Gå til innhold

hårtap/psoriassis - stoffskiftesykdom?


Gjest Skallete:)
 Del

Anbefalte innlegg

Gjest Skallete:)

Jeg er 40 år og har i alle år hatt et svært tykt og krøllete hår. For ca 1 år siden ble jeg plutselig veldig syk uten at man egentlig fant ut årsaken. Jeg hadde høy senking og crp, fikk antibiotika uten at dette virket umiddelbært. Jeg var noe forkjølt i denne perioden. Hostet opp slim, og hadde noe hoven hals på den ene siden, men dette var ikke ondt. Mer som om det var noe i veien når jeg skulle svelge. Ingen av legene bryde seg imidlertid om denne opplysningen. Jeg hadde store muskel og leddsmerter, og fikk på toppen av det hele psoriassis noe jeg aldri hadde hatt symptomer på tidligere, heller ikke noen i familien. Jeg var sliten, trøtt og hadde ondt i kroppen. jeg var sykmeldt i 6 uker og gikk ned 10 kilo.Blodprøvene var visstnok normale bortsett fra lavt trombocyttnivå. Jeg fikk lett blåmerker og blodutredelse. Må jo sies at jeg ble svært deprimert over å være i den tilstanden. Jeg kom meg imidlertid på føttene igjen. Og har i den siste tinen følt meg frisk, bortsett fra at hevelsen på den ene siden av halsen fremdeles er der. Det som jeg nu undrer meg over er at jeg de to siste månedene har hatt et stort håravfall. Det begynner å bli skjemmende og jeg begynner å bli redd. Går på medisin for psoriassis - som legen kaller for cellegift, men det skulle visst nok ikke gå ut over hårvekst. Jeg har svært tørr hud, og kroppen klør. Hva skjer med meg? Lurer selv på om det er noe med stoffskifte? Har ikke gått noe særlig opp i vekt, spiser godt og har godt apetitt. Ikke noe i veien med avføring heller. Sover godt. Har en svært sressende jobb, 3 unger osv så det er høyt tempo i hverdagen... Skyldes dette psoriassis, medisin, stress eller er det symptomer på stoffskifterelaterte sykdommer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jon Langeland, hudlege

Hei ! Du beskriver et ganske sammensatt og komplisert sykdomsbilde som kan være vanskelig å analysere i detalj etter kun å ha lest teksten og uten å ha sett deg. Imidlertid gir du en god oversikt og kommer med svært mange opplysninger med ganske få ord, selv om det blir mye til sammen . At legene f eks ikke har fått med seg eller gått nærmere inn på dine svelgproblemer, kan være et uttrykk for at det var så mye som skjedde samtidig med deg at de hadde problemer med å finne en kjent sykdomstilstand som kunne "forklare" alle dine symptomer og tegn og ikke hadde kapasitet til å gå inn på hvert enkelt symptom. Utbrudd av psoriasis kommer ofte samtidig med eller litt etter påkjenninger på kroppen, typisk infeksjonssykdommer med feber eller psykisk stress. Leddplagene dine er muligens blitt oppfattet som psoriasisbetingete siden du har fått cellegift. Når det gjelder håravfallet som du er mest bekymret for nå, høres det ut til å være det vi kaller for "telogent effluvium" på norsk "synkronisert hårtap" eller "røyting" . Dette er forbigående og starter gjerne 2-3 mnd etter en sterk påvirkning på kroppen , også her(som ved årsak til psoriasisutbruddet) f eks febersykdom,, "betennelse" som ved leddplager, vekttap , psykisk stress, stans på p- piller mm. I din historie høres det ut til å være flere mulige årsaker til hårtapet som etter hvert gir seg i løpet av 3-4 mnd og erstattes med nytt hår. Så selv om det er plagsomt en lang stund , tyder alt på at det kommer til å gå over og at håret kan bli normalt igjen. Lave trombocytter og blåmerker kan høre sammen og kan også forårsakes av cellegift. Men regner med at du går til oppfølging med jevnlige blodprøve kontroller. For sikkerhets skyld bør du, nå som de andre tingene ser ut til å være under kontroll, igjen ta opp dette med hevelsen på halsen, evt be om at legen henviser deg til øre- nese- hals spesialist og evt ytterligere undersøkelser for å få kartlagt dette. Mvh Hudlegen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
 Del

×
×
  • Opprett ny...