Gå til innhold

Kolesterol og mat


Gjest Aina Martine

Anbefalte innlegg

Gjest Aina Martine

Hei!

Jeg lurer på en ting:

Jeg er en jente på 26 år,normalvektig,trener en time hver dag og spiser sunt.

Jeg har arvelig høyt kolesterol og må derfor passe kosten. Skal kanskje begynne på medisiner også,men det vet jeg ikke ennå.

Kolesterolverdiene ligger på rundt 8-9.

Det jeg altså lurer på er reker. Jeg er veldig glad i kokte reker og id et siste har jeg spist ca. 50 gram på brødskiva hver dag. Hvor skadelig er dette mtp kolesterolet?

jeg drikker kun skummet melk,spiser ikke smør,fløte og diverse andre kolesterolbomber.

Så spørsmålet er derfor,må jeg droppe mine usle reker?..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Takk for linken!

jeg spiser som oftest reker i lake,de har vel ikke rogn?

mener selv jeg gjør alt annet veldig riktig i forholdet til kolesterolet,at jeg spiser de rekene med god samvittighet.

Nei de har ikke rogn! :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide

Hei på deg Aina Martine,

50 g reker gir nærmere 100 mg kolesterol (i følge en offisiell liste jeg har her i USA). Dette er en betydelig mendge tatt i betrakning at man ikke anbefaler mer enn 300 mg daglig (helst under 200 mg med ditt kolesterolnivå). Det er mye snakk om at kolesterol i mat ikke er så ille for blodkolesterolet, og at det er det mettede fettet som er verst. Det er sant at det mettede fettet er verst, men man kommer ikke bort fra at også kolesterol i mat øker blodkolesterolet. Jeg synes det er litt for mye å spise 50 g reker daglig. Kanskje du kan holde det til 2-3 ganger i uken?

Jeg svarte på et annet spørsmål om mat og kolesterol for kort tid siden. Kopierer inn deler av det her, og håper det kan være til hjelp for deg:

Tradisjonelt er det anbefalt å ha et veldig lavt fettinntak dersom kolesterolet er høyt. På grunn av nylige studier på variasjoner av Middelhavskosten og kolesterol/hjerteinfarkt, er det nå mer fokus på at det nødvendigvis ikke bare er mengden fett, men typen fett som er viktig.

Mettet fett som du finner i kjøtt, melk, ost og andre fete melkeprodukter, samt palmeolje og kokosnøttolje, er det fra maten vi spiser som mest øker blodkolesterolet. En annen type fett du bør være obs på er transfett (se etter herdet fett, delvis herdet fett). Dette kan i utgangspunktet være sunne oljer som er tilsatt hydrogen for å gå over fra flytende til fast konsistens. Dette finner du i en mengde mat som du kjøper ferdig tilberedt (f.eks bakevarer), samt de fleste margariner. Nutana margarinen som du får på helsekost-forretninger mener jeg å huske er uten transfett. Foruten mettet og trans fett bør du passe deg litt for kolesterol i mat også. Kolesterol du spiser øker ikke blodkolesterolet til samme grad som mettet og trans fett, men det vil gi en liten økning. Kolesterol i mat finnes bl.a i eggeplomme, reker, og kaviar. Det anbefales gjerne å ikke spise mer enn 3-4 eggeplommer i uken (inkludert de du bruker i matlagning) dersom blodkolesterolet er høyt.

Det er sant at nøtter er med på å senke blodkolesterolet, men jeg synes likevel ikke at man skal overdrive nøtte-spisingen. Både peanøtter, mandler og hasselnøtter har høye verdier av enumettede fettsyrer (som viser seg å være de beste for å senke kolesterolet), men de er også rike på fett. Det er flott om du tar deg en liten håndfull nøtter daglig som del av et måltid, men jeg synes det holder. En annen ting du kan gjøre for å øke mengden av enumettet fett du spiser, uten å øke det totale fettet i maten, er å gå over til å bruke bare olivenolje (evt rapsolje) i matlagingen.

Fettet i peanøtter eller andre matvarer mister ikke sin effekt etter oppvarming. Min eneste innvending til peanøtter er at de er veldig rike på salt, og jeg synes derfor mandler eller hasselnøtter er et bedre valg. Om potetgull er stekt i peanøttolje eller annen olje blir ikke så vesentlig – jeg synes dette er for fettrikt og saltrikt til å kunne ha noe positiv virkning på hjertet.

Fiber er også et kraftig våpen mot høyt blodkolesterol. Det er spesielt en type fiber (soluble fiber) som vil senke kolesterolet. Dette finner du mye av i havregryn, havrekli, erter, bønner, riskli (grov ris), bygg, citrus frukt, jordbær og epler. Det er fint om du inkluderer flere av disse matvarene i kosten din daglig.

Kylling og kalkun er gode valg av kjøtt for høyt blodkolesterol. Det samme er mager fisk. Men alt som er tilberedt (f.eks pølser, hamburgere etc) vil være tilsatt mer fett og salt enn hva det rene produktet har.

Som du ser så har jeg nevnt salt flere steder. Salt kan være en risikofaktor for hjertesykdommer, og det er viktig å kontrollere inntaket av dette også – selv om det ikke direkte påvirker blodkolesterolet. Andre faktorer som vil hjelpe til å senke faren for hjertesykdommer er røykeslutt, normal vekt og kontrollert blodtrykk.

Ellers er regelmessig mosjon veldig viktig for kolesterolet. 30 minutter daglig mosjon senker faren for hjertesykdommer drastisk ved bl.a å øke det gode HDL kolesterolet og å reversere fettopphopning på innsiden av blodårene.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...