Gå til innhold

Utvikling og forebygging av allergi hos barn


Jøje
 Del

Anbefalte innlegg

Vår sønn på 2 1/2 år fikk diagnosen eggallergi for ett år siden, og vi har det siste året holdt ham unna mat/drikke med egg. Han reagerer i form av opphovning og sterk kløe i nese, øyne og svelg i tillegg til elveblest over hele kroppen - også ved utvortes kontakt med egg. Vi har nå etter ett år tatt ny prøve, og rekasjonene er de samme, selv om det ble sagt at det har hjulpet å holde ham helt unna egg en periode. Legen forteller i tillegg at han kan utvikle kryssallergi mot pollen (bjørk, or, hassel) samt gulrøtter, poteter, paprika, nøtter, mandler, peanøtter, stenfrukter, tomat og sjokolade. Han har per idag ingen synlig reaksjon på disse matvarene, men vi blir anbefalt at han unngår disse. Vi synes at dette innebærer en veldig stor omlegging av kostholdet. Mange har viktig næringsinnhold, han er veldig glad i frukt og tomater, og vi er redd at kostholdet forringes samt at det gir et mer komplisert hverdagsliv for en liten gutt (i barnehagen, på besøk, spise ute osv). Hvordan vurderes dette medisinsk? Ønsker en betraktning og anbefaling rundt hvordan dette bør håndteres og evt. erfaring/forskning fra området. Vi ønsker jo som foreldre minst mulig inngrep i en normal barnehverdag, samtidig som vi selvfølgelig er innstilt på å legge om kostholdet hvis dette vil være forebyggende for evt videreutvikling av allergi og at han kan vokse dette av seg for et normalt kosthold senere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Fortsetter under...

Gjest Ragnhild Halvorsen, Lege Spesialist i Immunologi

Kjære Jøje

Eggallergi er svært vanlig hos små barn og har heldigvis en tendens til å gå over etterhvert som barne blir eldre. Men en eggallergi i småbarnsperioden er ofte forløper for senere luftveisallergier som dyrehårsallergi og pollenallergi.

Det er riktig at bjørkepollenallergikere kan få kryssreaksjoner mot rå frukt og grønnsaker. Det er imidlertid aldri vist at det å holde små barn med allergi borte fra rå frukt og grønnsaker forebygger utvikling av kryssallergier. Det som er vanlig praksis er at barn skal spise alt de ikke er påvist allergiske mot og skal ikke holdes borte fra noen matvarer for å forebygge videre allergiutvikling. Dette gjelder også der det er påvist en bjørkepollenallergi - hvis kryssallergiene dukker blir det i form av kløe i munnen ved inntak av forskjellige rå frukter og grønnsaker og da er det rimelig å unngå akkurat det man reagerer på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
 Del

×
×
  • Opprett ny...