Gå til innhold

Anstrengelses-astma?


chirmo
 Del

Anbefalte innlegg

chirmo

Opplevde etter å ha trent hardt for første gang på lenge (er utrent) å få tett bryst, pipende pust og mye hoste 5-10 minutter etter trening. (Kjente ikke dette under treningen) Dette varte ca. 8-9 timer. Opplevde det meget tungt å puste, både inn og ut. Våknet flere ganger om natten av tung pust og piping i brystet. Er frisk ellers, ikke forkjølet. Har mor, onkel og fetter med mye astmaplager. Har selv pollenallergi, men har ikke opplevd astma i pollensesong tidligere. Kan den plutselige harde treningen utløst astma? Bør jeg prøve å trene noen ganger til før jeg ev. går til lege? Er litt redd for å utløse det igjen.

Er kvinne i starten av 30 årene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Ragnhild Halvorsen, Lege Spesialist i Immunologi

Kjære chirmo

Det typiske ved anstrengelsesastma (i motsetning til vanlig slitenhet ved trening) er at plagene dukker opp etter en kraftig anstrengelse. Hvis det ikke gis medisin kan tettheten og pustebesværet vedvare i mange timer. Hos allergikere kan astma opptre ganske plutselig ved anstrengelser og det er nokså typisk at det kommer ved hardtrening uten langvarig oppvarming. Det at man har anstrengelsesutløst astma bør ikke avholde en fra fysisk aktivitet og trening - det finnes veldig gode medisiner som gjør at man kan trene uten å få astma.

Du bør absolutt gå til legen din før du kaster deg ut i nye kraftige treningsøkter. Anstrengelsesastma kan ellers til en viss grad unngås hvis en bruker lang tid (mye lenger enn vanlig) på å varme opp før hard trening.

Det at du opplevde et anfall med anstrengelsesastma behøver ikke å bety at du har utløst en astmasykdom med treningen. Sannsynligvis har astmaen "ligget på lur" lenge for så å dukke opp i forbindelse med en hard treningsøkt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
 Del

×
×
  • Opprett ny...