Gå til innhold

Allergi mot stikk


tusseline

Anbefalte innlegg

Sønnen vår på 8 år fikk i fjor konstatert allergi mot vepse-, humle- og bistikk, med laveste verdi på skalaen. Han har ikke blitt stukket siden han var 5 år, og da hadde han ikke annet enn lokale reaksjoner (foten hovnet opp). Vi fikk imidlertid en adrenalin sprøyte av vår faste lege, til å ha `i tilfelle`. Den har vi med oss overalt.

Som mor er jeg jo glad for at vi har sprøyten, men jeg lurte litt på om det er nødvendig for oss å ha med den overalt, til enhver tid... Sønnen vår er jo i en alder hvor han skal bli mer og mer selvstendig, farte rundt på egenhånd til venner og familie. Hva er vanlig `praksis` med slike sprøyter? Med så lav verdi, trenger han å ha den med seg overalt, og må vi informere alle tenkelige og utenkelige om dette?

Takknemlig for svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Ragnhild Halvorsen

Kjære Tusseline

Vanlig praksis med adrenalinsprøyte til insektallergikere er at det reserveres for dem med alvorlige reaksjoner på stikk. Der hvor det "bare" har vært lokale reaksjoner med opphovning er det ikke vanlig å utstyre pasientene med adrenalin. Det er imidlertid som du også har følt, en sikkerhet å ha den hvis det er lang vei til nærmeste lege. Det er ikke mulig å forutsi hvordan sønnen din kommer til å reagere hvis han blir stukket igjen, testene er nokså usikre når det er så lenge siden siste stikk. Men sannsynligheten taler for at han ikke får en alvorlig reaksjon. I stedet for å gjete ham med adrenalinsprøyten kan du instruere ham i kontakte en voksen som kan ta hånd om ham, eventuelt få ham til lege hvis han skulle være så uheldig å bli stukket og få en reaksjon utover det å hovne opp på stikkstedet. Det er også lurt å la ham få en allergitablett (Clarityn, Zyrtec, Telfast, Kestine eller liknende) med en gang hvis han blir stukket. Men la ikke redsel for allergireaksjon begrense hans vanlige utfoldelse, sannsynligheten for at han skal få en alvorlig reaksjon er som sagt ikke stor. Voksne som han har mye kontakt med bør kanskje få vite at det er en liten sjanse for at han kan reagere på stikk, men det er ingen grunn til å dramatisere og informere alle tenkelige og utenkelige.

Lykke til.

Informasjon via Internett erstatter ikke en legekonsultasjon. For en sikker

vurdering av problemstillingen du tar opp i brevet bør du derfor rådføre deg

med legen din.

Vennlig hilsen

Ragnhild Halvorsen

Lege, spes.immunologi

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...