Gjest Lurer på litt av hvert Skrevet 25. mars 2008 Skrevet 25. mars 2008 Hvorfor blir mat så fuktig når mat steker den i mikroovnen? Tenker da særlig på bakverk, men også mange andre ting. Spesielt gjærbakst blir jo nesten som "ferskt" igjen etter noen sekunder i mikroen (hvis man spiser det med det samme det kommer ut vel og merke). En annen ting jeg lurer på med mat i mikro er hvorfor ting med mye fett i blir varmere enn andre ting? Andre ting som blir varmere enn mange andre ting er feks mais, men det er det jo ikke så mye fett i. Ting som det går sent å varme opp er bla poteter. Og hvorfor blir maten varmere rundt kanten enn i midten?? 0 Siter
Gjest my guess Skrevet 25. mars 2008 Skrevet 25. mars 2008 Hvorfor blir mat så fuktig når man steker den i mikroovnen? S: Fordi vannet ikke fordamper i mikroen på samme måte som når man koker noe? En annen ting jeg lurer på med mat i mikro er hvorfor ting med mye fett i blir varmere enn andre ting? S: Fett har lavere kokepunkt? Og hvorfor blir maten varmere rundt kanten enn i midten?? S: Maten varmes opp utenfra og inn. Gjetter litt villt her altså. 0 Siter
adelie Skrevet 26. mars 2008 Skrevet 26. mars 2008 Hvorfor blir mat så fuktig når man steker den i mikroovnen? S: Fordi vannet ikke fordamper i mikroen på samme måte som når man koker noe? En annen ting jeg lurer på med mat i mikro er hvorfor ting med mye fett i blir varmere enn andre ting? S: Fett har lavere kokepunkt? Og hvorfor blir maten varmere rundt kanten enn i midten?? S: Maten varmes opp utenfra og inn. Gjetter litt villt her altså. ''S: Fett har lavere kokepunkt? ' Det er heller at fett kan bli veldig veldig varmt, mens vann blir ikke varmere enn 100 gr under normale forhold 0 Siter
Katt-ja Skrevet 26. mars 2008 Skrevet 26. mars 2008 Hvorfor blir mat så fuktig når man steker den i mikroovnen? S: Fordi vannet ikke fordamper i mikroen på samme måte som når man koker noe? En annen ting jeg lurer på med mat i mikro er hvorfor ting med mye fett i blir varmere enn andre ting? S: Fett har lavere kokepunkt? Og hvorfor blir maten varmere rundt kanten enn i midten?? S: Maten varmes opp utenfra og inn. Gjetter litt villt her altså. Fett har høyere kokepunkt (enn vann f.eks.). Varmere å brenne seg på fett enn vann, ikke sant? 0 Siter
Gjest my guess Skrevet 26. mars 2008 Skrevet 26. mars 2008 Fett har høyere kokepunkt (enn vann f.eks.). Varmere å brenne seg på fett enn vann, ikke sant? Jeg tenkte at fett har lavere kokepunkt og derfor koker lengre. Altså at det blir varmere enn resten av maten som ikke rekker å koke opp. Men jeg bare gjetter altså! 0 Siter
Katt-ja Skrevet 26. mars 2008 Skrevet 26. mars 2008 Jeg tenkte at fett har lavere kokepunkt og derfor koker lengre. Altså at det blir varmere enn resten av maten som ikke rekker å koke opp. Men jeg bare gjetter altså! Hehe,- ja det gjør du... 0 Siter
Gjest my guess Skrevet 26. mars 2008 Skrevet 26. mars 2008 Hehe,- ja det gjør du... Var det dårlig gjetta på de andre også? 0 Siter
....AV Skrevet 26. mars 2008 Skrevet 26. mars 2008 Hvorfor blir mat så fuktig når mat steker den i mikroovnen? Antagelig fordi vannet i maten blir vanndamp i maten og fordi ikke ovnen er varm, tørker den ikke. En annen ting jeg lurer på med mat i mikro er hvorfor ting med mye fett i blir varmere enn andre ting? Jeg tror ikke det blir mye varmere. Mikrobølgene varmer opp vannet i maten, så maten blir sjelden varmere enn 100 grader. Imidlertid har fett større varmekapasitet enn vann, dvs. kan lagre mer varme, og derfor brenner du deg mer når du spiser fett enn andre ting. Det samme gjelder for eksempel for kakao, som man lettere brenner seg på enn te og kaffe. Og hvorfor blir maten varmere rundt kanten enn i midten?? Det er fordi mikrobølgene trenger seg inn fra utsiden. 0 Siter
Katt-ja Skrevet 27. mars 2008 Skrevet 27. mars 2008 Var det dårlig gjetta på de andre også? De var vel ikke så ille egentlig ;-) Tror jeg... 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.