Gå til innhold

Noen her med cøliaki?


Anbefalte innlegg

Gjest Niccola
Skrevet

Jeg er på ncf sine forumsider, men det er knapt brukere der, så jeg spør her.

Skal snart begynne på glutenfritt kosthold, og har kjøpt inn itt Jytte glutenfrit mel. Lurer i første omgang på hvordan det er å bytte ut vanlig mel med Jytte når jeg baker?

Har brødbakemaskin, vil det fungere å bare bytte ut melet eller må mengden justeres? Hva med kaker?

Skrevet

''Lurer i første omgang på hvordan det er å bytte ut vanlig mel med Jytte når jeg baker? ''

Brød og annen gjærbakst er den store utfordringen med glutenfritt kosthold. Du kan ikke bare bytte ut melet, du må bruke oppskrifter som er beregnet på glutenfritt mel. Jyttemel alene blir ikke særlig gode brød etter min oppfatning. Det beste tipset er å melde seg på bakekurs i regi av cøliakiforeningen.

Eller du kan se på oppskrifter her:

http://www.matoppskrift.no/sider/glutenoppskrifter.asp

''Har brødbakemaskin, vil det fungere å bare bytte ut melet eller må mengden justeres?''

Mengde må justeres hvis du skal få gode brød. Det fulgte med oppskrift på glutenfritt brød til vår brødbakemaskin.

På ncf sine nettsider er det en diskusjonsside med oppskrifter, der kan du også få tips til dette.

''Hva med kaker?''

Kaker, vafler og pannekaker blir like bra med glutenfritt mel. Jeg vil riktignok anbefale andre typer enn Jyttemel, f.eks. Toros lyse glutefrie melblanding. Toro har også glutenfri vaffelmiks og Toros langpanne sjokoladekakemiks, lyse muffins og sjokolademuffins er glutenfrie.

Skrevet

Hei,- med hånden på hjertet vil jeg si at dette har vi god peiling på. Av oss fire i familien er det bare jeg som ikke har cøliaki. Pleier å si til min mann at han kan være rimelig sikker på at det er hans barn :-)

Fra spøk til alvor. Vi har bakt glutenfritt i mange år nå. Gjærbakst er det vanskligste, og jeg ennå til gode å få til noe som er i nærheten av vanlige hveteboller (de smaker annerledes, og blir mye mer "kakete" i konsistensen).

Det enkleste først: Kaker: Det beste (om du ikke velger en ferdig poseløsning fra Toro eller Mølleren) er å bake etter vekt. Dette fordi det glutenfrie mellet er lettere enn vanlig mel, dermed må du som regel ha litt mer i enn med vanlig mel for at ikke sukkerbrød etc skal "falle" sammen. Ellers er det en grei regel at dersom du feks skal ha i 2 dl mel, så tar du 2 - nærmere 3 dl glutenfritt. Har ennå til gode å misslykkes med sukkerbrød, og smaken er helt fin. Men ikke bruk Jyttemel. Det har jeg dårlig erfaring med til alt, bortsett fra utbaking. Heller Sempers fine mel, evt noe Toro kakemiks.

Jeg har dårlig erfaring med glutenfritt brød i bakemaskin, (har hatt bakemaskin siden 94). Det er vanskligere å elte det glutenfrie brødet tydeligvis. Jeg lager heller en oppskfrift med 3 normale brød. Når de er avkjølt deler jeg dem opp i skiver og fryser ned med mellomleggspapir mellom skivene, og tar ut av fryseboksen etter behov (tiner på svak varme i brødrister). Dermed blir brødet alltid ferskt. Glutenfritt mel har en særegen smak, så jeg prøver alltid å "skjule" smaken ved å ha i andre ingredienser som setter god smak. Ikke lag vanlige boller - lag kanelboller. Foccacia brød med oliven, evt soltørket tomat ble feks overraskende vellykket. I brødet jeg baker har jeg masse frø, glutenfri müsli, havregryn og bla honning. Det hever fint, som vanlige brød, og får ikke gummikonsistens som jeg synes mange kjøpebrød får.

Ser dette blir langt, du får bare spørre i vei videre om du lurer på noe. Kjøkkenmaskin er forresten en flott investering - evt fint å ønske seg til jul når du skal bake glutenfritt.

Gjest MayLynn
Skrevet

Har en datter med cøliaki og har også bakt glutenfritt i mange år. Går veldig greit. Baker uten hvetestivelse dvs at jeg bruker Semper Grønn naturlig glutenfri grov melblanding og Finax lys melblanding til brød. Til kaker/vafler/pizza og boller bruker jeg Semper grønn Fin naturlig glutenfri melblanding/Jyttemel (kjempegod til utbaking)/ Toro lys melblanding. Pleier å blande flere sorter. Ikke kun Jyttemel, men det kan godt være LITT jyttemel i deigene.

Kaker bruker jeg Semper grønn Fin, men tåler du hvetestivelse er nok Toro fin kakemix best. Den er også best til julekaker, men det går helt fin med Semper grønn Fin også.

Vi har også brødbakemaskin men den brukes veldig sjelden. Jeg gjør som Caprice - baker 3 brød om gangen.

Gjest Niccola
Skrevet

Har en datter med cøliaki og har også bakt glutenfritt i mange år. Går veldig greit. Baker uten hvetestivelse dvs at jeg bruker Semper Grønn naturlig glutenfri grov melblanding og Finax lys melblanding til brød. Til kaker/vafler/pizza og boller bruker jeg Semper grønn Fin naturlig glutenfri melblanding/Jyttemel (kjempegod til utbaking)/ Toro lys melblanding. Pleier å blande flere sorter. Ikke kun Jyttemel, men det kan godt være LITT jyttemel i deigene.

Kaker bruker jeg Semper grønn Fin, men tåler du hvetestivelse er nok Toro fin kakemix best. Den er også best til julekaker, men det går helt fin med Semper grønn Fin også.

Vi har også brødbakemaskin men den brukes veldig sjelden. Jeg gjør som Caprice - baker 3 brød om gangen.

Takk for tips! Jeg skjønner at dette blir litt å sette seg inn i, og jeg som egentlig ikke kan fordra å lage mat... Bortsett fra brød og kaker.. ;-)

Skal melde meg på bakekurs gjennom NCF.

Gjest Niccola
Skrevet

Hei,- med hånden på hjertet vil jeg si at dette har vi god peiling på. Av oss fire i familien er det bare jeg som ikke har cøliaki. Pleier å si til min mann at han kan være rimelig sikker på at det er hans barn :-)

Fra spøk til alvor. Vi har bakt glutenfritt i mange år nå. Gjærbakst er det vanskligste, og jeg ennå til gode å få til noe som er i nærheten av vanlige hveteboller (de smaker annerledes, og blir mye mer "kakete" i konsistensen).

Det enkleste først: Kaker: Det beste (om du ikke velger en ferdig poseløsning fra Toro eller Mølleren) er å bake etter vekt. Dette fordi det glutenfrie mellet er lettere enn vanlig mel, dermed må du som regel ha litt mer i enn med vanlig mel for at ikke sukkerbrød etc skal "falle" sammen. Ellers er det en grei regel at dersom du feks skal ha i 2 dl mel, så tar du 2 - nærmere 3 dl glutenfritt. Har ennå til gode å misslykkes med sukkerbrød, og smaken er helt fin. Men ikke bruk Jyttemel. Det har jeg dårlig erfaring med til alt, bortsett fra utbaking. Heller Sempers fine mel, evt noe Toro kakemiks.

Jeg har dårlig erfaring med glutenfritt brød i bakemaskin, (har hatt bakemaskin siden 94). Det er vanskligere å elte det glutenfrie brødet tydeligvis. Jeg lager heller en oppskfrift med 3 normale brød. Når de er avkjølt deler jeg dem opp i skiver og fryser ned med mellomleggspapir mellom skivene, og tar ut av fryseboksen etter behov (tiner på svak varme i brødrister). Dermed blir brødet alltid ferskt. Glutenfritt mel har en særegen smak, så jeg prøver alltid å "skjule" smaken ved å ha i andre ingredienser som setter god smak. Ikke lag vanlige boller - lag kanelboller. Foccacia brød med oliven, evt soltørket tomat ble feks overraskende vellykket. I brødet jeg baker har jeg masse frø, glutenfri müsli, havregryn og bla honning. Det hever fint, som vanlige brød, og får ikke gummikonsistens som jeg synes mange kjøpebrød får.

Ser dette blir langt, du får bare spørre i vei videre om du lurer på noe. Kjøkkenmaskin er forresten en flott investering - evt fint å ønske seg til jul når du skal bake glutenfritt.

Oi, 3 av 4.. :-)

Tusen takk for svar, jeg lagrer innleggene deres på PCen min, og skal ette meg skikkelig inn i det etterhvert. Tenker litt tregt, og det er litt av problemene mine. Kropp og hode er litt sirup.. Håper dietten vil hjelpe på dette.

Gjest Niccola
Skrevet

''Lurer i første omgang på hvordan det er å bytte ut vanlig mel med Jytte når jeg baker? ''

Brød og annen gjærbakst er den store utfordringen med glutenfritt kosthold. Du kan ikke bare bytte ut melet, du må bruke oppskrifter som er beregnet på glutenfritt mel. Jyttemel alene blir ikke særlig gode brød etter min oppfatning. Det beste tipset er å melde seg på bakekurs i regi av cøliakiforeningen.

Eller du kan se på oppskrifter her:

http://www.matoppskrift.no/sider/glutenoppskrifter.asp

''Har brødbakemaskin, vil det fungere å bare bytte ut melet eller må mengden justeres?''

Mengde må justeres hvis du skal få gode brød. Det fulgte med oppskrift på glutenfritt brød til vår brødbakemaskin.

På ncf sine nettsider er det en diskusjonsside med oppskrifter, der kan du også få tips til dette.

''Hva med kaker?''

Kaker, vafler og pannekaker blir like bra med glutenfritt mel. Jeg vil riktignok anbefale andre typer enn Jyttemel, f.eks. Toros lyse glutefrie melblanding. Toro har også glutenfri vaffelmiks og Toros langpanne sjokoladekakemiks, lyse muffins og sjokolademuffins er glutenfrie.

Tusen takk for svar! :-)

Skrevet

Hei,- med hånden på hjertet vil jeg si at dette har vi god peiling på. Av oss fire i familien er det bare jeg som ikke har cøliaki. Pleier å si til min mann at han kan være rimelig sikker på at det er hans barn :-)

Fra spøk til alvor. Vi har bakt glutenfritt i mange år nå. Gjærbakst er det vanskligste, og jeg ennå til gode å få til noe som er i nærheten av vanlige hveteboller (de smaker annerledes, og blir mye mer "kakete" i konsistensen).

Det enkleste først: Kaker: Det beste (om du ikke velger en ferdig poseløsning fra Toro eller Mølleren) er å bake etter vekt. Dette fordi det glutenfrie mellet er lettere enn vanlig mel, dermed må du som regel ha litt mer i enn med vanlig mel for at ikke sukkerbrød etc skal "falle" sammen. Ellers er det en grei regel at dersom du feks skal ha i 2 dl mel, så tar du 2 - nærmere 3 dl glutenfritt. Har ennå til gode å misslykkes med sukkerbrød, og smaken er helt fin. Men ikke bruk Jyttemel. Det har jeg dårlig erfaring med til alt, bortsett fra utbaking. Heller Sempers fine mel, evt noe Toro kakemiks.

Jeg har dårlig erfaring med glutenfritt brød i bakemaskin, (har hatt bakemaskin siden 94). Det er vanskligere å elte det glutenfrie brødet tydeligvis. Jeg lager heller en oppskfrift med 3 normale brød. Når de er avkjølt deler jeg dem opp i skiver og fryser ned med mellomleggspapir mellom skivene, og tar ut av fryseboksen etter behov (tiner på svak varme i brødrister). Dermed blir brødet alltid ferskt. Glutenfritt mel har en særegen smak, så jeg prøver alltid å "skjule" smaken ved å ha i andre ingredienser som setter god smak. Ikke lag vanlige boller - lag kanelboller. Foccacia brød med oliven, evt soltørket tomat ble feks overraskende vellykket. I brødet jeg baker har jeg masse frø, glutenfri müsli, havregryn og bla honning. Det hever fint, som vanlige brød, og får ikke gummikonsistens som jeg synes mange kjøpebrød får.

Ser dette blir langt, du får bare spørre i vei videre om du lurer på noe. Kjøkkenmaskin er forresten en flott investering - evt fint å ønske seg til jul når du skal bake glutenfritt.

Jeg baker glutenfritt brød i bakemaskinen hele tiden. - men ikke med annet enn toro lys melblanding(den uten hvetestivelse). Bruker jeg Semper eller andre typer mel, blir brødene fort klamme blyklumper eller ikke skikkelig eltet. Nå for tiden "sper" jeg med linfrø. Drøyt fire dl vann(linfrøene trenger litt ekstra), En _raus_ slump olivenolje, en pose toromel, en slump(1,5 dl eller mer) linfrø som jeg finmaler, litt hele frø for "tyggbarheten",, en liten t-skje salt og en liten t-skje tørrgjær. Funker hver gang.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...