye smuler og søl av ett oste stykke man høvler selv. Men det forsvarer ikke 59% dyrere pris. Jeg kjøper ikke så mye ost lengre ettersom jeg synes den smaker litt annerledes etter de begynte å bruke løype fra veganske kilder.

Jarlsberg er som normalt tror jeg :) 

Jeg har mange ostehøvler, men kjøper gjerne skivet ost.

Jarlsberg i stykke har lett for å bli hoppbakke, noen ganger kan det også være vanskelig å spise opp hele før den blir tørr og gammel.

Men jeg bruker alltid ostehøvel til å skrelle agurk.

Hvis vi har sen middag og jeg egentlig ikke spiser kveldsmat, er det lettvint å maule 2-3 ferdige skiver med norvegia. Jeg er veldig glad i ost, og bruker som regel to skiver på knekkebrød.

Kall meg gjerne lat, det lever jeg godt med.

 

AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Det blir mindre og mindre hel ost i butikkene, og mer og mer ferdig oppskåret ost – til 50 % høyere pris. Er folk virkelig så late at de ikke gidder å bruke ostehøvel lenger, og heller betaler overpris for å slippe det?

Det samme gjelder ferdig revet ost. Rivjern gidder folk ikke å bruke – nei da, de betaler heller nesten dobbel pris for å få den ferdig revet.

Skjerpings!

Anonymkode: 4188d...064

Jeg tror dette handler om flere ting. Jeg tror nordmenn - inkl meg selv - har blitt både litt late, litt dekadente og noe kunnskapsløse når det kommer til praktisk arbeid, for vi har fått råd til å være det. Det er nok først og fremst derfor det er marked for slike ting som renskede poteter, skivet/revet ost, oppdelt frukt, opphakket salat og slike typer varer i det omfanget vi har i Norge. Dette slår meg enda mer når jeg er i land  vi ikke pleier å sammenligne oss med.

Jeg kan huske at f.eks. meieriet hadde utsalg fremdeles på sent 80-tall der jeg bodde, og at både meieriet og de to slakterne solgte oppskåret fra butikken, så oppskåret har vi kjøpt før. Den gang sa mamma «jeg vil gjerne ha 200 gr skivet roast, 300 gr skivet bog, og en halvkilo mørbrad» og da fikk hun skiver oppkuttet av maskiner, med riktig innstilt millimetertykkelse og innpakket i vokset papir. 

Men da disse produktene flyttet over i kjedebutikkene som importerte i store kvanta og solgte videre som mellomledd og til enorm fortjeneste, forsvant muligheten til høy kvalitet oppskåret og ble erstattet med billig kjøtt i skiver og større stykker ost og kjøtt i ferdigpakker, det var jo deres forretningskonsept! Vi trodde dette kun var et framskritt, men det var også en kvalitetsforringer. Så her har nok utviklingen både av en voldsom, global industri og privat økonomisk vekst gått hånd i hånd.

Men som jeg sa innledningsvis tror jeg denne utviklingen også har ført til en generell latskap og kompetansesvikt i befolkningen. Mange kan knapt bake et brød, koke en saus, trekke fisk eller lage annen mat fra bunnen av. Og da har jeg ikke engang nevnt gjøre opp en fisk eller partere et dyr. 

Endret av Kayia

Annonse

Kayia skrev (10 minutter siden):

Jeg tror dette handler om flere ting. Jeg tror nordmenn - inkl meg selv - har blitt både litt late, litt dekadente og noe kunnskapsløse når det kommer til praktisk arbeid, for vi har fått råd til å være det. Det er nok først og fremst derfor det er marked for slike ting som renskede poteter, skivet/revet ost, oppdelt frukt, opphakket salat og slike typer varer i det omfanget vi har i Norge. Dette slår meg enda mer når jeg er i land  vi ikke pleier å sammenligne oss med.

Jeg kan huske at f.eks. meieriet hadde utsalg fremdeles på sent 80-tall der jeg bodde, og at både meieriet og de to slakterne solgte oppskåret fra butikken, så oppskåret har vi kjøpt før. Den gang sa mamma «jeg vil gjerne ha 200 gr skivet roast, 300 gr skivet bog, og en halvkilo mørbrad» og da fikk hun skiver oppkuttet av maskiner, med riktig innstilt millimetertykkelse og innpakket i vokset papir. 

Men da disse produktene flyttet over i kjedebutikkene som importerte i store kvanta og solgte videre som mellomledd og til enorm fortjeneste, forsvant muligheten til høy kvalitet oppskåret og ble erstattet med billig kjøtt i skiver og større stykker ost og kjøtt i ferdigpakker, det var jo deres forretningskonsept! Vi trodde dette kun var et framskritt, men det var også en kvalitetsforringer. Så her har nok utviklingen både av en voldsom, global industri og privat økonomisk vekst gått hånd i hånd.

Men som jeg sa innledningsvis tror jeg denne utviklingen også har ført til en generell latskap og kompetansesvikt i befolkningen. Mange kan knapt bake et brød, koke en saus, trekke fisk eller lage annen mat fra bunnen av. Og da har jeg ikke engang nevnt gjøre opp en fisk eller partere et dyr. 

Jeg tror også noe av grunnen til at det er et marked for ferdig oppkuttede produkter og andre produkter som gjør at man ikke må lage mat fra bunnen, er at normen i samfunnet har blitt at familier med barn skal ha to foreldre som begge jobber 100% utenfor hjemmet. Da er det ikke kapasitet eller tid igjen til å lage mat fra bunnen av.

Hvis valget for meg er enten ferdig kokte poteter og ferdig oppkuttede grønnsaker eller 100% ferdigmat (f.eks foodora/wolt), så er det virkelig ikke så dumt lenger med denne ferdig oppkuttede maten for de dekadente og kunnskapsløse.

Om jeg tenker at det er sånn vi burde leve, er en annen sak. 

Sokk skrev (7 minutter siden):

Jeg tror også noe av grunnen til at det er et marked for ferdig oppkuttede produkter og andre produkter som gjør at man ikke må lage mat fra bunnen, er at normen i samfunnet har blitt at familier med barn skal ha to foreldre som begge jobber 100% utenfor hjemmet. Da er det ikke kapasitet eller tid igjen til å lage mat fra bunnen av.

Hvis valget for meg er enten ferdig kokte poteter og ferdig oppkuttede grønnsaker eller 100% ferdigmat (f.eks foodora/wolt), så er det virkelig ikke så dumt lenger med denne ferdig oppkuttede maten for de dekadente og kunnskapsløse.

Om jeg tenker at det er sånn vi burde leve, er en annen sak. 

Det er mulig det forsterker trenden, men begge mine foreldre jobbet 100% og vi hadde hverken ferdigkuttet mat eller hjelp i huset.

I motsetning til deg syns jeg det er lettvint å finne ferdig opphakket, men jeg foretrekker likevel å dele selv. Jeg syns f.eks. melon og annen frukt, kokte poteter, skinke og fisk smaker bedre når de tilberedes fra de har skinnet på. Dessuten syns jeg ferdigdelte osteskiver er for tykke og at de smaker gummi ;) 

Endret av Kayia
AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Det blir mindre og mindre hel ost i butikkene, og mer og mer ferdig oppskåret ost – til 50 % høyere pris. Er folk virkelig så late at de ikke gidder å bruke ostehøvel lenger, og heller betaler overpris for å slippe det?

Det samme gjelder ferdig revet ost. Rivjern gidder folk ikke å bruke – nei da, de betaler heller nesten dobbel pris for å få den ferdig revet.

Skjerpings!

Anonymkode: 4188d...064

Hva har du ostehøvel. Hva skal du med det? Spiser du ikke bare ost med tenna rett fra osteblokken? 

AnonymBruker

Mine barn kan faktisk skjære brød og ost, selv om de fikk det oppskåret i barndommen. De kan også lage mat, selv om de fikk den ferdig som barn. Ene barnet lærte det av seg selv som utflyttet, da interessen for slikt ikke fantes når barnet bodde hjemme.

Så tror ikke vil blir dummere av at enkelte ting er enklere i livet.

Selv har jeg leddgikt og kan ikke skrelle poteter selv. Så for en glede når de begynte å selge de ferdige.

Anonymkode: 386fe...87e

Største problemet er jo at skivet ost smaker langt mindre enn ost i større format. Likevel kjøper jeg i mellom skivet ost av ren bekvemmelighet, veldig greit når man f.eks, skal smøre seg matpakke i en fart.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...