Gå til innhold

Insulinresistens


Gjest Ysatis
 Del

Anbefalte innlegg

Gjest Ysatis

Hei! Min samboer har fått beskjed om at han har insulinresistens med tendens til å utvikle diabetes 2. Vet ikke hva slags informasjon jeg skal skrive her, han lever igrunn ganske sunt nå, men har hatt en periode i livet der han for det første har vært litt overvektig og dessuten drukket veldig mye alkohol. I denne perioden var han også utsatt for et enormt stort psykisk press. Nå har han for det første sluttet (nesten helt) å drikke, og han har gått ned noen kilo. Hans bestemor hadde også diabetes, men om det var 1 eller 2 vet jeg ikke. Det han (vi) lurer på nå er: Hva skal han gjøre for å unngå at dette utvikler seg vidre? Er det noe han helt klart må holde seg unna av mat eller drikke? Er det noe spesielt han bør få i seg mye av? På forhånd, tusen takk for svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Lillemus

Han bør kanskje se nærmere på kostanbefalingene til Dr. Lindberg (Fedon.dietten), den er vel beregnet for folk med insulinresistens? Lite brød, poteter, ris og pasta bl.a.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Elisabeth Holmen Berg, diabetessykepleier

Hei igjen!

Insulinresistens er en tilstand hvor kroppens insulin ikke virker godt nok. Insulinet skal sørge for at kroppens celler får tilgang på nok glucose slik at de kan fungere optimalt. Glucose får vi fra stivelsen i maten vi spiser, og fra reservelager i leveren når det er perioder vi ikke spiser, f. eks om natten. Ved insulinresistens vil kroppen kompensere for den manglende effekten ved å produsere mer insulin og kan derved holde blodsukkeret normalt en stund. Når produksjonen ikke kan holde tritt med det økte behovet vil blodsukkeret begynne å stige og man har fått diabetes. Allikevel kan insulinproduksjonen altså være stor. Det samboeren din har gjort, ved å kutte ut alkohol som gir mye kalorier, og har gått litt ned i vekt reduserer insulinresistensen. Et mål på insulinresistens hos menn er en midje/hofte ratio over 0,9. (Hos kvinner over 0,85)(WHO's definisjon) Man kan bruke målebåndet og dele cm rundt midjen på cm rundt livet. Det er fettvevet i mageområdet som produserer hormoner som reduserer insulinets effekt. Derfor er det viktig å spise variert og sunt i passe mengde slik at man kan opprettholde en kroppsvekt som innebærerer at man ikke får såkalt "pondus". Dersom din samboer ønsker å redusere vekten og isnulinresistensen bør han holde seg unna matvarer som inneholder mye fett og sukker. F.eks. brus med sukker og "fast food". Grønnsaker kan med hell spises i mengder. Bruk grove kornprodukter/brød i ikke for store mengder og rene fiske- og kjøtt råvarer. Porsjonene av tilbehør som ris eller poteter bør ikke være for store og hjertevennlig fett (oljer) i små mengder kan brukes i matlagingen. Fysisk aktivitet reduserer insulinresistensen, og effekten av en tur eller treningsøkt kan vare et helt døgn etterpå. Det er også hyggelig for samboere å ha felles aktiviteter, og det bygger ikke bare opp formen og helsa men også trivselen og samholdet i et forhold. Han er heldig som har støtte og interesse fra deg! Lykke til begge to. Med vennlig hilsen Elisabeth

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
 Del

×
×
  • Opprett ny...