Gå til innhold

Hiv og smittefare


ungemann

Anbefalte innlegg

Vi har sittet noen venner å diskutert litt, så er det noen ting vi lurer på ang HIV smitte.

Jeg har spurt litt tidligere angående hvordan viruset smitter fra kvinne til mann og forstått det slik at det smitter dette via rift i penis(?) og at viruset er i blod og sæd.

-Er viruset da i vesken som kommer fra vagina under sex, eller kun hvis er blod (rift?) i vagina?

-Hva hvis en slikker vagina og får veske i munnen (uten blod i vagina)?

-Hva hvis en bruker fingre i vagina, for så å putte fingrene i munnen(uten blod i vagina)?

-Hvis ja, Hvor lenge kan eventuelt viruset leve på fingrene/under negler osv…?

-Hva hvis en bruker kondom, så sprekker kondomet og en trekker seg ut umiddelbart og det ikke er rift i penis, er det da stor sjangse for smitte?

-Hvor lenge tar det før en kan påvise smitte ved blodprøve?

-Finnes det tabletter som kan en kan ta som dreper smitte, hvis en har vært utsatt for en smittefarlig situasjon? Hvis ja, hvor lenge etter kan de tas?

Håper noen ha kunnskap til å svare detaljert på dette.

Vennlig hilsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

http://www.doktoronline.no/pub/lex/31122310.html

http://www.helsetilsynet.no/pubinfo/hiv_aids/sikrere/sikrere.html

http://www.nettdoktor.no/sykdommer/fakta/hiv&aids.htm

Her står bl.a:Har du vært utsatt for mulig smitte, bør du henvende deg til lege snarest mulig for å få rådgivning vedrørende testing og evt. behandling. I de fleste tilfeller vil legen tilråde at du blir testet ca. 3 måneder etter den mulige smitte. Hvis du nylig har vært utsatt for spesielt stor risiko for å bli smittet, eller har symptomer som ved den primære HIV-infeksjon, vil du bli tilbudt å bli testet for både antistoffer og for selve viruset (HIV antigen). I noen tilfeller av tidlig HIV-infeksjon vil man nemlig velge å innlede behandling.

Hvis du med sikkerhet eller stor sannsynlighet vet at din partner var HIV-positiv eller du ble utsatt for smitte ved et uhell (f.eks. stikk på kanyle), vil man i spesielle tilfeller starte en behandling som prøver å forhindre at du i det hele tatt blir smittet med HIV. Denne forebyggende behandling skal helst startes få timer etter den mulige smitte. Behandlingen er ikke uten bivirkninger, og innen den iverksettes skal det derfor vurderes hvor stor risikoen er for at du er smittet. Det skjer i samråd mellom deg, behandlende lege og den lokale/regionale infeksjonsmedisinske avdeling.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så du programmet om hiv i går?der var det flere personer med hiv som fortalte om sine liv. Jeg ble ganske sjokka da ei dame med hiv, hadde en samboer som ikke hadde hiv, de hadde ofte sex uten å benytte kondom, hun fortalte at det var lettere for en kvinne å bli smitta, enn det var for menn. Det samboeren hennes måtte passe på når de hadde sex var at han ikke hadde noen sår/rifter o.l på penis. Men samboeren var inforstått med at han lekte med livet når han drev på sånn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Gjest Miklos Degre, Dr Med Spesialist i mikrob

Kjære ungeman, Jeg skjønner at HIV smitte er et viktig spørsmål som engasjerer yngre og aktive mennesker.

HIV finnes i første rekke i blod, noe mindre grad i andre kroppsvæsker. Det kan forekomme i vaginalsekret selv uten synlig blodtilblanding. Det kan ikke utelukkes at selv uten at du ser at blod er tilstede at virus kan overføres, enten ved vanlig sex eller ved oral/vaginal sex. Sannsynligheten for overføring via fingeren er kanskje enda mindre, men jeg vil ikke tatt sjansen. Når det gjelder hvor lenge virus kan overleve på fingeren, etc, har vi hatt en ganske omfattende diskusjon om det på disse spalter ca en mnds tid siden. Skikkelig vask reduserer selvfølgelig overlevelsen, men 100% sikkerhet kan ikke garanteres på noen dager. HJvis kondomen sprekker blir penis utsatt for vaginal sekret og det gjelder forøvrig det som jeg skrev ovenfor. Det er klart at jo mindre tid kontakten varer jo mindre sjansen er for smitteoverføring, men noe absolutt sikkerhet er det ikke. Smitteoverføring kan med stor sannsynlighet påvises i løpet av en uke (ved å påvise virusantigen eller arvestoff), men det er ganske kompliserte og dyre undersøkelser. Vanlig påvisning av virusantistoffer (organismens reaksjon på infeksjon), som er den mest brukte metoden blir positiv iløpet av ca 3-4-5 uker. Når det gjelder muligheten til å drepe smitte er det å si at vi har ingen sikre muligheter til det, derimot anbefales det av mange eksperter at ved sikke eller meget sansynlig kontakt med HIV positiv person bør det settes igang behandling ganske umiddelbart, helst samme dag.

Det er vanskelig å gi uttømmende svar på mange kompliserte spørsmål i en kort form, men håper det hjelper. Kort sagt: ta ikke sjanser!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...