Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Min mann hadde et hjerteinnfarkt for fjorten dager siden. Han har kolesterol på 7.9. Kostholdet er lagt helt om her i huset. Frukt, grønnsaker, fisk, rapsolje til matlaging osv. Imidlertid har han lyst på noe søtt innimellom. Hva kan han da spise? Sjokolade en gang i uken? "Pikekyss" som er lagd av eggehvitte og sukker er kanskje et alternativ? Drops? Eller har du andre tips? Takker for svar.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/56097-hjerteinnfarkt-og-kosthold/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide

Hei på deg Kitina,

Flott å høre at dere har klart å legge om kostholdet – dette er viktig for å forebygge senere infarkt. Det er greit med noe søtt en gang i blant, pass bare på mengden av det. Sukker øker triglycerid-nivået (fettet) i blodet selv om det ikke påvirker kolesterolet direkte. Triglyceridene er en av risikofaktor for hjertet. Dersom han tar seg en sjokoladebit, la det bare være en bit og ikke en stor plate. Pikekyss og et drops er også et greit alternativ. Hva med litt tørket frukt eller evt. en bit marsipan (ekte marsipan laget av mandler)?

Studier har vist at nøtter er flotte å bruke litt av daglig for å forebygge senere hjerteinfarkt. Det øker fettmengden i kosten men senker likevel kolesterolet og faren for infarkt. Jeg skrev et lengre svar om kosthold ved høyt kolesterol for en ukes tid siden. Du finner det under overskriften ”kolesterol og mettet fett” lengre ned på siden. Håper det kan være litt nyttig informasjon til dere der.

Legger også ved noen oppskrifter dersom dere er interesserte.

Påskekuler: 2 dl rosiner, 6 dl dadler, 1 dl kokos, 1 dl sesamfrø uten skall, 1 dl solsikkefrø som males fint, og 1 dl peanøttsmør. Rosiner og dadler males på kjøttkvern. Lun fruktmassen i stekovnen. Kokos og sesamfrø ristes gyllent i tørr panne. Bland alle ingrediensene og lag kuler. Oppbevares i fryseboks.

Marsipan: 500 g mandler, 250 g honning, Mandeldråper. Skold mandlene og la dem ligge og lufttørke 3-4 døgn (skold små porsj. om gangen så de ikke blir myke). Mal dem på mandelkvern 3 ganger. Elt sammen honning og mandler pluss noen dråper mandelessens. Formes etter ønske.

Rosinkuler: 200 g knekkebrød, 250 g rosiner, 50 g nøtter, litt vaniljesukker. Kjøres på foodprocessor og formes til små kuler. Best nylaget.

Vennlig hilsen

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...