Gå til innhold

kok/kjøl


oval

Anbefalte innlegg

Har noen erfaring med mat som blir servert etter kok/kjøl-metoden på gamlehjem el.l. institusjoner?

Er denne maten tilfredsstillende når det gjelder næring og vitaminer til gamle og syke?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Ernæringsfysiolog Monica F Dahlseide

Hei oval,

Kok/kjøl metoden går ut på at maten lages for så å kjøles raskt ned og oppbevares kaldt i begrenset tid før den varmes opp igjen og serveres. Dette er en veldig effektiv og økonomisk produksjonsmetode i storkjøkken – populær på sykehus og andre institusjoner.

Det er farer med denne metoden i matlaging, som det kan være med matlaging generelt. Men dersom metoden brukes riktig, vil maten være tilfredsstillende mht næring. Næringsstoffer som lett kan tapes i oppvarming inkluderer spesielt folsyre. Tiamin er også sårbar. Tapet av næringsstoffer reduseres ved at maten ikke overkokes og at det f.eks brukes lite vann i koking av grønnsaker. Det er derfor viktig at mat som tilberedes ved kok/kjøl metoden kun er akkurat ferdig når det raskt kjøles ned. Overkoking må da også unngås i oppvarmingen før servering. Maten skal varmes opp flere enn den ene gangen.

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...