Gå til innhold

Graviditet


Gjest litt usikker andregangs mor

Anbefalte innlegg

Gjest litt usikker andregangs mor

Hei,

Hadde et innlegg på jordmorforum og er nå blitt sjekket om noe er galt. Er i utgangspunktet noemalvektig (+/- 2 kilo). Noen som har et forslag til meg hva jeg kan gjøre?

Opprinnelig innlegg:

Hei,

Er nå gravid med nr. 2 og i uke 26. SF-målet er på 30 så det er jo ikke så galt.

Problemet er at jeg går ned i vekt uke for uke. I starten slet jeg mye med kvalme og var innlagt på sykehus for behandling. De kiloene jeg mistet dengang kom fort igjen. La så på meg et par kilo. Men; de siste to månedene har jeg gått ned vel 6 kilo. Og nå er jeg 7 kilo lettere enn da jeg ble gravid.

Spiser normal sunn mat. Mest av fisk og grønt/frukt. 6 måltider om dagen og trener regelmessig. Har ingen andre plager enn bekkenløsning, ikke kvalm eller i dårlig form. Eneste er et lavt blodtrykk (85/50) noe som er normalt for meg.

Er vektnedgangen farlig, eller skal jeg fortsette som nå og regne med at det bedrer seg etterhvert?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide

Hei på deg andregangs mor,

Gjennom et svangerskap bør man legge på seg, og det anbefales gjerne ikke mindre enn 6 kg. Jeg synes det er bekymringsverdig at du går nedover i vekt. Vektnedgang i den senere del av svangerskapet vil vi helst ikke se. Dette kan øke faren for å føde prematurt eller føde et lite barn.

Et sunt kosthold for gravide inkluderer daglig rikelig med grov brødmat og kornprodukter (7-11 porsjoner hvor 1 porsjon er 1 brødskive, ½ rundstykke, 1.2 dl kokt ris/pasta, 1 tortilla etc), 3-5 grønnsaker og 3-4 frukt, 3-4 glass melk (eller bytt ut med 2.5 dl yogurt, 50 g ost eller 1.2 dl cottage cheese per glass melk), og 3 porsjoner proteinmat (hvor 1 porsjon er 6 ss peanutsmør, 3.5 dl kokte bønner/linser, 3 egg, eller 85 g kjøtt/fjærkre/fisk).

Dersom du ikke klarer å gå opp i vekt ved å bare øke mengden av maten du spiser, bør du spise mer fet mat. Fett er det næringsstoffet man får mest kalorier av. Gode fettvalg inkluderer f. eks. olivenolje, rapsolje, peanutolje, peanøtter og andre nøtter, solsikkeolje, maisolje, og fet fisk. Den flerumettede fettsyren omega-3 som du får mye av i fet fisk, rapsolje, soyaolje, og knuste linfrø eller linfrøolje er viktig i hjerne- og nerveutviklingen hos barnet ditt.

Jeg vil derimot anbefale å være forsiktig med et høyere inntak av mettet fett (som det finnes mye av i fet melk og melkeprodukter og fete kjøtt-typer). Dette fettet er en risikofaktor i utviklingen av mange livsstilssykdommer.

Jeg håper ellers at du blir undersøkt og fulgt nøye opp av lege og jordmor. Lykke til videre med svangerskapet!

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...